De Nederlanders verbleven in het dorp Navas del Madroño
NOS NieuwsAangepast

Besmette groep Nederlanders spoorloos in Spanje

De autoriteiten in het westen van Spanje zijn op zoek naar een groep Nederlanders die ervandoor zou zijn gegaan nadat een deel van hen positief was getest op corona. De groep moest na de positieve tests in quarantaine in hun accommodatie, maar is spoorloos.

Het gaat volgens lokale autoriteiten om een groep van dertien of veertien Nederlanders die in het dorp Navas del Madroño verbleven. De Nederlanders maakten deel uit van een groep die in de buurt een rondreis maakte door een natuurgebied. Dinsdag meldden ze zich bij het lokale gezondheidscentrum met klachten. Zeven van hen testten positief op het coronavirus en moesten in quarantaine. De rest van de groep mocht hun reis wel vervolgen.

Inwoners van Navas del Madroño reageren met verbazing op het nieuws:

Inwoners Spaans dorp bezorgd om vertrokken Nederlanders met corona

Medewerkers van de gezondheidsdienst ontdekten gisteren dat de groep die in quarantaine moest niet meer in hun verblijf was. "We weten niet waar ze zijn", zegt Denis Talavera, de lokale wethouder die ook over gezondheidszaken gaat tegen de NOS. "Het is niet bekend wat er is gebeurd. Ze vormen een groot risico en kunnen covid verspreiden in de regio. Het aantal besmettingen stijgt hier, net als in de rest van Europa. We voorzien een gitzwarte kerst; dan ben ik ontzettend verbaasd dat mensen dit risico nemen."

De lokale autoriteiten hebben een internationaal opsporingsbericht uitgedaan, dat op televisie is uitgezonden. Over de groep is, behalve dat ze Nederlands zijn, nog weinig bekend.

De burgemeester van Navas del Madroño noemt de ogenschijnlijke vlucht van de Nederlanders surrealistisch en spreekt over een misdaad. De provinciale gezondheidsdiensten hebben ook hun zorgen uitgesproken over de risico's voor de volksgezondheid.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt "niet bekend te zijn met deze casus". Ook is er geen consulaire hulpvraag ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl