De komende weken wordt er weer voor lege tribunes gespeeld in Nederland
NOS Voetbal

Betaald voetbal gaat gewoon door: 'Uitstel blijkt onhaalbaar en risicovol'

Er wordt komend weekend gewoon gevoetbald in de eredivisie en eerste divisie. Het blijkt niet haalbaar om de wedstrijden uit te stellen, iets waar veel clubs op hadden aangedrongen vanwege de door de regering opgelegde maatregel om vanwege de oplopende aantallen coronabesmettingen geen publiek toe te laten.

De KNVB komt na uitvoerig overleg met onder meer de clubs, gemeenten, politie en ministeries tot de conclusie dat het vrijwel onmogelijk is om duels op te schuiven.

"Het is bovendien risicovol voor de voortgang van de competities, terwijl de ontwikkeling van het coronavirus onzeker is", zegt de voetbalbond in een verklaring.

'Doemscenario'

Verschillende clubs hebben laten weten flink te balen van het besluit. Feyenoord spreekt van een doemscenario om twee thuisduels in een lege Kuip te moeten spelen en Cambuur-directeur Ard de Graaf noemt het "een nederlaag voor ons allemaal".

Zijn collega Manfred Laros van Sparta zegt dat zijn club zich totaal niet kan vinden in de mening van de centrale spelersraad, de belangenvereniging coaches betaald voetbal en het overkoepelende supporterscollectief, de organen die zich volgens Sparta geen voorstander hadden getoond van uitstel.

AZ zegt niet te snappen waarom de overheid geen publiek meer bij duels in het betaalde voetbal toelaat. "AZ staat volledig achter pogingen het virus in te dammen, maar was en is wel verbaasd dat één van de maatregelen het verbieden van publiek bij voetbalwedstrijden betreft", laat de club uit Alkmaar weten.

Compensatie

Daarom stellen de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie samen met de KNVB een gerichte vraag aan 'Den Haag'. "Wij willen graag horen wat er nodig is om zo snel mogelijk weer met volle tribunes te mogen spelen. Want daar draait het in het betaalde voetbal om."

Tot het zover is, hopen de clubs de financiële schade te kunnen compenseren met een regeling, waaraan het demissionaire kabinet momenteel zou werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl