Winkelstraat in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Kabinet past coronasteunpakket aan vanwege snel herstel economie

Vanwege het snelle herstel van de economie past het kabinet het coronasteunpakket voor bedrijven een beetje aan. Ondernemers kunnen voortaan tot 80 procent omzetverlies opgeven bij een aanvraag voor NOW-loonsteun. Dat was eerst 100 procent. Dit geldt voor het derde kwartaal tot 1 oktober. Daarna stopt vooralsnog het hele coronasteunpakket.

De versoberde NOW-regeling kan door de wijziging een paar weken later aangevraagd worden dan gepland. Het versoberen van de andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld de steun voor vaste lasten TVL, bleek administratief te ingewikkeld. Deze blijven voor het derde kwartaal ongewijzigd.

Op verzoek van veel bedrijven en de Tweede Kamer wordt het aanvragen van uitstel van belasting verlengd van 1 juli tot 1 oktober. Bedrijven die uitstel hebben gevraagd over een bepaalde belastingperiode krijgen vijf jaar de tijd dit deel van hun belasting alsnog te betalen. Vanaf 1 oktober 2021 worden bedrijven geacht hun belasting weer normaal te kunnen betalen.

'Nog te vroeg'

Gezien de opkomst van nieuwe coronavarianten vinden vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NCW de situatie in het najaar nog onzeker en daarom is het in hun ogen te vroeg om te zeggen dat er geen steun meer nodig is per oktober. "Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan", zegt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV.

Vakbond FNV is al langer voorstander van het verlengen van de coronasteun tot eind dit jaar. En dan mogen er strengere voorwaarden aan worden gesteld, zoals een verbod op het uitkeren van bonussen door de buitenlandse moedermaatschappij. Dat is nu wel toegestaan en werd door Booking.com gedaan, die vanwege de ophef besloot de volledige loonsteun terug te betalen. "Natuurlijk mag er geen misbruik worden gemaakt van de noodsteun. Maar het te vroeg wegvallen van steun voor bedrijven die dat écht nodig hebben, geeft onzekerheid bij werkgevers en onzekerheid kost banen", laat voorzitter Tuur Elzinga weten.

Eerder lieten ondernemers weten dat maatwerk nodig is in de steunpakketten. "Er zijn ondernemers die verplicht hun deuren moesten sluiten, maar buiten de boot van de steunmaatregelen zijn gevallen. Daar is nog steeds geen oplossing voor", laat werkgeversorganisatie VNO-NCW weten.

Economisch herstel

Het Centraal Planbureau heeft eind maart al gezegd dat het steunpakket snel zou moeten worden afgebouwd wanneer de coronamaatregelen worden opgeheven. Als het steunpakket te lang gehandhaafd wordt, zou dat het economisch herstel in de weg kunnen staan, zei het CPB toen.

Door de steun blijven veel bedrijven overeind, maar het economische nadeel is dat er zombiebedrijven ontstaan, schreef directeur Pieter Hasekamp. "Ondernemingen zonder toekomstperspectief die overleven op steun en het voortrollen van leningen. Werknemers zitten doorbetaald thuis en dat terwijl andere sectoren soms zitten te springen om mensen en startende ondernemers geen kans krijgen."

De Nederlandsche Bank adviseerde eerder deze maand om de steunpakketten van de overheid na het derde kwartaal af te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl