NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus: rellen weerzinwekkend, snelrecht voor daders

De verdachten van de rellen in Rotterdam zullen via snelrecht worden aangepakt, heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. Hij noemt de rellen en het extreme geweld van gisteravond in het centrum van Rotterdam "weerzinwekkend om te zien".

In een verklaring spreekt hij diep respect uit "voor alle agenten en ME'ers, maar ook alle brandweermensen en andere hulpverleners die gisteren keihard hebben gewerkt om de rust in de stad terug te brengen."

Gisteravond werd de politie bekogeld met stenen en vuurwerk, ook werden scooters en auto's in brand gestoken:

Zo ging het er gisteravond aan toe in Rotterdam

"Demonstreren is een groot recht in onze samenleving, maar wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag. Het heeft niets met demonstreren te maken", laat Grapperhaus weten.

Vanmiddag bezocht hij een kazerne van de Rotterdamse brandweer, waar hij sprak met brandweermensen over de gebeurtenissen van gisteravond. "De brandweermensen zeggen dat ze dit in de soms 35 jaar dat ze hier werken nog nooit hebben meegemaakt", zei Grapperhaus.

Als voorbeeld noemde hij dat de brandweer zich vanwege het geweld moest terugtrekken bij een brand die naar een woongebouw dreigde over te slaan waar nog mensen waren. "Dat is maar net goed gegaan."

Volgens hem waren het georganiseerde groepen, ook van buiten de stad, die de ravage aanrichtten. Hij noemde het criminele samenwerkingsverbanden, die er alleen maar op uit waren politie- en brandweermensen aan te vallen. "Het staat los van de demonstratie."

Er zijn gisteravond al relschoppers aangehouden, en volgens de minister zullen dat er komende tijd meer worden. "We zullen elke cent schade op ze verhalen. Dat zal ze leren. Als het nodig is slepen we gewoon hun auto voor de deur weg."

'Krokodillentranen'

Politievakbond ACP noemt de rellen volledig onaanvaardbaar, maar uit ook kritiek op Den Haag. De vakbond vergelijkt alle geschokte reacties van politici met krokodillentranen. "Als er meer politiecapaciteit was geweest, hadden we de problemen het hoofd kunnen bieden." De politiek heeft de alarmsignalen hierover genegeerd, stelt ACP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl