ANP
NOS Nieuws

RIVM meldt 5910 nieuwe besmettingen, stijging tot stilstand gekomen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5910 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 768 minder dan gisteren.

Het betekent dat de toename van de afgelopen dagen weer tot stilstand is gekomen. Gemiddeld is het aantal positieve coronatests over de afgelopen zeven dagen ongeveer gelijk aan dat van de zeven dagen daarvoor.

Voorlopig zijn veel van de besmettingen ook bij tieners en twintigers te zien, in de leeftijdsgroepen dus die minder snel in het ziekenhuis belanden. Het risico daarbij is altijd wel dat zij hun ouders en andere oudere mensen besmetten.

NOS

2487 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting het afgelopen etmaal toe, maar op weekbasis was er sprake van een duidelijke daling van 12 procent van de ziekenhuisopnames en 13 procent van de IC-opnames.

Dat is nog niet de 20 procent daling die het Ourbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseerde om voor de zekerheid aan te houden. Maar voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg wees er vanmiddag op dat het nog ruim een week duurt voordat de versoepelingen ingaan die het kabinet waarschijnlijk morgen aankondigt. Mochten de cijfers tegenvallen de komende week, dan kan het besluit volgens hem altijd nog worden ingetrokken. "Maar op dit moment is de trend omlaag."

Op dit moment liggen er 2487 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2435), van wie 757 op de IC (gisteren: 767), laten cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien.

NOS

Nederland bevindt zich binnen de Europese Unie nog altijd wel in de kopgroep van de landen met de hoogste besmettingsgraad. Zondag ging het bijvoorbeeld om 439 besmettingen op 1 miljoen inwoners. In Finland en Portugal, landen met uitzonderlijk weinig besmettingen, waren dat er minder dan 40.

NOS

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid bijna 6,5 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Vanaf afgelopen woensdag het tempo duidelijk omhoog gegaan, met op de meeste dagen zo'n 120.000 vaccinaties per dag.

17 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden het afgelopen etmaal 17 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 4. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 22 doden per dag, tegen 18 doden per dag een week eerder. Het aantal overledenen stijgt dus eerder dan het daalt.

NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl