NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Quarantaine-stel' vrijgelaten uit isolatie • Excuses voor afhandeling 'coronavluchten'

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 30 november.
 • RIVM: omikron-variant binnen Nederland verspreid
 • Moderna verwacht dat vaccins minder effectief zijn tegen omikronvariant
 • Nederlandse Zorgautoriteit: een op de drie ziekenhuizen schrapt alle planbare zorg
 • Eerste Kamer akkoord met mogelijkheid coronapas in niet-essentiële winkels
 • Kamerleden bedreigd vanwege corona, voorzitter doet aangifte
Liveblog gesloten
 • Beveiliger teststraat Emmen liep gevaar bij brand

  Bij een brand in een coronatestlocatie in Emmen tien dagen geleden was binnen een beveiliger aanwezig. In het programma Opsporing Verzocht werden vanavond beelden getoond van het incident. Daarop is te zien dat een man met vloeibaar materiaal een brand sticht.

  De locatie raakte flink beschadigd door de brand en kon een dag later niet open gaan. Door adequaat ingrijpen van de beveiliger is erger voorkomen, zegt de politie. De man liep wel "groot gevaar". Verder waren er geen mensen in het pand aanwezig.

 • NOS-ploeg in VieCuri Medisch Centrum in Venlo, kijk mee

  Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen, ook in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Verslaggever Joris van Poppel kon de afgelopen dag meekijken op de afdelingen. De coronazorg vraagt steeds meer van het personeel. Dit is hoe het er in het ziekenhuis aan toegaat:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van spoedeisende hulp tot IC: binnenkijken bij het ziekenhuis in Venlo
 • Belgische ziekenhuizen moeten niet-dringende zorg twee weken uitstellen

  Belgische ziekenhuizen moeten alle niet-dringende zorg per direct met twee weken uitstellen, meldt de Vlaamse zender VRT. Het gaat om zorg waarbij naderhand geen opname op de intensive care nodig is. Levensreddende operaties en therapieën zoals chemotherapie of dialyse kunnen wel gewoon doorgaan. De omroep baseert zich op een brief van een Belgisch overlegorgaan waarin overheden en experts zijn vertegenwoordigd.

  "Het staat vast dat de toestroom van covidpatiënten de volgende weken zal aanhouden", schrijft het zogenoemde Hospital & Transport Surge Capacity Comité. De maatregelen die het land vier dagen geleden heeft ingesteld, zullen volgens het comité te laat effect hebben.

  In de Belgische ziekenhuizen zijn momenteel 3750 covidpatiënten opgenomen, van wie 780 op de intensive care liggen. Sinds vrijdag moet de horeca om 23.00 uur dicht en moeten discotheken hun deuren gesloten houden.

 • Jasmijn (10) met jeugdreuma wil coronavaccinatie

  Je laten vaccineren tegen corona mag pas als je 12 jaar of ouder bent. Maar de 10-jarige Jasmijn wil de prik nu al, omdat ze jeugdreuma heeft. Ze is bang om zwaar ziek te worden als ze besmet raakt met het coronavirus.

  Bekijk hieronder de video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Jasmijn (10) met jeugdreuma wil coronavaccinatie
 • GGD, KLM en Schiphol bieden excuses aan voor afhandeling 'coronavluchten'

  Het testen van reizigers aan boord van de twee vluchten uit Zuid-Afrika vrijdag "ging niet zo soepel". De GGD Kennemerland erkent dat het in quarantaine plaatsen van de passagiers beter had gekund. De dienst biedt reizigers die de dupe zijn geworden excuses aan.

  Volgens de GGD moest alles afgelopen vrijdag heel snel gebeuren. Aan het eind van de ochtend kreeg de dienst plots de opdracht om bij de reizigers op de twee vluchten een PCR-test af te nemen. Ook moest de GGD ervoor te zorgen dat positief geteste mensen in isolatie werden gebracht.

  "Deze operatie - er dienden 602 mensen te worden getest - is onder grote tijdsdruk uitgevoerd", zegt de GGD Kennemerland. "Omdat er een nieuwe variant van het coronavirus rondgaat, konden we geen gebruik maken van de bestaande testlocatie op Schiphol en moest alles vanaf nul opgezet worden."

  Meerdere passagiers klaagden over de wijze waarop zij in quarantaine werden gezet. Maar volgens directeur Bert van de Velden van GGD Kennemerland hebben de meesten van hen zich coöperatief opgesteld.

  Ook luchtvaartmaatschappij KLM en luchthaven Schiphol bieden hun excuses aan voor de gang van zaken. KLM werd naar eigen zeggen overvallen door de plotseling aangepaste reisrestricties. "We balen er enorm van dat klanten mede door externe omstandigheden lange tijd geen duidelijkheid verschaft kon worden over het proces, zij zo veel uren aan boord moesten blijven en vervolgens op deze niet-klantvriendelijke wijze behandeld zijn."

  Het bedrijf wil met gedupeerde klanten in gesprek gaan, maar van een mogelijke schadevergoeding is volgens persbureau ANP geen sprake.

 • Kamer niet te spreken over aanpak boostercampagne

  De Tweede Kamer is niet te spreken over de aanpak van de boostercampagne. Die gaat veel te traag en moet nu echt versneld worden, vinden verschillende partijen. Demissionair minister De Jonge moet alle hulp aanvaarden die hij kan krijgen bij het zetten van prikken.

  De Jonge claimde vanmiddag in de Eerste Kamer nog dat de campagne op stoom komt. Hij verwacht dat eind deze week 700.000 injecties gezet kunnen zijn. Dat zijn overigens niet alleen boosterinjecties, maar ook derde prikken voor mensen met een zwak afweersysteem. Het plan is om voor het eind van het jaar alle 60-plussers die dat willen een boosterprik te hebben toegediend.

  Lees hieronder het hele artikel:

 • 'Quarantaine-stel' vrijgelaten uit isolatie ziekenhuis Groningen

  Het Spaans-Portugese stel dat zondag in gedwongen isolatie was geplaatst in een ziekenhuis in Groningen, is vrijgelaten. Dat zegt hun advocaat.

  De burgemeester van Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, heeft de kwestie overgedragen aan het Openbaar Ministerie Noord-Nederland en dat heeft besloten dat verdere isolatie niet nodig is, omdat de vrouw gisteren voor de tweede maal een negatieve PCR-testuitslag heeft gekregen. Ook de man mag uit quarantaine. Hij moest gedwongen in het ziekenhuis blijven omdat zijn partner positief was getest.

  De Portugese vrouw en Spaanse man werden afgelopen weekend in quarantaine geplaatst in een hotel vlakbij Schiphol, omdat de vrouw na een vlucht vanuit Zuid-Afrika positief was getest. De twee vertrokken echter uit het hotel en werden vervolgens uit een vliegtuig gehaald door de marechaussee. Ze werden daarop in gedwongen isolatie gezet in Haren, in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

  In een interview zei de vrouw dat zij en haar man niet waren ontsnapt, maar dat de regels niet duidelijk waren.

 • Bijna 60 landen stellen inreisbeperkingen in vanwege omikron

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben sinds afgelopen zondag zeker 56 landen inreisbeperkingen ingesteld vanwege de omikronvariant. De WHO waarschuwt voor die aanpak, omdat dit grote gevolgen zou hebben voor de persoonlijke levenssfeer van mensen.

  Volgens de organisatie zullen algemene inreisverboden er niet toe leiden dat de omikronvariant zich niet verder zal verspreiden. Daarom pleit de WHO dan ook voor het grondig testen van internationale reizigers en het instellen van quarantainemaatregelen.

 • Nieuwe Duitse leider mikt op vaccinatieplicht eind februari

  Het Duitse parlement moet wat de nieuwe regeringsleider Olaf Scholz betreft nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemmen. Dat heeft Scholz, die het stokje volgende week van bondskanselier Angela Merkel overneemt, tegen Duitse media gezegd. De verplichting zou dan in eind februari kunnen ingaan.

  Buurland Oostenrijk kondigde onlangs als eerste Europese land een vaccinatieplicht aan. In Oostenrijk en Duitsland zijn in verhouding minder mensen gevaccineerd dan in andere West-Europese landen. In Duitsland is ruim 68 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Met name in het zuiden en oosten van het land laten minder mensen zich inenten.

 • GGD: 15 nieuwe priklocaties open vanwege booster

  Begin januari moeten er in Nederland 85 vaccinatielocaties beschikbaar zijn, verspreid over het land. Eind vorige week waren er nog 70 locaties open, maar dat aantal moet de komende periode worden opgehoogd vanwege de boosterprikken.

  Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zullen de komende tijd onder meer evenementenhallen worden ingericht als tijdelijke priklocatie. Op die locaties kunnen vanwege de huidige coronamaatregelen geen evenementen worden gehouden.

  Om in korte tijd zoveel mogelijk boosterprikken te zetten, springen onder meer defensie en het Rode Kruis in. Op bestaande priklocaties worden verder de openingstijden verruimd. "We doen ons best om op korte termijn voor iedereen boven de 60 jaar een boostervaccinatie te organiseren", schrijft GGD GHOR.

  Wie ten minste een half jaar geleden een laatste prik heeft gehad, komt in aanmerking voor een booster. Vanwege die regel verwacht de GGD pas eind maart 80 procent van de volledig gevaccineerden in Nederland nog eens te hebben geprikt.

  België maakte gisteren bekend dat alle volwassen inwoners zich voor een boosterprik kunnen melden. In Frankrijk geldt dat beleid sinds afgelopen weekend al.

 • Eerste Kamer akkoord met mogelijkheid coronapas in niet-essentiële winkels

  De Eerste Kamer steunt, zoals verwacht, de mogelijkheid om een coronatoegangsbewijs te vragen voor toegang tot niet-essentiële winkels en dienstverlening. Een meerderheid van de coalitiepartijen, PvdA, GroenLinks en 50Plus zal vanavond voor het wetsvoorstel van het kabinet stemmen, bleek tijdens het debat in de senaat.

  Dat betekent niet dat voor het bezoek aan kledingwinkels, kappers of pretparken nu een QR-code verplicht is. Daarvoor moet het kabinet eerst nog een ministeriële regeling opstellen die moet worden goedgekeurd door beide Kamers.

  Eerder deze maand ging de Tweede Kamer al akkoord met de mogelijkheid van het breder inzetten van het coronatoegangsbewijs.

 • RIVM: omikron-variant binnen Nederland verspreid

  De omikronvariant van het coronavirus heeft zich ook binnen Nederland verspreid. Een van de Nederlanders die ermee besmet is, is niet in het zuiden van Afrika geweest.

  Het gaat om een van de twee besmettingen die vandaag door het RIVM werden gemeld. "Die persoon heeft het virus waarschijnlijk opgelopen in Nederland. Hoe precies wordt nog onderzocht", zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM. Uit bron- en contactonderzoek moet blijken hoe deze persoon besmet is geraakt en hoeveel mensen hierbij betrokken zijn, zegt Reusken.

  "In welke mate dat dan duidt op verdere verspreiding is heel erg afhankelijk van hoe deze persoon het heeft opgelopen. Het kan een heel kort lijntje zijn (iemand die in zuidelijk Afrika is geweest) en het kan ook zijn dat er meer personen tussen zitten." Deze week moet er meer duidelijk worden over dit besmettingsgeval.

 • Europese RIVM: 44 bevestigde omikrongevallen in EU

  Elf Europese landen hebben tot nu toe melding gemaakt van in totaal 44 besmettingen met de omikronvariant. Dat meldt het Europees gezondheidsinstituut ECDC, de Europese evenknie van het RIVM. Het gaat om Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden.

  Bij de meerderheid van de bevestigde omikronbesmettingen gaat het om patiënten die recent in landen in zuidelijk Afrika zijn geweest. Voor alle bevestigde besmettingen geldt dat mensen ofwel asymptomatisch ziek werden (wel besmet, maar geen symtomen), of nauwelijks klachten hadden.

  Daarnaast zijn er meerdere gevallen in beeld waarbij een besmetting met de omikronvariant wordt vermoed. Daar wordt momenteel onderzoek gedaan. Het ECDC noemt geen specifiek aantal. Buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte zijn er nog negen andere landen waar besmettingen met de nieuwe variant zijn vastgesteld.

  In het VK zijn tot dusver veertien omikronbesmettingen geregistreerd, waarvan negen in Schotland. Die zijn volgens premier Sturgeon niet terug te voeren op reizen naar zuidelijk Afrika, maar op een besloten feestje vorige week.

 • Kamerleden bedreigd vanwege corona, voorzitter doet aangifte

  Verschillende Tweede Kamerleden hebben de afgelopen tijd een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Bergkamp zegt dat ze daarvan aangifte gaat doen. Ze wil weinig kwijt over de inhoud van de e-mail, behalve dat deze "coronagerelateerd" is.

  De mails zijn volgens Bergkamp bedoeld om mensen bang te maken. "Het is te zot voor woorden dat dit gebeurt. Gewoon vreselijk", zegt ze. Wie de ontvangers zijn heeft zij niet gezegd.

  Politici in Nederland krijgen steeds vaker dreigementen. Vorig jaar werd er 600 keer melding gemaakt van een mogelijke bedreiging. In 2019 was dat 393 keer. Bergkamp weet niet waarom het aantal dreigementen toeneemt. Wel ziet ze een verharding van het debat, onder meer op sociale media. Dat heeft volgens haar ook te maken met de ontwikkelingen rond corona.

 • RIVM: stabilisatie van aantal nieuwe coronameldingen

  De afgelopen week is het aantal positieve testen dat het RIVM registreerde niet of nauwelijks gestegen. Ruim 155.000 keer viel de uitslag van de PCR-test bij de GGD positief uit; minder dan 1 procent meer dan de bijna 154.000 van de zeven dagen daarvoor. Het RIVM spreekt van een stabilisatie, die vermoedelijk het gevolg is van het maatregelenpakket van half november, dus nog voor dat van afgelopen weekeinde.

  Aura Timen hoofd Infectieziektebestrijding bij het RIVM, over de ontwikkeling van de besmettingscijfers en de nieuwe omikronvariant:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Stabilatie is een klein lichtpuntje, maar nog veel onbekend over omikronvariant'