NOS NieuwsAangepast

Dag 8 van de oorlog in Oekraïne, dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het stadsbestuur van de strategische gelegen havenstad Marioepol meldt dat de stad is omsingeld en dat Russische eenheden de civiele infrastructuur van de stad bestoken waardoor inwoners zonder water en stroom zitten.

Een overzicht.

De oorlogshandelingen

 • Aan de noordelijke frontlinie is om 12.16 uur een woonwijk in de stad Tsjernihiv beschoten met raketten. Volgens Oekraïense autoriteiten gaat het om een Russische luchtaanval op burgers. Zeker 33 burgers zijn volgens de hulpdiensten bij het bombardement gedood, er worden 18 gewonden gemeld.

Er is mogelijk clustermunitie gebruikt bij deze beschieting:

Aanwijzingen voor inzet clusterbom bij aanval op woonwijk Tsjernihiv
 • Russische tanks hebben Zaporizja bereikt. Russische troepen hebben het vuur geopend in de stad, zegt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse zaken. In de stad in het zuidoosten van Oekraïne bevindt zich de grootste kerncentrale van Europa.
 • Het aantal Oekraïners dat het land ontvlucht is, is gestegen tot boven een miljoen. Dat zegt vluchtelingenorganisatie UNHCR, die onderdeel is van de Verenigde Naties. In totaal wonen er 44 miljoen mensen in Oekraïne, wat betekent dat inmiddels meer dan 2 procent van de bevolking op de vlucht geslagen is.
 • De burgemeester van de Zuid-Oekraïense havenstad Cherson zegt dat er Russische troepen in de stad zijn en dat ze ook al in het stadhuis zijn. Eerder zei Rusland al dat het de controle over de stad had, maar dat werd door de Oekraïense regering en de Verenigde Staten weersproken. Nu zegt de burgemeester dat er geen Oekraïense militairen meer in de stad zijn. "Alleen nog burgers en mensen die hier willen LEVEN", meldt hij in een verklaring. Hij roept de bevolking op alleen met daglicht naar buiten te gaan.
 • De Oekraïense president Zelensky heeft in een videoboodschap gezegd dat er tot dusver 9000 Russische soldaten zijn omgekomen. Rusland maakte gisteren voor het eerst sinds de oorlog melding van doden; volgens de regering zijn er 498 Russen omgekomen.

Diplomatie en politiek

 • Oekraïne en Rusland zijn het eens geworden over de vrije doorgang voor burgers die weg willen uit conflictgebieden. Voor hen komen er corridors (doorgangen). Ook komt er snel een nieuwe, derde ronde van onderhandelingen, melden beide partijen.
 • Het kabinet gaat weer extra goederen leveren aan Oekraïne, schrijft minister Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. Het gaat om voertuigen, gevechtsrantsoenen, slaapzakken, laptops en beschermende kleding.
 • De Russische president Poetin heeft op een sessie van zijn veiligheidsraad gezegd dat de Russische "militaire operatie" in Oekraïne volgens plan verloopt. Hij noemde de Russische soldaten helden. Hij beweerde ook dat de Oekraïense troepen burgers als menselijk schild gebruiken.
 • De Moldavische president Sandu heeft een formele aanvraag voor Moldavië om toe te treden tot de Europese Unie ondertekend, schrijft persbureau Reuters.
 • Het Internationaal Strafhof in Den Haag begint formeel met het verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne sinds 2013, toen het conflict in het zuidoosten van het land begon. Het onderzoek is officieel van start gegaan nadat 39 landen daartoe een verzoek hadden ingediend, laat aanklager Karim Khan weten. Onder die landen is ook Nederland.
 • Premier Rutte noemt de situatie in Oekraïne verschrikkelijk. "De Russische agressie is totaal ongekend", zei hij in een verklaring. "Die agressie begint zich ook steeds meer te richten op militaire doelen, maar ook op civiele doelen, burgers dus."

We bespreken in deze video met defensiedeskundige Bob Deen, Oost-Europadeskundige van Instituut Clingendael, de situatie in Oekraïne:

Terugkijken: defensiedeskundige Bob Deen over de strijd in Oekraïne

Sancties en steunmaatregelen

 • Amerika heeft nieuwe sancties ingesteld tegen een aantal Russen vanwege de oorlog in Oekraïne. Onder meer de perschef van Poetin en andere persoonlijke bondgenoten van de Russische president worden getroffen door de strafmaatregelen.
 • In drie dagen tijd is op Giro555 ruim 10 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan Oekraïners die zijn getroffen door de oorlog. De actie begon maandag, elf hulporganisaties werken daarin samen. De opbrengst is voor schoon drinkwater, medische zorg en onderdak.
 • Meubelgigant IKEA heeft vanwege de oorlog besloten zijn activiteiten in Rusland en Belarus tijdelijk stop te zetten. Dat betekent dat onder meer dat alle IKEA-winkels in Rusland dichtgaan.
 • De Hermitage in Amsterdam verbreekt de banden met het staatsmuseum met dezelfde naam in Sint-Petersburg. Het Amsterdamse museum toont kunst uit de collectie van de Russische Hermitage, een van 's werelds grootste musea.
 • De Formule 1 gaat geen races meer organiseren in Rusland. Het huidige contract is verscheurd.
 • Russische en Belarussische sporters mogen toch niet meedoen aan de Paralympische Spelen, heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) bekendgemaakt.

Russische troepen belegeren nog altijd de stad Charkov. Inwoners zagen vanochtend de omvang van de verwoesting als gevolg van beschietingen:

Wakker worden in verwoest Charkov: 'Dit is een klerezooi'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl