liveblog
NOS NieuwsAangepast

Testlocatie Emmen blijft morgen dicht • Protesten in Amsterdam en Breda afgelopen

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 20 november.
  • Demonstraties in Amsterdam en Breda afgelopen.
  • 21.873 nieuwe positieve tests, 2217 patiënten in het ziekenhuis
  • 51 arrestaties bij rellen Rotterdam, helft minderjarig.
  • Coronapil MSD mag gebruikt worden in de EU.
liveblog gesloten

Einde

We beëindigen dit liveblog. Goede nacht!

Testlocatie Emmen morgen nog niet open

De testlocatie in Emmen waar eerder vanavond korte tijd een kleine brand heeft gewoed, gaat morgen niet open, zegt een een woordvoerder van de Veiligheidsregio Emmen.

De brand ontstond aan een rolluik aan de buitenkant van het gebouw en bleef daartoe beperkt. Het is onduidelijk of er sprake is van brandstichting.

Mensen die morgen een afspraak hebben moeten uitwijken naar een GGD-locatie in Meppel. Het gaat om 286 mensen.

Ongeregeldheden op verschillende plaatsen in Nederland

De politie is op verschillende plaatsen in de weer met rellende jongeren. In Urk is de politie bekogeld met zwaar vuurwerk. Ook in Roermond gooiden jongeren vuurwerk naar de politie.

Ook verderop in Limburg, in Stein, zorgden jongeren voor overlast. Er werd vuurwerk naar politieauto's gegooid. Er werd een noodbevel uitgevaardigd voor het centrum.

Er ontstonden ook ongeregeldheden in twee voetbalstadions in Alkmaar en Almelo. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen mogen er geen supporters bij wedstrijden in de eredivisie zijn.

Parijs stuurt extra agenten naar Guadeloupe vanwege rellen

Frankrijk stuurt tientallen extra agenten naar Guadeloupe, een Frans overzees departement in de Caraïbische Zee. Afgelopen dagen waren er rellen, vernielingen en plunderingen vanwege onvrede over coronamaatregelen. Frankrijk stuurt zo'n vijftig zwaarbewapende agenten om te helpen om de situatie weer onder controle te krijgen.

Bij de rellen is geschoten op agenten, meer dan dertig mensen zijn opgepakt, meldt persbureau Reuters. Gisteren werd op Guadeloupe een avondklok ingesteld. Van 18.00 uur 's avonds tot 05.00 uur in de ochtend mag niemand op straat komen.

Afgelopen maandag riepen vakbonden op Guadeloupe een staking uit voor onbepaalde tijd, uit protest tegen onder meer de verplichte vaccinatie van zorgmedewerkers.

Brandje bij vaccinatielocatie Emmen

Bij een vaccinatielocatie van de GGD in Emmen heeft vanavond korte tijd een kleine brand gewoed. Op dat moment was de locatie gesloten, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Emmen.

De brand ontstond aan een rolluik aan de buitenkant van het gebouw en bleef daartoe beperkt. Volgens de Veiligheidsregio wordt er nu bekeken wat de schade is en of er gevolgen zijn voor het functioneren van de locatie.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, de politie doet daar onderzoek naar.

De GGD-locatie aan de Van Schaikweg

Betoging Amsterdam loopt af, meeste mensen naar huis

De demonstratie in Amsterdam tegen het coronabeleid komt tot een eind. Een paar honderd betogers verzamelden zich na de mars door de binnenstad weer op de Dam, waar het protest vanmiddag begon. Daar staan ook politiepaarden, ME en politieauto's. De meeste betogers zijn inmiddels huiswaarts gekeerd.

De Amsterdamse politie en gemeente kunnen nog niet zeggen hoeveel mensen er aan het protest hebben meegedaan. De verslaggevers ter plaatse schatten dat er enkele duizenden mensen bij waren.

Oorlogsmusea in open brief: vergelijkingen Holocaust 'onnodig kwetsend'

Nederlandse oorlogsmusea spreken zich uit tegen de vergelijkingen van coronamaatregelen met oorlogssituaties en de Holocaust. Dat staat in een open brief ondertekend door leden van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45.

De musea noemen de vergelijkingen "onnodig kwetsend" voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hun nabestaanden.

"Wie kritiek heeft, kan zijn of haar stem laten horen," staat in de brief. "Maar laten we de discussie voeren zonder oneigenlijke vergelijkingen te gebruiken en zonder het ongekende leed van eerdere generaties te bagatelliseren."

De brief is ondertekend door onder meer het Oorlogsmuseum in Overloon, het Fries Verzetsmuseum en het Nationaal Monument Kamp Vught.

Tijdens coronaprotesten in september en oktober droegen mensen Jodensterren en de Prinsenvlag, de oranje-wit-blauwe vlag die NSB'ers gebruikten. Bij het protest in Amsterdam vandaag werden door sommigen wederom vergelijkingen gemaakt met de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vorige week noemde Forum-leider Thierry Baudet mensen die niet gevaccineerd zijn "de nieuwe Joden".

Politie bestrijdt 'geruchten' over doden in Rotterdam: 'niet het geval'

Enkele deelnemers van de coronademonstratie in Amsterdam dragen rouwbanden en kaarsen, meldt onze verslaggever ter plaatse. De demonstranten zijn ervan overtuigd dat er een of meer doden zijn gevallen tijdens het protest in Rotterdam gisteravond. De Rotterdamse politie bestrijdt dat met klem:

Eerder op de dag meldde de politie dat er bij de rellen in Rotterdam twee gewonden zijn gevallen door kogels. De rijksrecherche onderzoekt of het gaat om politiekogels.

Aan het protest in Amsterdam doen enkele duizenden mensen mee, ziet de verslaggever. De demonstranten zijn de straat op gegaan uit protest tegen het 2G-beleid.

Demo afgelast, maar demonstranten lopen toch door Amsterdam

21.873 nieuwe positieve tests, 2217 patiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.873 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 812 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 19.823 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 49 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2217 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2147), van wie 432 op de IC (gisteren: 428), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 55 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 33 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

Tienduizenden betogers op de been in Wenen

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen demonstreren mensen tegen het coronabeleid en de gisteren aangekondigde lockdown. Het protest is onder meer georganiseerd door de rechts-populistische partij FPÖ. De betogers hebben zich verzameld op de pleinen in de buurt van paleis Hofburg. De autoriteiten schatten dat het gaat om 30.000 mensen.

Vanaf maandag gaat het hele land minstens tien en maximaal twintig dagen in lockdown, maakte bondskanselier Schallenberg gisteren bekend. Ook wil de Oostenrijkse regering dat vanaf 1 februari volgend jaar een vaccinatieplicht geldt.

  • AFP
    Demonstratie tegen het Oostenrijkse coronabeleid
  • EPA
    Demonstratie tegen het Oostenrijkse coronabeleid
  • AFP
    Demonstratie tegen het Oostenrijkse coronabeleid

Demonstranten lopen door binnenstad Breda

Een paar honderd mensen protesteren vanmiddag in Breda tegen de coronamaatregelen. Ze lopen begeleid door een aantal muziekwagens met dj's een route door de binnenstad.

Het protest wordt georganiseerd door 076AAN, een initiatief van vier Bredase dj's. 076AAN eist dat de horeca weer volledig open kan en is tegen de invoering van 2G. "Het is een schande dat onze vrijheden zo ingeperkt worden. Het is totale waanzin dit beleid", zegt demonstrant Pascal van der Schoot bij Omroep Brabant. Jochem Westerlaken staat met een biertje in de hand te demonstreren. "De boodschap maakt mij niet uit. Ik ben hier vooral om te feesten. En het is een mooi feestje."

Het protest in Breda volgt nog geen dag na de rellen bij een soortgelijke demonstratie in Rotterdam. Toch verwacht dj Joost Eras, een van de organisatoren, geen problemen. "We hebben overleg gehad met de politie. Zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen zijn genomen", benadrukt hij. "We staan zeker niet achter wat er in Rotterdam is gebeurd. We zijn daar echt van geschrokken."

Het is de tweede keer dat 076AAN actievoert. Ook eind september trokken honderden demonstraten met muziekwagens door de Bredase binnenstad.

Toch betogers in Amsterdam

Demonstranten in Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam hebben zich honderden demonstranten verzameld om te protesteren tegen het coronabeleid. Meerdere mensen hebben een gele paraplu mee en een aantal draagt een geel hesje.

Mensen stonden met elkaar te praten, sloegen op trommels en een enkeling heeft een boord met teksten als 'mijn lijf mijn keuze'. Ook zijn er agenten op de been en op de Dam staan politiebusjes. Rond 14.30 uur begon de groep te lopen richting Centraal Station.

De organisatie had het protest na de rellen in Rotterdam afgelast, maar demonstranten zijn toch gekomen. Het idee was om vanaf de Dam naar het Westerpark te lopen.

51 arrestaties bij rellen Rotterdam, helft minderjarig

Bij de rellen van gisteravond en -nacht in het centrum van Rotterdam zijn 51 mensen aangehouden. "Ongeveer de helft daarvan was nog net minderjarig", twittert de politie. De relschoppers kwamen uit verschillende delen van het land. Nog niet alle verdachten van de rellen zijn in beeld.

Twee relschoppers raakten gewond toen zij werden getroffen door een kogel, zij liggen nog in het ziekenhuis. De Rijksrecherche onderzoekt of hun verwondingen zijn gekomen door politiekogels.

Een gewonde agent moest worden opgenomen in het ziekenhuis, een ander werd behandeld door ambulancemedewerkers. "Talloze politiemedewerkers liepen bij de belaging met stenen en vuurwerk lichte verwondingen en gehoorschade op."

Enkele demonstranten op de Dam

Op de Dam in Amsterdam hebben zich een aantal demonstranten verzameld. Op een waarschuwingsbord staat dat de organisatie heeft besloten dat de aangekondigde corona-demonstratie niet doorgaat. Het protest werd vanwege de rellen in Rotterdam van gisteren afgeblazen.

Duitse voetbalcoach stopt vanwege onderzoek naar vals vaccinatiebewijs

De Duitse coach Markus Anfang is gestopt bij voetbalclub Werder Bremen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar hem omdat hij een vaccinatiebewijs vervalst zou hebben. Anfang ontkent de vervalsing, maar vertrekt dus toch.

"Ik heb op grond van de ondertussen extreem belastende zaak voor de vereniging, het elftal, mijn familie en mezelf besloten dat ik mijn werk als coach van Werden Bremen met onmiddellijke ingang beëindig", zegt hij in een statement.

Fans van Duitse kerstmarkten dit jaar gebonden aan strenge(re) regels

Op Duitse kerstmarkten, die ook onder Nederlanders populair zijn, gelden strengere regels. Ook gaan ze niet overal door. En omdat Duitsland Nederland vanaf morgen als hoogrisicogebied beschouwt, moeten Nederlanders zich voor een bezoek vooraf online registreren. Wie geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft, moet bij aankomst in Duitsland in quarantaine.

In dit artikel lees je welke regels er gelden op populaire Duitse kerstmarkten.

Gemeente Urk over aangekondigd protest: 'Help ons jeugd behoeden'

In een emotionele oproep vraagt de gemeente Urk ouders, ouderlingen en leraren om in te grijpen en nieuw coronaprotest, vanavond, te voorkomen. Vorige week zaterdagavond waren er ongeregeldheden in het vissersdorp. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken. Op verschillende plekken werd brand gesticht.

"Help ons samen sterk te staan en laat ons samen het tij keren. Help ons deze jeugd te behoeden voor het vergooien van hun eigen toekomst. Help ons voorkomen dat Urk 'vergaat' waar we met z'n allen bij staan", aldus gemeentebestuur en gemeenteraad in een gezamenlijke open brief.

Urk heeft de afgelopen maanden regelmatig het nieuws gehaald met soms gewelddadig protest tegen de coronamaatregelen, meldt Omroep Flevoland. Begin dit jaar werd een teststraat van de GGD in brand gestoken. Bij de ongeregeldheden vorige week zaterdagavond zijn twee mensen opgepakt. Over hun leeftijd is niets bekendgemaakt, maar in de open brief wordt gesproken over "onze jeugd vanaf twaalf jaar (!) die de buurt vernielde en daarmee ons dorp te kijk én te schande zette".

Het is onduidelijk wat voor protest er vanavond in Urk gepland staat. Afgelopen nacht zijn de muren van het zwembad in het dorp beklad met leuzen tegen het coronabeleid en met hakenkruizen. De bekladdingen zijn inmiddels verwijderd.

Leden ChristenUnie: geen uitbreiding coronapas en 2G

De leden van de ChristenUnie zijn tegen uitbreiding van het gebruik van het coronatoegangsbewijs en het invoeren van 2G-beleid. Het congres van de partij heeft een motie aangenomen, waarin de fractie wordt opgeroepen niet in te stemmen met voorstellen daartoe.

De motie was ontraden door de partijleiding, omdat die vindt dat de fractie de handen moet kunnen vrijhouden bij het beoordelen van coronamaatregelen. Maar de leden vrezen een verregaande tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden in de samenleving.

Donderdag stemde de ChristenUnie in de Tweede Kamer nog voor een wet die het mogelijk maakt om in meer situaties een coronatoegangsbewijs te vragen, zoals in niet-essentiële winkels.

Bij het coronadebat van afgelopen dinsdag sprak de fractie zich principieel uit tegen 2G-beleid, waarbij alleen een vaccinatie of een herstelbewijs nog toegang geeft. Toch liet Kamerlid Mirjam Bikker de deur op een kier staan, door te zeggen dat ze over geen enkele maatregel op dit moment "never nooit niet" wil zeggen.

Na het aannemen van de motie door het congres sprak partijvoorzitter Ankie van Tatenhove van de ChristenUnie van "een duidelijk signaal" aan de fractie.

Vaccinprotesten in Australië

In verschillende steden in Australië hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen vaccinatiedrang. Zo werd in Melbourne 'vrijheid, vrijheid' geroepen en droegen mensen bordjes met de leus 'Beëindig Segregatie nu". In sommige Australische staten krijgen ongevaccineerden geen toegang tot bijvoorbeeld horeca en concerten.

De demonstraties waren in onder meer Melbourne, Sydney en Brisbane. In Melbourne gingen ook enkele honderden mensen de straat op om zich uit te spreken vóór vaccinaties. Zo'n 85 procent van de Australiërs is gevaccineerd.

Anti-vaccinatie protesten worden al weken gehouden, met soms geweld tussen de politie en demonstranten. Daarvan zijn nu geen meldingen bekend.

Grapperhaus: rellen weerzinwekkend, snelrecht voor daders

De verdachten van de rellen in Rotterdam zullen via snelrecht worden aangepakt, heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten Hij noemt de rellen en het extreme geweld van gisteravond in het centrum van Rotterdam "weerzinwekkend om te zien".

In een verklaring spreekt hij diep respect uit "voor alle agenten en ME'ers, maar ook alle brandweermensen en andere hulpverleners die gisteren keihard hebben gewerkt om de rust in de stad terug te brengen."

Schade in Rotterdam in beeld

In het centrum van Rotterdam is de schade van de rellen van gisteravond goed te zien. Veegploegen begonnen vanochtend rond 08.00 uur om de Coolsingel weer schoon te maken. Ze gooiden de uitgebrande scooters, fietsen en andere brokstukken in een vuilniswagen. Halverwege de ochtend was de grootste rommel opgeruimd.

  • NOS / Marc Hamer
  • NOS / Marc Hamer
  • ANP
  • ANP
    Een motoragent kijkt naar de schade in het centrum van Rotterdam
  • ANP
    Bij de rellen gingen meerdere politieauto's in vlammen op
  • NOS
    Schoonmakers aan het werk
  • NOS
    Schoonmakers aan het werk
  • NOS
    Kapotte etalageruit
  • NOS
    Kapotte ruiten

Coronaprotest Amsterdam afgeblazen

Het coronaprotest dat vanmiddag in Amsterdam zou plaatsvinden, is door de organisatoren geannuleerd. Demonstranten zouden de straat opgaan uit protest tegen het 2G-beleid, maar vanwege de rellen in Rotterdam van gisteren is het afgeblazen.

Op sociale media gaan geruchten dat zeker een persoon is overleden aan zijn verwondingen. De organisatoren verwijzen daarnaar en zeggen dat de veiligheid van de demonstranten niet kan worden gegarandeerd. De politie zegt de geruchten dat iemand is overleden te hebben gehoord, maar benadrukt dat er bij het Rotterdamse korps en bij de rijksrecherche geen melding daarvan is binnengekomen. Bij de rellen in Rotterdam zijn zeker zeven gewonden gevallen, zo werd aan het begin van de nacht door burgemeester Aboutaleb gezegd.

Het protest in Amsterdam gaat volgens de organisatoren niet door "uit respect voor de overledene en de mensen die op dit moment vechten voor hun leven, maar ook om de veiligheid van onze demonstranten te kunnen waarborgen".

Coronapil MSD mag gebruikt worden in de EU

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert na voorlopig onderzoek positief over de coronapil van farmaceut MSD. Molnupiravir kan worden gebruikt door volwassenen die geen zuurstoftoediening nodig hebben en die een verhoogd risico hebben om ernstige covid te krijgen, zegt het geneesmiddelenbureau.

De virusremmer in pilvorm moet zo snel mogelijk na een positieve test en binnen vijf dagen na de eerste symptomen worden genomen. En twee keer per dag, vijf dagen lang. Als bijwerkingen zijn lichte of matige diarree, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn gemeld. De pil wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat uit laboratoriumstudies op dieren blijkt dat hoge doses de groei en ontwikkeling van foetussen beïnvloeden.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden voordat de pil volledig wordt toegelaten tot de Europese markt, maar in het licht van het oplopende aantal besmettingsgevallen en doden in de EU, geeft het EMA dit advies. Het geneesmiddelenbureau is begonnen om ook de coronapil van farmaceut Pfizer te onderzoeken.

Mede dankzij de coronapil wordt deze winter vermoedelijk de laatste periode met zware coronamaatregelen, zegt Jaap van Dissel tegen NU.nl. Wel zegt de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM dat het belangrijk is dat de pil na goedkeuring op de juiste manier wordt gebruikt. "Of de patiënt het medicijn inneemt, of die dat op het juiste moment doet, of die het lang genoeg inneemt, dat zijn allemaal factoren die maken hoe succesvol het is."

Bijna 7 miljoen mondkapjes in België in beslag genomen

De Belgische overheid heeft sinds het begin van de coronacrisis ruim 6,7 miljoen mondkapjes in beslag genomen die niet aan de kwaliteitseisen voldeden, melden Belgische media.

Het gaat om zowel chirurgische als om stoffen mondkapjes. Chirurgische maskers moeten gecertificeerd zijn, maar het 'CE-label' op de verpakking wordt vaak vervalst.

"Het is essentieel dat die mondmaskers, hoe je ze ook gebruikt of vanwaar ze ook komen, toch een adequaat beschermingsniveau bieden", zegt een woordvoerder van de economische inspectie.

Demonstratieve optocht in Breda gaat door

De demonstratieve optocht in Breda tegen de coronamaatregelen van het kabinet gaat ondanks de rellen in Rotterdam door, laat de organisatie weten. "Wij zijn geschrokken na wat er allemaal is gebeurd in Rotterdam. Wij distantiëren ons hier dan ook van", staat in een statement.

Maar de tweede muziekdemonstratie in twee maanden in de stad gaat vandaag door. "Het is logisch dat mensen er klaar mee zijn, dat zijn wij ook, maar laten we alsjeblieft proberen liefde voorop te stellen."

Gisteravond braken in Rotterdam rellen uit tijdens een niet-aangekondigd protest tegen de coronamaatregelen. Daarbij vielen zeker zeven gewonden en werden meer dan twintig mensen gearresteerd.

Jonge Oostenrijkers wilden agent in brand steken, zegt politie

Drie jonge Oostenrijkers wilden uit onvrede met de coronamaatregelen in hun land een agent overgieten met benzine en in brand steken. Volgens de politie hebben twee jongens van 16 jaar oud en een 20-jarige man dat toegegeven. Het drietal uit Linz heeft ook het in brand steken van een politiewagen bekend.

Het plan was om agenten in een hinderlaag te lokken, zegt de politie tegen persbureau DPA. "We gaan ervan uit dat ze dit echt van plan waren en dat dat niet is gelukt. Daarom hebben ze alleen de politieauto aangevallen", zegt een politiewoordvoerder. De drie zouden hebben verklaard agenten als tegenstanders te zien omdat die de coronamaatregelen handhaven.

Gisteren werd bekend dat de Oostenrijkse regering een vaccinatieplicht wil invoeren. Daar is een wet voor nodig die moet worden goedgekeurd door het parlement. Ook gaat het hele land vanaf maandag minstens tien en maximaal twintig dagen in lockdown.

Grapperhaus: controle coronapas is onvoldoende

In de sectoren waar mensen nu verplicht zijn hun QR-code te laten zien, wordt slechts een derde van de bezoekers gecontroleerd, meldt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op grond van een peiling die het kabinet heeft laten houden. De naleving en controle is deze week niet verbeterd en in sommige opzichten zelfs verslechterd.

"De cijfers over de naleving en controle zijn echt onvoldoende", schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. "Zeker nu de urgentie toeneemt door de hoge besmettingscijfers." Hij gaat praten met de sectoren waar de coronapas verplicht is en met burgemeesters om het belang van handhaving nog eens te benadrukken.

Restaurants, theaters en casino's doen het nog relatief goed. Zij vragen gemiddeld aan circa driekwart van hun gasten in ieder geval om de coronapas te tonen. Bioscopen zijn vergeleken met drie weken geleden steeds slechter gaan controleren. In de eerste week scanden zij bij 85 procent van de bezoekers de QR-code en controleerden zij bij ongeveer de helft het identiteitsbewijs. Dat was deze week nog respectievelijk 70 en 35 procent.

Minstens 22 gelegenheden hebben afgelopen week een waarschuwing gekregen, 46 bedrijven of organisaties kregen een dwangsom opgelegd en in één geval is overgegaan tot sluiting.

Welkom

Goedemorgen, dit is het coronaliveblog van zaterdag 20 november. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.