NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Lockdown ongevaccineerden Oostenrijk voor onbepaalde tijd • Grapperhaus: controle QR-code nog onvoldoende

Liveblog gesloten
 • Oostenrijkse Bondskanselier: lockdown ongevaccineerden is voor onbepaalde tijd

  Vanaf maandag gaat Oostenrijk voor twintig dagen in een strenge lockdown. Maar voor wie niet is ingeënt tegen het coronavirus, blijft de maatregel voor onbepaalde tijd van kracht. Dat heeft Bondskanselier Schallenberg (ÖV) in het ORF nieuwsprogramma ZiB2 gezegd. Vorige week kondigde de regering nog aan dat de lockdown voor ongevaccineerden tien dagen zou duren.

  Met de aanscherping van de maatregel hoopt de regering ongevaccineerde Oostenrijkers alsnog te overtuigen zich te laten vaccineren tegen corona.

  De kanselier verontschuldigde zich in het programma ook tegenover diegenen die wel gevaccineerd zijn. Schallenberg zei dat hij het moeilijk vindt om ook mensen die zich aan de maatregelen hebben gehouden, opnieuw te vragen solidair te zijn.

  In het land wonen bijna negen miljoen mensen, het uitgaansverbod voor ongevaccineerden zal naar schatting zo'n twee miljoen mensen treffen. Inwoners van 12 jaar en ouder zonder prik of doorgemaakte besmetting mogen dan alleen het huis nog uit om naar hun werk, school of studie te gaan, essentiële boodschappen te doen of om medische redenen. Mensen die zich er niet aan houden kunnen een boete krijgen tot 1450 euro.

  AFP
 • Slowakije stelt genomen 3G-besluit toch uit

  Terwijl Oostenrijk de coronaregels aanscherpt, komt buurland Slowakije terug van genomen besluiten over de invoering van de 3G-maatregel op de werkplek. In die situatie zouden ongevaccineerden alleen nog naar hun werk mogen als ze tenminste tweemaal per week een negatieve test zouden kunnen tonen. Gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van het coronavirus zijn onder de 3G-regels wel welkom op de werkvloer.

  Vorige week had het Slowaakse parlement de wettelijke basis gecreëerd voor werkgevers om de bewijzen te controleren en werknemers zonder 3G-bewijs uit te sluiten van hun werk, zonder hen loonvervanging te hoeven betalen.

  Maar omdat de regering niet duidelijk had gemaakt wie de kosten van de testen en de controles moet gaan betalen, kan de maatregel nog niet worden ingevoerd. Wanneer dit wel kan, is nog niet duidelijk.

 • Grapperhaus: controle coronapas is onvoldoende

  In de sectoren waar mensen nu verplicht zijn hun QR-code te laten zien, wordt slechts een derde van de bezoekers gecontroleerd, meldt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op grond van een peiling die het kabinet heeft laten houden. De naleving en controle is deze week niet verbeterd en in sommige opzichten zelfs verslechterd.

  "De cijfers over de naleving en controle zijn echt onvoldoende", schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. "Zeker nu de urgentie toeneemt door de hoge besmettingscijfers." Hij gaat praten met de sectoren waar de coronapas verplicht is en met burgemeesters om het belang van handhaving nog eens te benadrukken.

  Restaurants, theaters en casino's doen het nog relatief goed. Zij vragen gemiddeld aan circa driekwart van hun gasten in ieder geval om de coronapas te tonen. Bioscopen zijn vergeleken met drie weken geleden steeds slechter gaan controleren. In de eerste week scanden zij bij 85 procent van de bezoekers de QR-code en controleerden zij bij ongeveer de helft het identiteitsbewijs. Dat was deze week nog respectievelijk 70 en 35 procent.

  Minstens 22 gelegenheden hebben afgelopen week een waarschuwing gekregen, 46 bedrijven of organisaties kregen een dwangsom opgelegd en in één geval is overgegaan tot sluiting.

 • Geweld bij 2G-protest Rotterdam, politiewagen in brand

  Op de Coolsingel in Rotterdam, in de buurt van de Koopgoot, is een demonstratie tegen de coronamaatregelen, onder meer de 2G-wetgeving, uitgelopen op rellen. Het protest werd vanochtend al aangekondigd op sociale media.

  Op beelden is te zien hoe enkele honderden demonstranten vuurwerk afsteken en leuzen roepen. Ook is er zeker een politieauto in brand gestoken en zijn drie andere auto's vernield.

  Volgens Rijnmond gaat het om een gemêleerde groep, bestaande uit onder meer Protestgroep Feyenoord City en Dockers United. Een politiehelikopter houdt de situatie vanuit de lucht in de gaten.

 • Artsen in brief: 'ongemak bij 2G-plan'

  Een groep van zeven artsen pleit voor snelle en duidelijke maatregelen die voor iedereen gelden, om de verspreiding van het coronavirus te remmen.

  De groep artsen, bestaande uit onder meer een gynaecoloog, een intensivist en een arts infectieziektebestrijding, zeggen zich ongemakkelijk te voelen bij het 2G-plan. "We moeten als samenleving expliciet terug naar de waarden van solidariteit. Laten we ons focussen op het gezamenlijke doel: het acuut terugdringen van de besmettingen, met name thuis en in de werksituatie."

  Onder meer Shakib Sana, de huisarts die zich begin dit jaar hard maakte voor een vaccinatiecampagne specifiek voor kwetsbare wijken, is een van de ondertekenaars. Op Linked-In schrijft hij: "Het eerlijke verhaal is dat we nu moeten ingrijpen voor onze gezamenlijke volksgezondheid én dat we een langetermijnaanpak nodig hebben voor deze pandemie, met daarin aandacht voor de toekomst van onze zorg. Vrijheid voor het individu komt niet zonder verantwoordelijkheid voor de ander."

 • Overheid trekt 36 miljoen euro uit voor lege voetbalstadions

  De overheid trekt 36 miljoen euro uit om voetbalclubs te compenseren, nu er tot zeker 4 december geen publiek bij betaalde voetbalwedstrijden aanwezig mag zijn. De clubs in het betaalde voetbal overwogen om alle duels de komende drie weken uit te stellen, maar dat werd door de KNVB als 'onhaalbaar en te risicovol' beschouwd.

  Clubs kunnen hun gederfde inkomsten tot 4 december declareren bij een fonds. Naar verwachting zal er 25 tot 30 miljoen euro naar het betaalde voetbal stromen, de rest is voor het amateurvoetbal, blijkt uit navraag van de NOS bij de Eredivisie CV en de KNVB.

 • Spoedeisende Hulpartsen: vuurwerkverbod is symboolmaatregel

  De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen vindt het vuurwerkverbod dat het kabinet heeft ingesteld voor de komende jaarwisseling een symboolmaatregel. Voorzitter David Baden zegt dat het verbod in ieder geval voor de druk op de acute zorg niet veel toevoegt.

  "Wij maken ons veel meer zorgen over wat er in de dagen tot Oud en Nieuw op ons afkomt", zegt Baden. "Elk slachtoffer is er één te veel, maar dit is niet waar we ons nu op zouden moeten concentreren." Baden ziet liever dat het demissionaire kabinet nu maatregelen neemt om de druk op de zorg te verlichten, bijvoorbeeld door meer in te zetten op boosterprikken of een lockdown.

  "Ik vind het lastig dat het wordt gekoppeld aan de drukte in de acute zorg. Wij zien nu de drukte, wij hebben nu hulp nodig." Hij vermoedt dat het verbod is ingesteld, zodat de politiek kan laten zien dat er bepaalde maatregelen worden genomen. "Terwijl de problemen nu spelen en niet alleen met Oud en Nieuw."

 • Oostenrijkse toeristenbranche: lockdown kan winterseizoen redden

  De Oostenrijkse toeristenbranche ziet de aanstaande lockdown als pijnlijk maar noodzakelijk. De maatregel gaat na het weekend in en dwarsboomt de start van het skiseizoen. Toch meent woordvoerder Robert Seeber van de toeristenbranche dat een strenge lockdown nu weleens de redding zou kunnen zijn van de rest van het wintersportseizoen.

  De lockdown duurt maximaal twintig dagen. Onder meer horecabedrijven en de meeste winkels gaan dan dicht. Specifieke regels voor de wintersportgebieden zijn vooralsnog niet bekendgemaakt. Bij eerdere lockdowns waren bijvoorbeeld alleen hotelgasten welkom die daar met een zakelijke reden kwamen overnachten.

  Bij Nederlanders is Tirol een populaire wintersportbestemming. "Ik hoop dat met de maatregelen die nu zijn afgekondigd ten minste een deel van het seizoen kan doorgaan", zei ook de Oostenrijkse minister van Financiën. De Oostenrijkse economie is voor ongeveer 15 procent afhankelijk van toerisme, waarbij wintersport en stedenreizen in de winter een grote rol spelen.

  Hoteleigenaren zien de situatie echter somber in. Ze vrezen dat veel mensen die tijdens de kerstvakantie wilden komen, hun reis zullen annuleren. "De gasten komen per slot van rekening niet alleen voor het mooie landschap, maar ook vanwege het gevoel van veiligheid", zegt Susanne Kraus-Winkler namens de hotelbranche. Ze hoopt op een doorstart half januari.

 • Amsterdams taxibedrijf failliet door coronacrisis

  Het Amsterdamse taxibedrijf Travel Electric heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf reed met elektrische taxi's en richtte zich op ritten binnen Amsterdam voor bedrijven zoals ING, ABN AMRO, Heineken en tientallen hotels.

  Travel Electric maakte in mei vorig jaar nog een doorstart, nadat het bedrijf eerder ook al gedwongen werd faillissement aan te vragen vanwege de crisis. De onderneming ging daarbij in afgeslankte vorm verder, onder dezelfde naam. Daarvoor heette het bedrijf Taxi Electric. Er werd toen gehoopt dat de taximarkt weer herstel zou laten zien, maar dat is dus niet gebeurd.

  Het bedrijf zegt tegen persbureau ANP dat de steunregelingen van de overheid niet voldoende hebben geholpen.

 • PSV'er Phillip Max besmet met het coronavirus

  PSV-verdediger Philip Max doet morgen tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse niet mee. De Duitse linkerverdediger heeft het coronavirus opgelopen en ontbreekt daarom in de selectie van trainer Roger Schmidt.

  Hij is niet de enige die ontbreekt. Ook de spits Eran Zahavi, doet de komende weken niet mee; hij liep een blessure op bij het nationale team van Israël.

 • Radboudumc doet oproep: 'Besmettingskraan moet dicht'

  Medewerkers van het Radboudumc hebben een oproep gedaan aan de samenleving om zich aan de coronaregels te houden. In een filmpje op Twitter zeggen ze dat de ziekenhuizen, waaronder het Radboudumc, volstromen door het oplopende aantal coronabesmettingen.

  "We balen allemaal dat corona ons leven weer bepaalt", laten de medewerkers weten. "Maar de besmettingskraan moet dicht om te voorkomen dat de ziekenhuizen huisartsen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen zo overbelast raakt dat we niet meer iedereen kunnen helpen."

 • Ook ziekenhuizen in Zwolle kunnen zorg niet meer garanderen

  Ook ziekenhuizen in de regio Zwolle kunnen de zogenoemde 'kritieke planbare zorg' niet meer altijd op tijd uitvoeren, laat een woordvoerster van het regionale netwerk voor de acute zorg weten aan persbureau ANP.

  In de regio wordt de coronazorg verder "opgeschaald", wat ten koste gaat van de reguliere zorg. "Met name operatieve ingrepen moeten worden geannuleerd", aldus de woordvoerster. Dat zijn volgens haar deels ook ingrepen die binnen zes weken plaats zouden moeten vinden. Om hoeveel ziekenhuizen in de regio het gaat, is niet duidelijk.

  Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd, om schade aan de gezondheid van de patiënt te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het verwijderen van een tumor zijn, nadat iemand de diagnose darmkanker heeft gekregen. Gisteren meldde de Nederlandse Zorgautoriteit dat twaalf ziekenhuizen in het land die planbare zorg niet of niet altijd meer tijdig kunnen uitvoeren. Volgens de NZa gold die situatie op dat moment nog niet voor de regio Zwolle.

  Er zijn volgens de gegevens van de autoriteit nu nog maar twee regio's die de kritieke planbare zorg wel binnen zes weken kunnen leveren. Dat zijn de regio's Euregio (Twente en het oosten van de Achterhoek) en Midden-Nederland (Utrecht).

 • RIVM: 21.099 positieve tests, gemiddelde stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.099 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2542 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 18.688 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 43 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2147 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2110), van wie 428 op de IC (gisteren: 413), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 39 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 30 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Vakantiegangers verlaten 'quarantainehotel' Sardinië

  De laatste 21 Nederlandse vakantiegangers die vastzaten in een 'quarantainehotel' op Sardinië verlaten het Italiaanse eiland vandaag, meldt persbureau ANP. Ze namen deel aan een busreis naar Sardinië en Corsica die op 18 oktober begon.

  Na een corona-uitbraak moest de groep, die uit 44 deelnemers bestond, in quarantaine in een hotel in de stad Oristano. Een deel mocht eerder al naar huis na een negatieve test.

  "Het was na al die tijd opgesloten te hebben gezeten ineens inpakken en wegwezen. Nadat we allemaal negatief waren getest, moesten we het hotel binnen een kwartier verlaten", zegt René van der Pluijm, een van de deelnemers aan de reis. "We vertrekken vanavond met de boot richting Pisa, op het Italiaanse vasteland. Daarna gaan we met de bus via Zwitserland terug naar Nederland. Daar hopen we in de loop van zondag aan te komen."

 • 37 coronapatiënten meer in het ziekenhuis

  De ziekenhuisbezetting blijft stijgen. Er liggen nu 2147 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2110), van wie 428 op de IC (gisteren: 413), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).