NOS NieuwsAangepast

Halsema: Jodensterren bij coronaprotest dieptriest

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept de organisatie van het coronaprotest van zondag in de hoofdstad op "om het dragen van gele sterren te veroordelen". Op beelden van het protest was te zien dat enkele demonstranten Jodensterren op hun kleding hadden gespeld.

"Met afschuw zag ik gisteren mensen die tijdens een demonstratie op de Dam een gele Jodenster op hun kleding droegen", aldus Halsema. "Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Alle deelnemers aan de demonstratie zouden afstand moeten nemen van dit gedrag", stelt zij.

Een van de organisatoren, Michel Reijinga, zegt tegen de NOS dat hij met de rest van de organisatie in overleg gaat over een verklaring waarin het dragen van een gele ster wordt veroordeeld.

'Dieptriest en kwetsend'

Demonstranten deden zondag onder meer de Dam aan, waar het nationaal monument ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog staat. "Ik roep iedereen op om respectvol om te gaan met deze historisch beladen plek", vervolgt Halsema.

"Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden", aldus de burgemeester.

Tijdens de manifestatie Samen voor Nederland kwamen demonstranten samen om te protesteren tegen vrijheidbeperkende coronamaatregelen en de coronapas. De vergelijking tussen de coronaregels en de Holocaust vindt Halsema ongepast: "Het onbeschrijflijke leed van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag ondervinden van de coronapandemie."

'Kortzichtig'

Initiatiefnemer van de demonstratie Michel Reijinga zegt op persoonlijke titel tegen de NOS dat hij niet achter het dragen van Jodensterren staat. Zelf spreekt hij liever van davidsterren. Zijn opa en oma moesten ze in de Tweede Wereldoorlog ook dragen.

Volgens Reijinga droegen gisteren zo'n 50 mensen zo'n ster. Van mensen die "kortzichtig" zijn, begrijpt hij dat ze dit doen. "Wat er nu in Frankrijk geldt, gaat hier ook gelden." Wat begint met het weren van niet-gevaccineerden op terrassen en bioscopen en "medische apartheid" in ziekenhuizen eindigt "met deportatie naar Texel", zegt hij.

Toch wil hij met de rest van de organisatie een verklaring uitbrengen waarin het dragen van de gele ster zondag wordt veroordeeld. Wat er bij toekomstige demonstraties moet gebeuren, weet hij nog niet. Misschien moet er een kledingvoorschrift komen, waarin staat dat het dragen van een davidster niet is toegestaan, zegt hij.

CIDI: Joodse gemeenschap gekwetst

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is blij met de oproep van Halsema, zegt voorzitter Hanna Luden. Ze noemt de reactie van Halsema treffend. "Met het dragen van de ster trivialiseer je de verschrikkingen van de Holocaust". Volgens Luden is de Joodse gemeenschap door de gebeurtenissen van zondag gekwetst. "Er zijn nog steeds mensen die de Holocaust hebben meegemaakt als kleine kinderen. Maar ook nazaten hebben dit meegekregen. Mensen vragen zich af: zie je het verschil dan niet met toen?"

Op sociale media klonk afgelopen dagen ook kritiek op het dragen van de sterren, die Joden tijdens de bezetting moesten dragen, zodat zij op straat als Jood werden herkend. De ster werd symbool van de Holocaust. Sommige betogers droegen gisteren daarnaast de Prinsenvlag, de oranje-wit-blauwe vlag die NSB-aanhangers tijdens de jaren '30 gebruikten.

Lang niet iedereen had een Jodenster op, ziet ook Luden. Toch is zij teleurgesteld dat niet meer demonstranten zich distantiëren van het symbool. "Wie meeloopt, moet ook anderen corrigeren en duidelijk maken: dit past hier niet." Luden vindt dat de organisatie van de protesten daarnaast ook afstand moet nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl