Burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de persconferentie naar aanleiding van de rellen
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Aboutaleb: zeven gewonden bij 'orgie van geweld' in Rotterdam

In Rotterdam zijn zeker zeven gewonden gevallen bij rellen die uitbraken bij een niet-aangemelde demonstratie tegen de coronamaatregelen. Onder de gewonden zijn agenten, een journalist die door relschoppers werd belaagd en mensen die door politieschoten werden getroffen.

Zeker twintig relschoppers zijn opgepakt. Dat aantal zal nog verder oplopen, zei burgemeester Aboutaleb vannacht op een persconferentie. Hij sprak van "een orgie van geweld".

De demonstratie begon rond 20.00 uur. Een groep van zo'n 100 mensen verzamelde zich op de Coolsingel om een statement te maken. Al snel werd de sfeer grimmig. Binnen een uur braken op de Coolsingel rellen uit. Politieauto's werden in brand gestoken, en er werd met zwaar vuurwerk en voorwerpen naar agenten gegooid. Er waren toen enkele honderden relschoppers op de been. Aan het begin van de nacht werd de situatie beheersbaar. Toen had de politie "de macht terug in het centrum", aldus Aboutaleb.

Agenten hebben gericht geschoten. Over de omstandigheden en de aanleiding is nog niets bekend. Dat gaat de Rijksrecherche onderzoeken.

Eerder op de avond had de politie al waarschuwingsschoten gelost.

Dit zei Aboutaleb vannacht:

Aboutaleb: 'Het was een orgie van geweld'

Om 23.30 uur was het volgens de politie nog onrustig op en rond de Coolsingel. Voor het centrum van de stad en voor de omgeving van de stations Rotterdam Centraal en Rotterdam Blaak gold tot 04.30 uur een noodbevel: dat betekent dat mensen zich daar niet mochten ophouden. Een deel van het centrum was afgesloten.

Om de rellen aan te pakken werden politie-eenheden uit het hele land opgetrommeld, zei burgemeester Aboutaleb. Acht ME-pelotons werden ingezet, zo'n vierhonderd agenten. "De politie is zwaar aangevallen door relschoppers op verschillende momenten", aldus Aboutaleb.

Veel mensen waren volgens de burgemeester erop uit om te rellen: "Om de politie uit te dagen, barricades op te werpen, brommers in brand te steken. (...) Daarom heeft op verschillende momenten de politie zich genoodzaakt gevoeld om zich te verdedigen."

Dit zijn beelden uit de stad van vanavond:

Zo ging het er vanavond aan toe in de Maasstad

Boven de stad hing enige tijd een politiehelikopter. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal werd een aantal uren stilgelegd. Om 00.15 uur werd het station vrijgegeven en kwam het treinverkeer weer mondjesmaat op gang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl