NOS NieuwsAangepast

RIVM: aantal besmettingen daalt verder, steeds minder covidpatiënten in ziekenhuis

Het aantal gemelde positieve tests is afgelopen week met ruim een kwart gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor, meldt het RIVM in zijn weekoverzicht van de belangrijkste coronacijfers. Vandaag gaat het om 552 nieuwe positieve tests.

Het reproductiegetal blijft onder de 1, wat betekent dat de epidemie nog steeds in omvang afneemt. Wel liepen de besmettingen minder snel terug dan een week eerder, toen sprake was van een daling van 36 procent.

Weekcijfer even hoog als dagcijfer uit mei

Afgelopen week werden circa 4200 besmettingen geregistreerd; dat is ongeveer evenveel als op 21 mei op één dag werden vastgesteld. Op die dag, ruim een maand geleden, werden ongeveer 4150 besmettingen gemeld.

Tegelijkertijd is het RIVM bezorgd over de opmars van de besmettelijker deltavariant van het virus. Hoe het daarmee nu is gesteld, is niet bekend; donderdag komen daarover nieuwe cijfers. De afgelopen weken was het aandeel van de deltavariant nog relatief bescheiden, maar het neemt geleidelijk aan toe.

De deltavariant zou kunnen worden meegenomen door reizigers uit het buitenland. De afgelopen week werden 424 besmettingen gemeld bij mensen die recent uit het buitenland kwamen. Dat waren er iets minder dan een week geleden: toen ging het om 455 besmettingen. Een derde van alle reisbesmettingen werd meegenomen uit Spanje.

4,9 procent van de besmettingen werd gelinkt aan een horecabezoek, tegen 2,1 procent een week eerder. Visite thuis blijft een belangrijker bron van besmettingen, met 19,5 procent. Ook besmettingen op werk, op school en in de kinderopvang komen volgens de GGD vaker voor.

Cijfers 18 en 19 juni ontbreken. Sinds 26 juni worden de weekendcijfers geschat.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 309 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 331), van wie 127 op de IC (gisteren: 142), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal opnames van nieuwe covidpatiënten halveerde de afgelopen week volgens gegevens van de stichting Nice (-52%) en hetzelfde geldt voor de opnames op intensivecareafdelingen (-48%).

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde het voorbije etmaal zelfs geen IC-opname. Dat is voor het eerst sinds half oktober, toen het LCPS die informatie begon bij te houden.

Prikachterstand ingelopen

De gunstige cijfers zijn goeddeels toe te schrijven aan het toename van het aantal gevaccineerde personen. Er zijn nu naar schatting 15,6 miljoen prikken gezet. De achterstand die Nederland vergeleken met zijn buurlanden aanvankelijk had, is daarmee behoorlijk ingelopen.

17.000 besmettelijke mensen

Het RIVM denkt dat er op 21 juni zo'n 17.000 mensen rondliepen die het virus droegen en in staat waren anderen te besmetten. Een week eerder waren dat er nog 26.000.

Bij de mensen die zich bij de teststraat melden, wordt ook minder vaak corona vastgesteld. Afgelopen week ging het om 3,1 procent van alle tests; een week eerder was dat 4,3 procent. Begin mei werd nog meer dan 12 procent positief getest.

Afgelopen week registreerde het RIVM 15 coronadoden, tegen 17 een week eerder. Niet alle doden worden door het RIVM gemeld.

Intussen kampen onder meer Portugal en het Verenigd Koninkrijk met een stijging van het aantal coronabesmettingen. De deltavariant heeft in het Verenigd Koninkrijk grotendeels de eerdere varianten verdrongen. De besmettelijker variant zorgt daar ook voor een toename van het aantal mensen in het ziekenhuis, hoewel dat nog steeds veel lager ligt dan voor de start van de vaccinatiecampagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl