NOS NieuwsAangepast

Rellen Rotterdam: gewonden door schoten, volgens politie nog onrustig

 • ANP
 • ANP
  De brandende politieauto
 • JB Media
  Andere politieauto's zijn zwaar beschadigd
 • MediaTV
  Ook elders in het centrum zijn brandjes gesticht
 • MediaTV

Op de Coolsingel in het centrum van Rotterdam zijn hevige rellen geweest. Agenten hebben daarbij gericht geschoten en er zijn zeker twee gewonden gevallen, zegt de politie. Over de omstandigheden en de aanleiding is nog niets bekend. Eerder op de avond had de politie al waarschuwingsschoten gelost.

Om 23.30 uur was het nog steeds onrustig in en rondom de Coolsingel. "Maximale inzet van de politie is noodzakelijk om de openbare orde zo spoedig mogelijk te herstellen", meldt de politie.

Voor het centrum van de stad en voor de omgeving van de stations Rotterdam Centraal en Rotterdam Blaak geldt tot 04.30 uur een noodbevel: dat betekent dat mensen zich daar niet mogen ophouden. Een deel van het centrum is afgesloten. De veiligheidsregio adviseert mensen om het centrum te mijden.

Protest aangekondigd

Voor vanavond was op sociale media een protest aangekondigd tegen de coronamaatregelen en het voorgenomen 2G-beleid van het kabinet. Dat protest liep uit de hand: enkele honderden relschoppers riepen leuzen als "vrijheid", staken onder meer zwaar vuurwerk af en gooiden met voorwerpen richting agenten.

Dit zijn beelden uit de stad van vanavond:

Beelden van rellen en brandende politieauto Rotterdam

De politie greep met charges in op de Coolsingel, daarbij werd het waterkanon gebruikt. Rond 23.15 uur leek het rustiger te worden in de stad, maar er waren nog wel mensen op straat en ook de politie was nog massaal aanwezig.

Rond middernacht vormde zich een groep mensen bij het Erasmus MC-ziekenhuis, is te zien op beelden op sociale media.

De aanwezigen zouden wachten op informatie:

Er werd zeker één politieauto in brand gestoken, andere werden beschadigd door relschoppers. Bij het blussen van de brand zijn ook brandweerlieden bekogeld. Ook andere voertuigen, panden en spullen werden in brand gestoken. Ook is een journalist aangevallen, zijn camera werd vernield.

Politiebusjes reden af en aan. Op livestreams die op sociale media werden uitgezonden, was te zien dat jongeren stenen gooiden naar de busjes.

Massale politie inzet bij rellen Rotterdam

Boven de stad hing enige tijd een politiehelikopter. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal werd een aantal uren stilgelegd. Om 00.15 uur werd het station vrijgegeven en kwam het treinverkeer weer mondjesmaat op gang. Verschillende trams in het centrum werden de hele avond omgeleid en verschillende metrostations werden door vervoerder RET afgesloten.

De regionale omroep Rijnmond meldde dat diverse groepen meededen aan de rellen, zoals Dockers United en de Protestgroep Feyenoord City.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl