Bedden in verpleeghuizen blijven leeg 'door angst voor corona'

  • Daniël Heeringa

    redacteur

  • Daniël Heeringa

    redacteur

Veel verpleeghuizen werden hard getroffen door de coronapandemie. Nu het zorgpersoneel en de meeste bewoners zijn gevaccineerd, is de rust er een beetje teruggekeerd. Misschien is het zelfs een beetje té rustig.

De afgelopen maanden steeg de bezetting wel weer, maar uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat het aantal bezette bedden nog niet op het oude niveau is. Voor de crisis waren er een kleine 130.000 bedden bezet in de verpleeghuizen, maar toen de pandemie begon, daalde de bezettingsgraad naar 96 procent. Inmiddels is dat gestegen naar 98 procent, maar er staan dus nog bedden en kamers leeg:

Ook Ismay Kremers, bestuurder van de Groningse zorginstelling Oosterlengte, merkt dat het rustiger is. "Wij hebben ongeveer 650 bedden in verpleeghuizen en 24 staan er nog leeg. Dat is heel erg veel", vertelt ze. "In de coronatijd hadden we op het dieptepunt 72 lege bedden. We zien wel dat het weer gevuld wordt, maar we zijn er nog niet. Terwijl de vraag naar verpleeghuiszorg enorm is."

Toch bang voor corona

Een mogelijke verklaring is volgens Kremers dat mensen wat angstiger zijn om naar een verpleeghuis te gaan dan voorheen. "Ze zijn bang dat je in een verpleeghuis corona krijgt. Dat heeft de eerste golf ook wel een beetje teweeggebracht", vertelt ze. "We merken dat vooral als een locatie redelijk recent nog een uitbraak heeft gehad. Dan duurt het wat langer voordat de bezettingsgraad weer herstelt."

Als het beddenoverschot blijft bestaan, heeft dat serieuze financiële gevolgen voor de zorginstelling. "Als je die lege bedden doorrekent naar heel jaar, dan kom je op een verlies van twee miljoen euro uit. Dat is fors", aldus Kremers. "Er is wel een compensatieregeling, maar we weten nog niet of dat dan voldoende zal zijn."

Ook in verpleeghuis Het Dokhuis in het Oost-Groningse Oude Pekela staan nu bedden leeg. De locatie werd zwaar getroffen door corona, tien bewoners overleden. Na een pittige tijd is de werkdruk nu iets minder, maar verpleegkundige Lisette Wever vertelt dat het een dubbel gevoel geeft:

'Liever had je de kamers nog steeds gevuld gehad'

Druk op thuiszorg neemt toe

De mensen die zich nu niet bij de verpleeghuizen melden, blijven dus nog langer thuis wonen. Ook Grean Wilts, wijkverpleegkundige bij Oosterlengte in Oude Pekela, merkte dat sommige cliënten tijdens de pandemie liever niet wilden worden opgenomen. "Ze waren bang om besmet te raken of zagen de strenge bezoekregelingen niet zitten", vertelt ze. "Uiteindelijk kiest iemand toch zelf."

Een van haar cliënten is meneer Beikes. Hij is nog herstellende van corona en heeft net een staaroperatie achter de rug. Lopen gaat nog moeilijk en hij heeft problemen met zijn evenwicht. Toch ziet hij het voorlopig nog niet zitten om naar een verpleeghuis te gaan. "Zolang ik mijzelf nog een klein beetje kan redden, blijf ik hier", zegt hij. "Ik ben ook iemand die graag op stap gaat en dan zou ik een deel van mijn vrijheid kwijtraken."

Dat betekent wel dat de druk op de wijkverpleging en mantelzorgers toeneemt. "Er is nog niet echt ruimte geweest om op adem te komen. We zitten nog in de nasleep. Sommige medewerkers die corona hebben gehad, hebben nog steeds last van benauwdheid, verminderde conditie en slechte concentratie", vertelt ze. "Tegelijkertijd is de zorg voor sommige cliënten - die nu zieker zijn dan voorheen - zwaarder."

Vertrouwen

Zowel Kremers als Wilts gaan ervan uit dat de lege bedden in de verpleeghuizen op termijn wel weer worden gevuld. "We moeten wat geduld hebben, maar ik zie binnen onze organisatie dat het al snel weer de goede kant opgaat", zegt Kremers van zorginstelling Oosterlengte. "Elke week staan er weer minder bedden leeg."

En voor de mensen die het nog niet aandurven, houdt wijkverpleegkundige Wilts het met haar collega's nog even vol. "We zetten de schouders eronder, zolang als het nodig is. Medewerkers zijn erg loyaal naar patiënten, ik denk ook dat dat in het karakter zit van mensen die in de zorg werken. Dat doe je vanuit je hart. Ik ben ervan overtuigd dat er weer betere tijden aankomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl