NOS Nieuws

Reacties op rellen: 'Heeft niks met demonstreren te maken'

Op sociale media is met afschuw gereageerd op de rellen in het centrum van Rotterdam. Die rellen braken vrijdagavond uit nadat een protest tegen de coronamaatregelen en het voorgenomen 2G-beleid van het kabinet uit de hand was gelopen.

Meerdere politiemensen en politici spraken zich uit tegen de rellen. "Dit moeten we niet langer pikken", twitterde PvdA-parlementariër Barbara Kathmann. Het is "totaal idioot en onacceptabel", zei CDA-Kamerlid Hilde Palland.

VVD'er Ingrid Michon noemde de relschoppers een "stelletje mafkezen". Ze noemde de rellen het "kansloos slopen van eigendommen van de politie of hardwerkende ondernemers". Onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan riep op om solidair met elkaar te zijn. "Wat zijn dit voor een mafklappers? Onze hulpverleners en zorgprofessionals hebben het al zwaar genoeg. Zorg voor elkaar."

Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) wilde gisteravond nog niet reageren, zei een woordvoerder tegen het AD. "We volgen de situatie wel en hebben eerder vanavond contact gehad met burgemeester Aboutaleb, korpschef Van Essen en het OM. We laten de driehoek zijn werk doen."

Reacties van politiemensen

Korpschef Henk van Essen noemde de beelden van de rellen "absurd, bijna surrealistisch". "Maar voor al die collega's en andere hulpverleners die daar aan het werk zijn - voor jouw, mijn, onze veiligheid - is het keiharde realiteit. Hun veiligheid is nu prioriteit. Dit is geen demonstreren, maar molesteren", zei hij op Twitter.

Ook Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politiebond ACP, noemde de gebeurtenissen van vanavond "bizar". "Voor de collega's die daar werken pas op elkaar. Groot respect voor jullie." Dit moet niet worden toegestaan, zei voorzitter van de Nederlandse Politie Bond Jan Struijs op Twitter. "Politiemensen doen er alles aan om hun burgers, journalisten en stad te beschermen. Ze betalen een hoge prijs. Geweld heeft zich genesteld in onze democratie."

Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond noemde de beelden uit Rotterdam "verschrikkelijk". "Dit heeft niks met demonstreren te maken maar met rellend tuig en naïeve domme meelopers. Wat een gevaar."

Protesteren is prima, maar een stad slopen, politieagenten belagen, politieauto's in brand zetten en nog meer ellende, is verwerpelijk en een grof schandaal.

Voorzitter van de politievakbond ACP-ZWB Maarten Brink

Ook Hanneke Ekelmans van de Nationale Politie reageerde op de situatie. "Afschuwelijke beelden uit Rotterdam, is dit demonstreren?", vroeg zich zich af op Twitter. "Veel respect voor de collega's die daar aan het werk zijn. Ik hoop dat zij straks veilig thuis komen." Voorzitter van de politievakbond ACP-ZWB Maarten Brink: "Protesteren is prima, maar een stad slopen, politieagenten belagen, politieauto's in brand zetten en nog meer ellende, is verwerpelijk en een grof schandaal!"

Ook wijkagenten spraken zich uit:

Ook de grootste politieke partij van Rotterdam, Leefbaar Rotterdam, veroordeelde de rellen. "Het centrum van onze mooie stad is vanavond veranderd in een waar oorlogsgebied. Rotterdam is een stad waar wij het oneens mogen zijn over zaken die spelen, maar geweld is nooit, maar dan ook nooit, de oplossing", schreef de partij op sociale media.

Bij de rellen op de Coolsingel vanavond riepen honderden relschoppers leuzen als "vrijheid" en staken onder meer zwaar vuurwerk af. Ook werd er gegooid met voorwerpen richting agenten. Er werd vanavond gericht geschoten door agenten. Er zijn zeker twee gewonden gevallen, zegt de politie. Ook werden er door de politie waarschuwingsschoten gelost.

Beelden van de rellen:

Beelden van rellen en brandende politieauto Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl