Naar schatting ruim 20.000 mensen liepen mee met een mars tegen het coronabeleid
NOS NieuwsAangepast

Drukte bij mars tegen coronamaatregelen in Amsterdam

In Amsterdam is vanmiddag een demonstratieve tocht van zeven kilometer gehouden door het centrum van de stad. Volgens de gemeente waren er ruim 20.000 deelnemers. Ze betoogden onder meer tegen de coronamaatregelen van het kabinet.

Met de organisatie was oorspronkelijk afgesproken dat het protest rond 15.00 uur zou eindigen, maar dit liep uit. Wel mocht de tocht afgemaakt worden van de gemeente. Rond 16.30 uur waren de meeste demonstranten aangekomen op de Dam, het eindpunt van het protest.

Nog voor het begin van de mars liet de gemeente Amsterdam weten dat het te druk was in het centrum en werden mensen opgeroepen om zich niet meer aan te sluiten. Volgens een woordvoerder van de gemeente was de sfeer tijdens de mars gemoedelijk.

Het motto van de manifestatie was 'Samen voor Nederland'. Initiatiefnemer was Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken', op het Museumplein in de hoofdstad.

Huizentekort en toeslagenaffaires

Reijinga zei voor aanvang dat hij zo'n 50.000 deelnemers verwachtte en noemde het "de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen". Volgens de organisatie was het protest niet alleen tegen de huidige coronamaatregelen gericht, maar ook tegen "toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire".

Op beelden is te zien dat demonstranten vlaggen, gele paraplu's en hartjesballonnen bij zich droegen. Op protestborden waren leuzen als "QR gaat te ver" en "Covidvaccin is vergif" te lezen.

Forum voor Democratieleider Thierry Baudet en Wybren van Haga, leider van de nieuwe partij Belang van Nederland, waren onder de aanwezigen.

De stoet liep zo'n 7 kilometer door het centrum van Amsterdam:

Tienduizenden demonstreren in Amsterdam tegen corona: 'Ik wil gewoon vrijheid'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl