De Graafschap speelde op zondag 14 november al voor lege tribunes tegen Telstar.
NOS Voetbal

Goed nieuws voor betaald voetbal: overheid vergoedt kosten lege stadions

De clubs uit het Nederlandse betaalde voetbal hoeven niet te vrezen voor een financiële mokerslag de komende weken. De overheid roept een fonds in het leven met daarin 36 miljoen euro om de gevolgen van het verbod op publiek in de professionele sport in Nederland te vergoeden.

Clubs kunnen hun gederfde inkomsten tot 4 december declareren bij het fonds. Naar verwachting zal 25 tot 30 miljoen euro naar het betaalde voetbal stromen. Dat blijkt uit navraag van de NOS bij Eredivisie CV en KNVB.

Lege tribunes

Vorige week vrijdag kondigde het demissionaire kabinet een aanscherping van de coronamaatregelen af, waaronder de bepaling dat alle professionele sportwedstrijden tot 4 december zonder publiek gespeeld moeten worden. Zo werd het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Noorwegen afgelopen dinsdag gespeeld in een lege Kuip.

De clubs in het betaalde voetbal overwogen om alle duels in de komende drie weken uit te stellen, maar dat werd door de KNVB als 'onhaalbaar en te risicovol' beschouwd.

Het Nederlands elftal versloeg Noorwegen dinsdag in een lege Kuip met 2-0.

Vorig seizoen werden clubs tegemoetgekomen via de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid)- en de TLV (Tegemoetkoming Vaste Lasten)-regelingen. Het betaalde voetbal maakte in die periode in totaal aanspraak op circa 90 miljoen euro.

Die regelingen zijn per 1 oktober echter opgeheven, waardoor een nieuwe constructie moest worden opgezet om de gevolgen voor de clubs te beperken.

Maatwerk

De overheid wil met het op te zetten fonds maatwerk bieden voor de Nederlandse sport. Bovendien zou deze constructie ook kunnen dienen als raamwerk voor de periode na 4 december in het geval dat de coronamaatregelen verlengd zouden worden.

PSV-directeur Toon Gerbrands becijferde dat de schade voor zijn club zo'n miljoen euro per thuisduel zou bedragen. PSV heeft in de komende drie weken onder meer het thuisduel tegen Vitesse (zondag) en het Europa League-treffen met Sturm Graz op het programma staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl