De Dam rond 12.45 uur
NOS NieuwsAangepast

Grote protestmars tegen coronabeleid in Amsterdam

In Amsterdam hebben volgens de gemeente 25.000 mensen gedemonstreerd tegen het coronabeleid. Betogers verzamelden zich aan het begin van de middag op de Dam en liepen vervolgens een route van 5 kilometer door de binnenstad. Rond 16.00 uur was de demonstratie ten einde.

De gemeente Amsterdam meldt op basis van tellingen van de politie dat het om 25.000 betogers ging. Onderzoeksbureau Strabo, dat onafhankelijk zegt te tellen, kwam eerder ook rond dat aantal uit. De organisatie achter het protest heeft nog geen cijfers gegeven.

Prinsenvlag en galg

Het protest is overwegend gemoedelijk verlopen. Wel waren er volgens berichten op Twitter opnieuw mensen die een Jodenster droegen uit protest tegen de coronapas. Ook liepen er, net als bij het vorige protest in september, betogers mee met de Prinsenvlag. Dat is de oranje-wit-blauwe vlag die NSB'ers gebruikten.

Verder was er een persoon met een galg aanwezig op de Dam. In een post op Twitter wordt die omcirkeld met de tekst: 'De galg hangt voor je klaar VWS-minister De Jonge'. De politie laat weten dat er geen directe strafbare uitingen zijn gelinkt aan de galg. Wel wordt er onderzoek gedaan naar de betreffende tweet.

'Geen priktatuur'

"Wil je verder leven als mens of als QR-code?", stond op een van de spandoeken die deelnemers omhooghielden. "Geen priktatuur", stond op een ander. "Ik ben 74 en de bioscoop is mijn enige uitje", zei een deelnemer. "Omdat ik gezond ben en niet meedoe met vaccinatie mag ik niet meer en zit ik totaal alleen thuis nu."

In deze video leggen deelnemers uit waarom ze vandaag op de Dam stonden:

Protestmars door Amsterdam: 'We zijn tegen polarisatie'

"Wij nemen stelling tegen de buitenproportionele overheidsmaatregelen rondom covid-19 en de wijze waarop onze vrijheden beperkt worden en burgerrechten buitenspel worden gezet", schrijft de organisatie op Facebook. De kritiek richt zich vooral op de onlangs ingevoerde coronapas voor toegang tot bijvoorbeeld restaurants.

"Het weer speelt ons parten", zei initiatiefnemer Michel Reijinga op NPO Radio 1 aan het begin van de middag. "Maar we gaan proberen de 100.000 bezoekers te halen."

In de eerste video vertelt Reijinga waarom er vandaag wordt gedemonstreerd, in de tweede is het begin van de protestactie te zien:

Het protest is volgens de organisatoren een initiatief van ruim tachtig groeperingen, onder de noemer 'Samen voor Nederland'. Dezelfde organisaties kregen op de eerste zondag van september volgens de gemeente ruim 20.000 mensen op de been in de hoofdstad voor het hetzelfde doel.

Volgens de demonstranten lag het aantal deelnemers destijds vele malen hoger. De organisatie schatte naderhand dat er 50.000 tot 100.000 mensen aanwezig waren bij die mars. "Ons protest wordt groter, maar we worden door de media steeds klein gehouden. Daarom willen we nu de telling op orde hebben en wordt alles notarieel vastgelegd", zei Reijinga vanmiddag.

De onenigheid over de bezoekersaantallen leidde online tot veel discussie. Ook het dragen van Jodensterren door enkele demonstranten veroorzaakte veel verontwaardiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl