NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Testlocatie Emmen blijft morgen dicht • Protesten in Amsterdam en Breda afgelopen

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 20 november.
 • Demonstraties in Amsterdam en Breda afgelopen.
 • 21.873 nieuwe positieve tests, 2217 patiënten in het ziekenhuis
 • 51 arrestaties bij rellen Rotterdam, helft minderjarig.
 • Coronapil MSD mag gebruikt worden in de EU.
Liveblog gesloten
 • Einde

  We beëindigen dit liveblog. Goede nacht!

 • Testlocatie Emmen morgen nog niet open

  De testlocatie in Emmen waar eerder vanavond korte tijd een kleine brand heeft gewoed, gaat morgen niet open, zegt een een woordvoerder van de Veiligheidsregio Emmen.

  De brand ontstond aan een rolluik aan de buitenkant van het gebouw en bleef daartoe beperkt. Het is onduidelijk of er sprake is van brandstichting.

  Mensen die morgen een afspraak hebben moeten uitwijken naar een GGD-locatie in Meppel. Het gaat om 286 mensen.

 • Ongeregeldheden op verschillende plaatsen in Nederland

  De politie is op verschillende plaatsen in de weer met rellende jongeren. In Urk is de politie bekogeld met zwaar vuurwerk. Ook in Roermond gooiden jongeren vuurwerk naar de politie.

  Ook verderop in Limburg, in Stein, zorgden jongeren voor overlast. Er werd vuurwerk naar politieauto's gegooid. Er werd een noodbevel uitgevaardigd voor het centrum.

  Er ontstonden ook ongeregeldheden in twee voetbalstadions in Alkmaar en Almelo. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen mogen er geen supporters bij wedstrijden in de eredivisie zijn.

 • Parijs stuurt extra agenten naar Guadeloupe vanwege rellen

  Frankrijk stuurt tientallen extra agenten naar Guadeloupe, een Frans overzees departement in de Caraïbische Zee. Afgelopen dagen waren er rellen, vernielingen en plunderingen vanwege onvrede over coronamaatregelen. Frankrijk stuurt zo'n vijftig zwaarbewapende agenten om te helpen om de situatie weer onder controle te krijgen.

  Bij de rellen is geschoten op agenten, meer dan dertig mensen zijn opgepakt, meldt persbureau Reuters. Gisteren werd op Guadeloupe een avondklok ingesteld. Van 18.00 uur 's avonds tot 05.00 uur in de ochtend mag niemand op straat komen.

  Afgelopen maandag riepen vakbonden op Guadeloupe een staking uit voor onbepaalde tijd, uit protest tegen onder meer de verplichte vaccinatie van zorgmedewerkers.

 • Brandje bij vaccinatielocatie Emmen

  Bij een vaccinatielocatie van de GGD in Emmen heeft vanavond korte tijd een kleine brand gewoed. Op dat moment was de locatie gesloten, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Emmen.

  De brand ontstond aan een rolluik aan de buitenkant van het gebouw en bleef daartoe beperkt. Volgens de Veiligheidsregio wordt er nu bekeken wat de schade is en of er gevolgen zijn voor het functioneren van de locatie.

  De oorzaak van de brand is nog niet bekend, de politie doet daar onderzoek naar.

  De GGD-locatie aan de Van Schaikweg Noordernieuws
 • Betoging Amsterdam loopt af, meeste mensen naar huis

  De demonstratie in Amsterdam tegen het coronabeleid komt tot een eind. Een paar honderd betogers verzamelden zich na de mars door de binnenstad weer op de Dam, waar het protest vanmiddag begon. Daar staan ook politiepaarden, ME en politieauto's. De meeste betogers zijn inmiddels huiswaarts gekeerd.

  De Amsterdamse politie en gemeente kunnen nog niet zeggen hoeveel mensen er aan het protest hebben meegedaan. De verslaggevers ter plaatse schatten dat er enkele duizenden mensen bij waren.

 • Oorlogsmusea in open brief: vergelijkingen Holocaust 'onnodig kwetsend'

  Nederlandse oorlogsmusea spreken zich uit tegen de vergelijkingen van coronamaatregelen met oorlogssituaties en de Holocaust. Dat staat in een open brief ondertekend door leden van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45.

  De musea noemen de vergelijkingen "onnodig kwetsend" voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hun nabestaanden.

  "Wie kritiek heeft, kan zijn of haar stem laten horen," staat in de brief. "Maar laten we de discussie voeren zonder oneigenlijke vergelijkingen te gebruiken en zonder het ongekende leed van eerdere generaties te bagatelliseren."

  De brief is ondertekend door onder meer het Oorlogsmuseum in Overloon, het Fries Verzetsmuseum en het Nationaal Monument Kamp Vught.

  Tijdens coronaprotesten in september en oktober droegen mensen Jodensterren en de Prinsenvlag, de oranje-wit-blauwe vlag die NSB'ers gebruikten. Bij het protest in Amsterdam vandaag werden door sommigen wederom vergelijkingen gemaakt met de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Vorige week noemde Forum-leider Thierry Baudet mensen die niet gevaccineerd zijn "de nieuwe Joden".

 • Politie bestrijdt 'geruchten' over doden in Rotterdam: 'niet het geval'

  Enkele deelnemers van de coronademonstratie in Amsterdam dragen rouwbanden en kaarsen, meldt onze verslaggever ter plaatse. De demonstranten zijn ervan overtuigd dat er een of meer doden zijn gevallen tijdens het protest in Rotterdam gisteravond. De Rotterdamse politie bestrijdt dat met klem:

  Eerder op de dag meldde de politie dat er bij de rellen in Rotterdam twee gewonden zijn gevallen door kogels. De rijksrecherche onderzoekt of het gaat om politiekogels.

  Aan het protest in Amsterdam doen enkele duizenden mensen mee, ziet de verslaggever. De demonstranten zijn de straat op gegaan uit protest tegen het 2G-beleid.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demo afgelast, maar demonstranten lopen toch door Amsterdam
 • 21.873 nieuwe positieve tests, 2217 patiënten in het ziekenhuis

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.873 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 812 meer dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 19.823 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 49 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2217 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2147), van wie 432 op de IC (gisteren: 428), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 55 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 33 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

 • Tienduizenden betogers op de been in Wenen

  In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen demonstreren mensen tegen het coronabeleid en de gisteren aangekondigde lockdown. Het protest is onder meer georganiseerd door de rechts-populistische partij FPÖ. De betogers hebben zich verzameld op de pleinen in de buurt van paleis Hofburg. De autoriteiten schatten dat het gaat om 30.000 mensen.

  Vanaf maandag gaat het hele land minstens tien en maximaal twintig dagen in lockdown, maakte bondskanselier Schallenberg gisteren bekend. Ook wil de Oostenrijkse regering dat vanaf 1 februari volgend jaar een vaccinatieplicht geldt.

  1/3 Demonstratie tegen het Oostenrijkse coronabeleid AFP
  2/3 Demonstratie tegen het Oostenrijkse coronabeleid EPA
  3/3 Demonstratie tegen het Oostenrijkse coronabeleid AFP
 • Demonstranten lopen door binnenstad Breda

  Een paar honderd mensen protesteren vanmiddag in Breda tegen de coronamaatregelen. Ze lopen begeleid door een aantal muziekwagens met dj's een route door de binnenstad.

  Het protest wordt georganiseerd door 076AAN, een initiatief van vier Bredase dj's. 076AAN eist dat de horeca weer volledig open kan en is tegen de invoering van 2G. "Het is een schande dat onze vrijheden zo ingeperkt worden. Het is totale waanzin dit beleid", zegt demonstrant Pascal van der Schoot bij Omroep Brabant. Jochem Westerlaken staat met een biertje in de hand te demonstreren. "De boodschap maakt mij niet uit. Ik ben hier vooral om te feesten. En het is een mooi feestje."

  Het protest in Breda volgt nog geen dag na de rellen bij een soortgelijke demonstratie in Rotterdam. Toch verwacht dj Joost Eras, een van de organisatoren, geen problemen. "We hebben overleg gehad met de politie. Zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen zijn genomen", benadrukt hij. "We staan zeker niet achter wat er in Rotterdam is gebeurd. We zijn daar echt van geschrokken."

  Het is de tweede keer dat 076AAN actievoert. Ook eind september trokken honderden demonstraten met muziekwagens door de Bredase binnenstad.

  Omroep Brabant
 • Toch betogers in Amsterdam

  Demonstranten in Amsterdam NOS

  Op de Dam in Amsterdam hebben zich honderden demonstranten verzameld om te protesteren tegen het coronabeleid. Meerdere mensen hebben een gele paraplu mee en een aantal draagt een geel hesje.

  Mensen stonden met elkaar te praten, sloegen op trommels en een enkeling heeft een boord met teksten als 'mijn lijf mijn keuze'. Ook zijn er agenten op de been en op de Dam staan politiebusjes. Rond 14.30 uur begon de groep te lopen richting Centraal Station.

  De organisatie had het protest na de rellen in Rotterdam afgelast, maar demonstranten zijn toch gekomen. Het idee was om vanaf de Dam naar het Westerpark te lopen.

 • 51 arrestaties bij rellen Rotterdam, helft minderjarig

  Bij de rellen van gisteravond en -nacht in het centrum van Rotterdam zijn 51 mensen aangehouden. "Ongeveer de helft daarvan was nog net minderjarig", twittert de politie. De relschoppers kwamen uit verschillende delen van het land. Nog niet alle verdachten van de rellen zijn in beeld.

  Twee relschoppers raakten gewond toen zij werden getroffen door een kogel, zij liggen nog in het ziekenhuis. De Rijksrecherche onderzoekt of hun verwondingen zijn gekomen door politiekogels.

  Een gewonde agent moest worden opgenomen in het ziekenhuis, een ander werd behandeld door ambulancemedewerkers. "Talloze politiemedewerkers liepen bij de belaging met stenen en vuurwerk lichte verwondingen en gehoorschade op."

 • Enkele demonstranten op de Dam

  Op de Dam in Amsterdam hebben zich een aantal demonstranten verzameld. Op een waarschuwingsbord staat dat de organisatie heeft besloten dat de aangekondigde corona-demonstratie niet doorgaat. Het protest werd vanwege de rellen in Rotterdam van gisteren afgeblazen.

 • Duitse voetbalcoach stopt vanwege onderzoek naar vals vaccinatiebewijs

  De Duitse coach Markus Anfang is gestopt bij voetbalclub Werder Bremen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar hem omdat hij een vaccinatiebewijs vervalst zou hebben. Anfang ontkent de vervalsing, maar vertrekt dus toch.

  "Ik heb op grond van de ondertussen extreem belastende zaak voor de vereniging, het elftal, mijn familie en mezelf besloten dat ik mijn werk als coach van Werden Bremen met onmiddellijke ingang beëindig", zegt hij in een statement.