Rusland strijdt tegen besmettelijke deltavariant. 'Wedstrijdje met de ziekte'

Lange tijd leek het erop dat Rusland vrij soepel de coronacrisis doorkwam. Maar die tijd lijkt voorbij. De veel besmettelijkere deltavariant grijpt om zich heen en de vaccinatiegraad is nog altijd laag.

"Helaas is de dreiging van het coronavirus nog niet voorbij", zei de Russische president Vladimir Poetin onlangs. "In bepaalde regio's is de situatie verslechterd."

Rusland liep voorop in het ontwikkelen van een vaccin, namelijk het eigen Sputnik V. Met een beschermingswaarde van 95% werd het gepresenteerd als een groot succes.

Maar de bereidheid tot vaccineren valt erg tegen: veel Russen vertrouwen de overheid niet als het gaat om vaccins en dus heeft nu slechts 10% van de inwoners een volledige vaccinatie. Dmitry Peskov, een woordvoerder van het Kremlin, omschreef de zorgeloze houding van veel Russen zelfs als een vorm van 'totaal nihilisme'.

Het epicentrum van de nieuwe besmettingsgolf is de hoofdstad Moskou. Bijna de helft van de nieuwe gevallen komt daarvandaan. En inmiddels blijkt het in 90% van de nieuwe gevallen te gaan om de delta-variant.

Russen op straat in Moskou lijken zich niet zo veel zorgen te maken:

Russen op straat maken zich niet echt druk.

Ondertussen worden in ziekenhuizen in de Russische hoofdstad duizenden ziekenhuisbedden in gereedheid gebracht om de patiënten op te kunnen vangen.

"Het lijkt erop dat we een wedstrijdje met corona doen," zegt de bezorgde arts Sergey Tsarenko. "Een patiënt komt binnen, wordt behandeld en gaat toch verder achteruit."

Vaccinatiebereidheid neemt iets toe

Een recente peiling meldt dat twee derde van de Russische bevolking het Sputnik-vaccin weigert. Toch lijkt die prikbereidheid wel enigszins omhoog te gaan, nu het deltavariant een groter gevaar dreigt te gaan vormen.

Lange tijd probeerde de Russische autoriteiten mensen te verleiden tot vaccinatie met prijzen, zoals een flat of een auto. Maar die methode is niet zo populair meer: de autoriteiten gaan nu voor hardere maatregelen. De regering gaat vaccinatie verplichten voor bepaalde beroepen, zoals leraar en winkelmedewerker. Ook kroegen en restaurants zijn binnenkort alleen nog toegankelijk voor mensen die gevaccineerd zijn.

"Er wordt vroeg of laat gediscrimineerd", zegt Dmitry Peskov van het Kremlin. "Dan zouden mensen zonder vaccinatie niet op alle plekken kunnen werken. Dat zou de samenleving in gevaar brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl