Minister Grapperhaus bij het Veiligheidsberaad in Utrecht
NOS Nieuws

Bij nieuwe corona-uitbraken mogelijk weer lokale maatregelen

Demissionair minister Grapperhaus gaat met de burgemeesters van de veiligheidsregio's praten over een nieuwe aanpak als er lokaal of regionaal corona-uitbraken komen. Op 12 juli is hier een digitaal overleg over, zo is afgesproken tijdens de laatste reguliere wekelijkse vergadering van het Veiligheidsberaad.

Vorig jaar was er ook een systeem waarbij op lokaal of regionaal niveau maatregelen konden worden genomen, maar dat werkte toen niet goed. De besmettingen sloegen al snel over naar andere regio's. Na korte tijd werd de regionale aanpak losgelaten en kwamen er in het hele land dezelfde maatregelen.

"Hoe we het vorig jaar zomer met elkaar bedacht hadden was niet geweldig, dat moeten we ons vooral als kabinet aantrekken", aldus Grapperhaus. Hij wil "maatwerk" bieden, waarbij zoveel mogelijk wordt voorkomen dat het hele land te maken krijgt met maatregelen die alleen lokaal of regionaal nodig zijn.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Bruls van Nijmegen, ziet wel een verschil tussen een uitbraak in, bijvoorbeeld, een verzorgingstehuis en een in een dorp of stad. In het eerste geval kan hij zich goed voorstellen dat er lokaal quarantainemaatregelen gaan gelden, maar in het tweede geval moet er volgens hem toch landelijke regie zijn. "Als besmettingen toenemen, slaan ze vrij snel over."

Testen voor Toegang

De burgemeesters en de ministers Grapperhaus en De Jonge hebben ook het eerste weekend waarin het systeem Testen voor Toegang functioneerde tegen het licht gehouden. Op diverse plekken ging het mis. Er stonden lange rijen op de testlocaties, door een hackpoging kreeg niet iedereen die zich liet testen op tijd de uitslag en er waren berichten dat horeca-ondernemers niet goed controleerden, waardoor mensen met de QR-code van iemand anders binnen konden komen.

Als er duizenden mensen niet naar binnen kunnen, heb je ook een openbare-orde-probleem.

Burgemeester Bruls

Volgens burgemeester Bruls moet er vertrouwd kunnen worden op de technische en logistieke structuur. "Dat is nu niet vlekkeloos verlopen en dat moet geen weken gaan duren." Volgens Bruls is het van groot belang dat de techniek werkt. Hij wijst erop dat er de komende tijd nog grotere evenementen worden gehouden dan afgelopen week. "Als er duizenden mensen niet naar binnen kunnen, heb je ook een openbare-orde-probleem."

Grapperhaus zei voor het beraad dat organisatoren van evenementen en clubeigenaren verantwoordelijk zijn voor de controle aan de deur. "Zeg me nu niet dat dit moeilijk is, we hebben hier maanden met elkaar over overlegd." Hij gaf aan dat burgemeesters clubs moeten sluiten als de controle niet goed verloopt.

Volgens Bruls hoeven ondernemers niet te kiezen voor Testen voor Toegang. "Ze kunnen er ook gewoon voor kiezen de anderhalvemetermaatregel te volgen."

In de waakstand

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil dat de controle wordt losgekoppeld van de organisator of clubeigenaar. Hij overweegt in de vergunningen te laten opnemen dat een derde partij de controles moet gaan uitvoeren.

Het Veiligheidsberaad begon kort na het uitbreken van de coronacrisis met de wekelijkse vergaderingen, vaak met minister Grapperhaus erbij. Omdat de coronasituatie nu zo sterk is verbeterd en veel maatregelen zijn ingetrokken, is wekelijks overleg niet meer nodig. Volgens Bruls gaat het beraad vanaf nu "in de waakstand".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl