Meer landen schorten vaccinaties AstraZeneca op om mogelijke bijwerkingen
Na Denemarken en IJsland schorten ook Italië en Noorwegen het inenten met het AstraZeneca-vaccin op na bijwerkingen bij gevaccineerden. In Denemarken geldt de maatregel in ieder geval voor twee weken.
De beslissing in Denemarken is uit voorzorg genomen nadat er in enkele gevallen bloedproppen zijn geconstateerd bij mensen die het vaccin hadden gekregen. In één geval zou er een dode zijn gevallen in Denemarken. Noorwegen volgt het Deense voorbeeld. Ook Italië spreekt van een voorzorgsmaatregel en benadrukt dat er geen samenhang is aangetroffen tussen bepaalde bijwerkingen en het AstraZeneca-vaccin.
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en het RIVM overleggen over de berichten uit Denemarken. Het RIVM verwacht vanmiddag ook een advies van het EU-medicijnagentschap EMA over de inzet van AstraZeneca. Het ministerie wacht de uitkomst van het EMA-advies af.
Gisteren meldde het EMA dat na voorlopig onderzoek naar trombosegevallen in Oostenrijk niets erop wijst dat de oorzaak bij het vaccin gezocht moet worden. Voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat het percentage trombosegevallen onder de gevaccineerde groep niet hoger is dan onder de totale bevolking.
'Geen makkelijke beslissing'
Ook de Deense gezondheidsautoriteit zegt dat niet duidelijk is of er een link is tussen de bloedproppen en het vaccin. Het instituut spreekt van "zeldzame maar ernstige mogelijke bijwerkingen" bij een medicijn "waarvan goed bewijs is dat het veilig en effectief is". Het EU-medicijnagentschap heeft een onderzoek ingesteld.
"Het is geen makkelijke beslissing om het vaccineren op te schorten", laat de directeur van de gezondheidsautoriteit Brostrøm weten. "Maar juist omdat we zo veel mensen vaccineren, moeten we snel ingrijpen als we over mogelijk ernstige bijwerkingen horen."
Geen bekende bijwerking
Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelt dat de gemelde trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het AstraZeneca-vaccin.
AstraZeneca Nederland zegt in een reactie op de beslissingen in Denemarken en andere landen dat de farmaceut niet gaat over de inzet van vaccins. "Het is niet aan ons om daarover te beslissen of te adviseren. Daar gaan gezondheidsautoriteiten over. Het is goed om er onderzoek naar te doen en wij hebben nauw contact met het EMA. Zij besluiten uiteindelijk wat het gevolg hiervan is."
Oostenrijk
Zondag besloot de Oostenrijkse toezichthouder ook om een specifieke partij van het AstraZeneca-vaccin niet te gebruiken vanwege problemen met bloedproppen. Ook Estland, Litouwen, Luxemburg en Letland hebben inentingen met vaccins uit die partij opgeschort.
Volgens een verklaring van het EMA was in Oostenrijk bij een persoon trombose vastgesteld, de vorming van bloedproppen in bloedvaten. Die persoon is tien dagen na de vaccinatie overleden.
In een tweede geval, ook in Oostenrijk, werd iemand opgenomen met longembolie, een blokkade van aderen in de longen. Deze persoon is aan het herstellen. Het EMA heeft daarnaast nog twee meldingen gekregen van trombose na inenting met een vaccin uit deze partij met het nummer ABV5300. Volgens het bureau is er geen specifiek probleem met die partij gevonden.
Vaccins uit die partij zijn geleverd aan 17 EU-landen, waaronder Nederland en Denemarken. Ook het EMA zegt dat er geen verband is aangetoond met het AstraZeneca-vaccin.
Britse ervaring
In het Verenigd Koninkrijk is er al veel ervaring met de AstraZeneca-prikken. Uit het laatste overzicht van bijwerkingen, dat loopt tot 21 februari, blijkt dat er op 8,4 miljoen inentingen ruim 42.000 meldingen kwamen van bijwerkingen, waaronder 244 sterfgevallen. Er is niet vastgesteld of die sterfte te maken heeft met het vaccin.
Ook zijn er meldingen van andere ernstige, maar niet-dodelijke gezondheidseffecten. Maar, benadrukt de Britse gezondheidsautoriteit MHRA, in geen enkel geval is er aanleiding om te denken dat het vaccin een rol heeft gespeeld.
In totaal zijn er 22 gevallen van trombose gemeld aan het EMA onder de 3 miljoen mensen die in de EU zijn ingeënt met AstraZeneca.
Nederland
In Nederland zijn er tot nu toe 264.200 prikken met het AstraZeneca-vaccin gezet. Per 14 maart moeten dat er 350.284 zijn. Nederland heeft tot nu toe 636.500 AstraZeneca-doses ontvangen, volgens cijfers van het ministerie van VWS. In het hele eerste kwartaal moeten dat er 1,6 miljoen worden. In het tweede kwartaal 4 miljoen.
Volgens de vaccinatiestrategie van VWS wordt het AstraZeneca-vaccin in Nederland nu gegeven aan zorgmedewerkers, GGZ-clienten, alle 60 tot 64-jarigen, en aan mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas van alle leeftijden.
Bijwerkingencentrum Lareb zegt in Nederland één melding te hebben gekregen van een met AstraZeneca gevaccineerde persoon bij wie er een verdenking van trombose was. Het was geen ernstige melding, er was geen ziekenhuisopname nodig en er waren geen ernstige gevolgen.
Gisteren zei directeur Agnes Kant van Lareb dat er verschillen zijn tussen de bijwerkingen van de diverse coronavaccins. "De bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin blijken iets vaker als heftig te worden ervaren", aldus Kant.