NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Korte tijd opnamestop bij ziekenhuis R'dam • Tsjechen herdenken coronadoden

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

 • Burgemeester Sint-Truiden mag blijven na vaccinatieschandaal, legt functie toch even neer

  De burgemeester van de Belgische gemeente Sint-Truiden legt haar functie tijdelijk neer na een vaccinatieschandaal. De 56-jarige Veerle Heeren lag onder vuur, omdat ze zichzelf en dertien familieleden, vrienden en collega's had voorgetrokken bij het vaccinatieprogramma.

  Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad vond dat ze mocht aanblijven, maar Heeren zegt nu dat ze tijdelijk haar functie neerlegt. Ze zegt in een verklaring dat ze zich de komende periode "100 procent ter beschikking stelt" om antwoorden te geven op het onderzoek dat door de Vlaamse regering is aangekondigd. De raad oordeelde eerder al unaniem dat Heeren de bestuursregels heeft overtreden.

  Heeren verklaarde in de gemeenteraad dat er tijdens de opstartfase van het vaccinatieprogramma een overschot aan vaccins was. Aan haar werd toen gevraagd of ze gevaccineerd wilde worden; vervolgens gaf ze namen uit haar omgeving van mensen die eveneens een restvaccin wilden ontvangen. "Het was niet verstandig, ik heb een fout gemaakt", zei de burgemeester. Ze benadrukte dat het niet om corruptie ging, maar een spontane actie betrof.

 • Poetin begeeft zich tussen de mensen op de ijshockeybaan

  De Russische president Poetin heeft voor het eerst sinds de start van de coronapandemie meegedaan aan een potje ijshockey, zijn favoriete sport. Daarbij scoorde hij meerdere punten en won zijn team de wedstrijd, waarna hij zijn teamgenoten omhelsde.

  De sportwedstrijd vormt een breuk met het solitaire leven dat de 68-jarige Poetin al geruime tijd leidt. De president leefde volgens Russische media in zeer strenge isolatie, om te voorkomen dat hij besmet zou raken. Zo zouden lange tijd bezoekers alleen na twee weken quarantaine Poetin hebben mogen ontmoeten. De president is inmiddels twee keer gevaccineerd, maar desondanks zal hij geïsoleerd blijven leven, meldde onderzoekssite Proekt vandaag.

  Poetin op de ijsbaan Reuters
 • Niet iedere GGD registreert coronavaccinatie in het gele boekje

  Niet alle GGD's werken mee aan het registreren van coronavaccinaties in het zogenoemde gele boekje, meldt Nieuwsuur. Het vaccinatieboekje is een officieel, meertalig vaccinatieregistratiesysteem van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het wordt al jaren gebruikt voor het registreren van reisvaccinaties, zoals het hepatitisvaccin, en door onder meer Duitsland en Oostenrijk erkend als vaccinatiebewijs.

  Volgens de GGD is het papieren, Nederlandstalige registratiebewijs dat iedere gevaccineerde krijgt belangrijker dan het gele boekje. Daarnaast laat het ministerie van Volksgezondheid weten dat de EU werkt aan een vaccinatiebewijs met een "interoperabele, digitaal leesbare QR-code". Daar voldoet het gele boekje niet aan.

 • Korte tijd opnamestop bij Rotterdams ziekenhuis vanwege vol ic

  Het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam-Noord kon vanavond korte tijd geen nieuwe patiënten op de intensive care meer opnemen, omdat alle bedden bezet waren. Ook op de verpleegafdelingen was er een opnamestop voor nieuwe patiënten die afhankelijk zijn van zuurstoftoediening. Het ziekenhuis had nog slechts één ic-bed vrij, bestemd voor het geval de toestand van een patiënt elders in het ziekenhuis plots verslechterde.

  Even voor 21.00 uur werd de opnamestop alweer opgeheven, meldt de regionale omroep Rijnmond. Een deel van de coronapatiënten is overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, waardoor er weer bedden beschikbaar zijn. Wel heeft het ziekenhuis 66 procent van de geplande operaties afgeschaald.

 • Burgemeesters akkoord met voorgenomen versoepelingen

  Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, schaart zich achter het plan van het demissionair kabinet om volgende week een aantal coronamaatregelen te versoepelen, mits de besmettingscijfers blijven dalen. Voorzitter Hubert Bruls zegt dat het "met de zomer in zicht wenselijk is terug naar het oude normaal te gaan".

 • 29.700 kaarsjes aangestoken bij Burcht van Praag ter nagedachtenis van coronaslachtoffers Tsjechië

  1/3 Voor ieder slachtoffer wordt er één waxinelichtje aangestoken Reuters
  2/3 De kaarsen branden sinds 19.30 uur vanavond Reuters
  3/3 President Zeman stak het eerste kaarsje aan Reuters
 • Engelsen mogen vanaf 17 mei weer met elkaar knuffelen

  Vanaf volgende week wordt definitief de derde stap van het Britse openingsplan ingevoerd. Dat heeft premier Johnson bekendgemaakt. Vanaf maandag mogen horecazaken weer gasten binnen toelaten. Ook bioscopen, theaters en musea kunnen dan weer bezoekers ontvangen. Daarnaast mogen familieleden en goede vrienden elkaar weer knuffelen, maar wel "voorzichtig en met gezond verstand". Ook de bezoekregels worden versoepeld: binnen mogen zes mensen (of twee huishoudens) samenkomen, buiten maximaal dertig.

  Volgens Johnson vormen de versoepelingen, die eerder al werden onder voorbehoud werden aangekondigd, een "aanzienlijke stap terug naar het normale leven". Op 21 juni moeten alle coronabeperkingen in Engeland zijn opgeheven.

  Premier Johnson gaat over het coronabeleid van Engeland. De andere drie Britse landen, Noord-Ierland, Schotland en Wales, voeren hun eigen gezondheidsbeleid. De Schotse premier Sturgeon zal morgen versoepelingen aankondigen.

 • De Jonge: Songfestivalcoronabubbels werken perfect

  De veiligheid rond het coronavirus bij het Eurovisie Songfestival wordt goed gewaarborgd. Dat concludeerde demissionair minister De Jonge na een rondleiding door Ahoy Rotterdam, waar het Europese liedjesfestijn volgende week wordt gehouden. De afgelopen dagen zijn duizenden tests afgenomen bij deelnemers, delegaties en medewerkers, waarbij slechts een enkel positief geval werd ontdekt.

  De 38 delegaties verblijven sinds hun aankomst in Nederland in een 'coronabubbel', zodat de kans op een uitbraak wordt beperkt. Dat systeem werkt "fantastisch", volgens De Jonge. "We hadden al veel vertrouwen in de songfestivalorganisatie, maar in alles blijkt dat ze het tot in de puntjes hebben georganiseerd."

  Bij de songfestivalshows mogen 3500 bezoekers per avond worden toegelaten, als onderdeel van een Fieldlab-experiment. De liveshows zijn op dinsdag 18, donderdag 20 en zaterdag 22 mei.

 • OMT-lid: onbegrijpelijk dat versoepelruimte niet naar jeugd gaat

  Károly Illy, kinderarts en lid van het Outbreak Management Team, vindt dat er onverstandige keuzes worden gemaakt bij het versoepelen van de coronamaatregelen. Het demissionaire kabinet besluit volgende week of attractieparken, zwembaden en sportscholen op 19 mei open kunnen, maar volgens Illy zou de ruimte die er is om te versoepelen moeten worden gebruikt om kinderen en jongeren meer te bieden.

  "Wat mij opvalt is dat er niet wordt gesproken over het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Ik heb het idee dat de overheid denkt: kinderen kunnen naar school en mogen sporten, dus daar hoeven we niks aan te doen, maar dat is een miskenning van de werkelijkheid. Scholieren gaan slechts één dag per week naar school, daarmee worden mentale problemen en sociale schade die ontstaan door de coronacrisis niet opgelost."

  De kinderarts merkt dat veel kinderen zich "terugtrekken in hun schulp" en kampen met eenzaamheid, depressie, eetstoornissen en overgewicht. "En dat zie ik niet alleen, dat zien al mijn collega's in Nederland."

  Wat hem betreft moeten daarom alle sporten weer uitgeoefend kunnen worden en scholieren op het middelbare onderwijs vaker naar school kunnen. "Het is een gemiste kans en erg schadelijk dat honderdduizenden kinderen niet meer ruimte wordt gegeven", besluit Illy.

 • WHO: Indiase variant leidt tot wereldwijde bezorgdheid

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeert de Indiase coronamutatie als een variant of global concern. Volgens coronagezant Maria Van Kerkhove lijkt het erop dat de variant, die in december voor het eerst in India werd vastgesteld, besmettelijker is dan het 'gewone' coronavirus. Daarom is reden tot wereldwijde bezorgdheid, aldus de WHO. Volgens Van Kerkhove is de variant inmiddels al wijdverspreid in andere landen.

  Afgelopen week zei viroloog Marion Koopmans al dat het erop lijkt dat de Indiase variant iets besmettelijker is dan de Britse mutatie, de dominante variant in Nederland.

  De Indiase mutatie heeft tot een explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen en -doden in India geleid. Dagelijks komen er zo'n 4000 sterfgevallen bij, maar volgens veel wetenschappers ligt dat aantal mogelijk vele malen hoger.

 • Europese Commissie overtuigd dat covid-reispas voor zomervakantie klaar is

  De Europese Commissie ziet geen enkele reden waarom lidstaten, waaronder Nederland, niet al op 1 juli van start kunnen met het covid-certificaat waarmee reizen binnen de EU makkelijker wordt. Premier Rutte suggereerde afgelopen zaterdag dat het systeem pas 'opgeleverd' wordt op 21 juni en dat landen daarna "tot zes weken de tijd hebben om het nationaal te implementeren". Deze lezing wordt door de Europese Commissie van de hand gewezen.

 • Vlaams vaccinatieschandaal breidt zich uit

  De burgemeester van de Belgische plaats Sint-Truiden ligt al een week onder vuur, omdat ze heeft voorgedrongen bij de prikstraat in haar gemeente. Vandaag diende een man van 74 een klacht in tegen het vaccinatiecentrum, omdat hij vlak voor het ontvangen van de prik te horen kreeg dat hij het middel van AstraZeneca in plaats van Pfizer zou krijgen. Kort daarvoor had de buurman van de burgemeester wel een Pfizer-vaccin ontvangen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

  Vorige week gaf burgemeester Veerle Heeren (56) toe dat zij al in maart werd gevaccineerd, toen alleen 85-plussers in aanmerking kwamen voor een prik. Ook bleek dat zij vaccinaties voor familie en buren had geregeld. Aanvankelijk wilde zij niet reageren op de berichtgeving, maar later gaf ze toe "een inschattingsfout" gemaakt te hebben. Vandaag meldde Het Nieuwsblad en VRT Nieuws dat ook haar personeel al is ingeënt.

  Vanavond moet de burgemeester zich verantwoorden in een extra gemeenteraad. Partijen in de raad van Sint-Truiden spreken van 'vaccin-cliëntelisme" en eisen een onderzoek naar het voortrekken van de burgemeester en haar entourage. De grootste oppositiepartij dringt aan op haar vertrek; het is nog onbekend of de coalitiepartijen daar in meegaan.

  Ook willen raadsleden weten of het schandaal tot grote vertraging van de vaccinatiestrategie heeft geleid. Het hoofd van de prikstraat in Sint-Truiden zei vandaag tegen VRT dat zijn personeel de afgelopen dagen veel priktijd kwijt is geraakt doordat ze werden ondervraagd door justitie, na een klacht van de burgemeester dat het medisch beroepsgeheim is geschonden.

 • Ministerie niet blij met huisartsen die vaccinresten verdelen

  Het ministerie van Volksgezondheid is niet te spreken over het initiatief van een groep huisartsen om vaccinresten te verdelen aan geïnteresseerden die zich via een website kunnen aanmelden. "Dit lijkt sympathiek, maar het is geen verstandig idee", laat het ministerie weten. "De vaccins zijn van het RIVM, zij bepalen de verdeling. Dit is niet aan anderen."

  Artsen die vaccins over hebben kunnen dat via 'vaccinatiemakelaars' van het RIVM laten herverdelen. "RIVM-makelaars volgen de landelijke strategie: de meest kwetsbaren en ouderen eerst. Dit initiatief doet dat niet." Het ministerie wijst er verder op dat er maar weinig vaccins overblijven en dat er nog steeds schaarste is.

 • Drukte in Tsjechische winkels na maandenlange sluiting

  Voor het eerst in 2021 mochten niet-essentiële winkels in Tsjechië vandaag hun deuren openen. De zaken waren in de dagen voor Kerstmis voor het laatst geopend. Ook supermarkten mochten de afgelopen maanden geen andere producten verkopen dan voedsel en producten voor persoonlijke verzorging.

  De heropening heeft tot een stormloop in de winkelstraten van Praag, Brno, Ostrava en andere Tsjechische steden geleid. "Ik had bijna geen schoenen meer", zegt een shopper tegen nieuwssite Novinky. De winkels hebben nog wel te maken met coronabeperkingen: per 15 vierkante meter winkelvloer mag één klant worden binnengelaten.

  Het Centraal-Europese land was lange tijd de grootste virusbrandhaard van het continent, mede veroorzaakt door het snelle loslaten van de coronaregels voor de feestdagen. Inmiddels heeft het dagelijkse besmettingscijfer het laagste punt sinds oktober bereikt. In navolging van de winkels zullen volgende week de terrassen weer open mogen.

  Winkelbezoekers in Praag EPA