NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Frankrijk dreigt met vaccinatieplicht zorgpersoneel • Ierland stelt versoepelingen uit

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 29 juni, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • De FIOD heeft twee mannen aangehouden vanwege het te koop aanbieden van vervalste coronatestcertificaten.
 • RIVM: aantal besmettingen daalde afgelopen week verder.
 • Frankrijk dreigt met verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel.
 • Ierland stelt versoepelingen uit vanwege zorgen om de deltavariant.
Liveblog gesloten
 • Het vaccineren van tieners: de voors en tegens

  De nieuwe aanbeveling van de Gezondheidsraad ligt politiek en ethisch gevoelig; de raad adviseerde om ook gezonde tieners vanaf 12 jaar oud die dat zelf willen, te vaccineren met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Deskundigen gaan in op de morele dilemma's, en de voor- en nadelen van dit advies.

  "Hoe ethisch is het om kinderen te gebruiken als immunologisch 'schild'?", schrijft een groep van naar eigen zeggen 1500 Nederlandse medische professionals. De Gezondheidsraad legt er juist de nadruk op dat ook tieners gevaar lopen op een coronabesmetting met ernstig verloop. En het vaccineren van tieners helpt volgens het RIVM ook om de impact van een nieuwe besmettingsgolf met bijvoorbeeld de besmettelijkere deltavariant in te perken.

  Lees vier vragen én antwoorden over het vaccineren van tieners:

 • Risiconiveau alleen in Zuid-Holland-Zuid nog 'ernstig'

  Alleen in de regio Zuid-Holland-Zuid geldt het risiconiveau 'ernstig' nog, is te zien op het coronadashboard van de regering. Vorige week waren dat nog vijf regio's. In de regio Zuid-Holland-Zuid liggen onder meer de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht.

  In steeds meer regio's daalt het risiconiveau. Onder 'waakzaam', het laagste risiconiveau, vallen nu tien regio's. Het op een na laagste risiconiveau 'zorgelijk' is in veertien regio's van kracht. Het hoogste niveau, 'zeer ernstig', geldt sinds vorige week in geen enkele regio meer.

 • Frankrijk dreigt met verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel

  De Franse minister van Volksgezondheid Véran dreigt met een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel als in september 80 procent van hen niet minstens één prik heeft gehad. Dat schrijft hij in een brief aan ziekenhuisdirecteuren. In instellingen voor langdurige zorg is het aantal gevaccineerden vooral laag, zegt Véran. "Ik wil niet het risico lopen op coviduitbraken in verpleeghuizen, waarna ik ze moet sluiten."

  De deltavariant wint steeds meer terrein in Frankrijk: het gaat om 20 procent van het totaal aantal besmettingen, zegt Véran. Vorige week was dat nog ongeveer 10 procent.

  Ook in andere Europese landen worstelen overheden met een eventuele vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Zo gaan de Britse autoriteiten zorgpersoneel in verpleeghuizen verplichten zich te laten inenten.

 • Hoe erg houdt de deltavariant ons in z'n greep?

  Hoe de coronacrisis zich de komende maanden in Europa gaat ontwikkelen, is sterk afhankelijk van de wijze waarop de zeer besmettelijke deltavariant zich gaat verspreiden. Waar het ene land nu versoepelt, scherpt het andere land juist de maatregelen juist aan.

  Ierland en Groot-Brittannië stellen een aantal versoepelingen uit. In Portugal, waar de variant vooral in en rond Lissabon voorkomt, werden vorige week strengere maatregelen ingevoerd. Om besmettingen tegen te gaan weert Duitsland nu niet-Duitse reizigers uit Portugal. Rusland gaat zelfs zo ver om vaccinatie te verplichten.

  Hoe staat het met Nederland? Ons land neemt geen extra maatregelen: volgens de prognoses van het RIVM blijft het aantal ziekenhuisopnames, óók als de deltavariant in Nederland de overhand neemt, deze zomer laag. "Deze variant is zeker besmettelijker, maar we zien ook dat de vaccins goed werken tegen ziek worden", zegt Harald Wychgel van het RIVM.

 • Ziekenhuizen in Indonesië stromen vol, 'land nadert catastrofe'

  Het aantal besmettingen in Indonesië stijgt snel: dagelijks worden ongeveer 20.000 nieuwe gevallen gemeld. Het land nadert een catastrofe, schrijft het Rode Kruis. Ook de besmettelijkere deltavariant rukt op. "Elke dag zien we deze deltavariant Indonesië dichter bij de rand van een covid-19-catastrofe brengen", zegt Jan Gelfand, hoofd van de Indonesische delegatie van de hulporganisatie.

  Indonesië hoopt via massale vaccinaties het virus te overwinnen. Maar tot nu toe heeft slechts 10 procent van de bevolking minstens één prik gehad, meldt Our World in Data. Japan doneert volgende maand 2 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin.

  In een ziekenhuis in Jakarta liggen mensen op de gang:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronapiek in Indonesië: 'Doden door gebrek aan IC-bedden'
 • Kabinet past coronasteunpakket aan vanwege snel herstel economie

  Vanwege het snelle herstel van de economie versobert het kabinet het coronasteunpakket voor bedrijven enigszins. Ondernemers kunnen voortaan tot 80 procent omzetverlies opgeven bij een aanvraag voor NOW-loonsteun. Dat was 100 procent. Dit geldt voor het derde kwartaal tot 1 oktober. Daarna stopt vooralsnog het hele coronasteunpakket.

  De versoberde NOW-regeling kan door de wijziging een paar weken later aangevraagd worden dan gepland. Het versoberen van de andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld de steun voor vaste lasten TVL, bleek administratief te ingewikkeld. Deze blijven voor het derde kwartaal ongewijzigd.

 • Opnieuw coronavirus meegenomen uit het buitenland

  De afgelopen week werden 424 van de in totaal 4200 besmettingen gemeld bij mensen die recent uit het buitenland kwamen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat waren er iets minder dan een week geleden: toen ging het om 455 besmettingen. Een derde van alle reisbesmettingen werd meegenomen uit Spanje. Van de positief geteste reizigers is 17,8 procent recent in Portugal geweest. Duitsland staat op nummer 3 met 5,5 procent van de reisbesmettingen.

  Demissionair minister De Jonge vroeg vandaag iedereen die terugkeert van vakantie om zich te laten testen; het kabinet wil zelftesten huis-aan-huis gaan verspreiden. Hij adviseert ook mensen die uit groen of geel gebied terugkomen zich te laten testen. De Jonge wees erop dat vorig jaar na de zomervakantie de tweede golf begon.

 • Vragenlijst NOS Stories: 74 procent van de jongeren wil een vaccin

  Nu alle volwassenen een uitnodiging voor een coronavaccinatie hebben gekregen, is het de beurt aan gezonde tieners. De Gezondheidsraad adviseert vandaag om gezonde jongeren tussen de 12 en 18 jaar die dat willen, ook te laten vaccineren, maandag waren de kinderartsen al om. Maar wat willen jongeren? Uit een vragenlijst van NOS Stories, die is ingevuld door 3800 minderjarigen, blijkt dat 74 procent een vaccinatie wil.

  "Ik wil gevaccineerd worden, om zelf met een veiliger gevoel rond te lopen. En ook om anderen beter te beschermen", zegt Dianne van 16 jaar. Mandy (16) vindt dat het vaccin ingezet wordt als manipulatie. "Niet meer hoeven testen om naar evenementen te kunnen, vind ik geen goede reden om je te laten vaccineren. Een middel waarbij je, als je het niet doet, wordt beperkt in je vrijheid."

 • RIVM: aantal besmettingen daalde afgelopen week verder

  Het aantal gemelde positieve tests daalde afgelopen week met ruim een kwart ten opzichte van de zeven dagen daarvoor, meldt het RIVM in zijn weekoverzicht van de belangrijkste coronacijfers. Het reproductiegetal blijft onder de 1, wat betekent dat de epidemie nog steeds in omvang afneemt. Wel liepen de besmettingen minder snel terug dan een week eerder, toen sprake was van een daling van 36 procent.

  Het aantal opnames van nieuwe covidpatiënten halveerde de afgelopen week volgens gegevens van de stichting Nice (-52%) en hetzelfde geldt voor de opnames op intensivecareafdelingen (-48%).

  Tegelijkertijd is het RIVM bezorgd over de opmars van de besmettelijker deltavariant van het virus. Hoe het daarmee nu is gesteld, is niet bekend; donderdag komen daarover nieuwe cijfers. De afgelopen weken was het aandeel van de deltavariant nog relatief bescheiden, maar het neemt geleidelijk aan toe.

 • Ierland stelt versoepelingen uit vanwege deltavariant

  Ierland stelt het volledig heropenen van de horeca uit vanwege zorgen om de deltavariant. Het binnen eten in bars en restaurants zou aankomende maandag eigenlijk weer mogen, maar die versoepeling is uitgesteld totdat de regering een nieuw systeem heeft geïmplementeerd waarmee gasten kunnen bewijzen dat ze een vaccin hebben gehad. Ierland wil vervolgens het lunchen en dineren binnen alleen openstellen voor mensen die volledig zijn gevaccineerd of recent besmet zijn geweest. Terrassen zijn sinds 7 juni wel al voor iedereen geopend.

  Ierland gebruikt nu de vaccins van AstraZeneca en Janssen voor alle leeftijdsgroepen om het virus terug te dringen. Volgens premier Martin loopt het land achter op het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal besmettingen groeit vanwege de besmettelijkere deltavariant. De Britten stelden twee weken geleden geplande versoepelingen uit.

 • Poolse regering belt ongevaccineerden om inenten aan te moedigen

  Het ministerie van Volksgezondheid in Polen is begonnen met het opbellen van mensen die zich nog niet hebben geregistreerd voor een vaccinatie. Notes from Poland schrijft dat er in totaal bijna een miljoen telefoontjes moeten worden gepleegd.

  Verder lanceert de regering donderdag een loterij waar alleen mensen die volledig zijn ingeënt aan mee kunnen doen. Ze kunnen prijzen winnen van maximaal een miljoen zloty, ongeveer 220.000 euro.

  Minister Adam Niedzielski merkt dat er steeds minder interesse is voor een vaccin, zegt hij tegen de Poolse nieuwssite. Tot nu toe is ongeveer 44 procent van de Polen ten minste een keer gevaccineerd.

 • Voor het eerst in maanden geen nieuwe IC-opnames

  Op de IC's zijn de afgelopen 24 uur geen nieuwe patiënten opgenomen. Dat is voor het eerst sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding half oktober begon met het delen van die gegevens. Gisteren waren het er 4.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 309 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 331), van wie 127 op de IC (gisteren: 142), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn 12 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen opgenomen, gisteren waren het er 8.

  Ook het aantal besmettingen daalde: tot 10.00 uur vanmorgen werden er 552 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 20 minder dan gisteren. Bij het RIVM werden 4 overleden patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag. Dit weekend werd voor het eerst sinds september 0 doden gemeld.

 • Bug CoronaCheck-app opgelost: vaccinatiebewijzen kunnen worden aangemaakt

  De problemen met de CoronaCheck-app zijn opgelost: de achterstand in de datatoevoer naar het RIVM is weggewerkt. Dat meldt GGD GHOR.

  "Iedereen die bij de GGD is gevaccineerd kan nu in de CoronaCheck-app en op MijnRIVM zien dat zij zijn gevaccineerd, wanneer er is gevaccineerd en welk vaccin zij hebben ontvangen", schrijft de koepelorganisatie op Twitter.

  Ook demissionair minister Hugo de Jonge laat weten dat de bug is opgelost. Verder stelt hij dat mensen met een positieve test en één prik nu ook een vaccinatiebewijs kunnen krijgen:

 • Advies Gezondheidsraad: vaccineer gezonde kinderen tussen 12 en 17 jaar

  De Gezondheidsraad adviseert om gezonde kinderen tussen de 12 en 17 jaar oud die dat zelf willen, in te enten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.

  Het vaccin is onlangs goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Eerder adviseerde de raad al om kinderen uit de leeftijdsgroep tot 17 jaar die een medisch risico lopen te vaccineren. Nu komt de raad dus met de conclusie dat het inenten van alle 12- tot en met 17-jarigen zinvol en verantwoord is.

 • Vluchten vanuit Groot-Brittannië vanaf 1 juli niet meer welkom in Hongkong

  Hongkong verbiedt vanaf 1 juli alle inkomende passagiersvluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK), om zo de verspreiding van de deltavariant te beperken. De BBC schrijft dat het VK nu wordt aangeduid als 'extreem hoog risicogebied'.

  Mensen die recent langer dan twee uur in het VK zijn geweest mogen door het verbod niet aan boord van een vlucht naar Hongkong. Volgens de autoriteiten van de stad is het besluit gebaseerd op de opleving van het virus in de het VK en de verspreiding van de deltavariant.