liveblog
NOS NieuwsAangepast

Korte tijd opnamestop bij ziekenhuis R'dam • Tsjechen herdenken coronadoden

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

Burgemeester Sint-Truiden mag blijven na vaccinatieschandaal, legt functie toch even neer

De burgemeester van de Belgische gemeente Sint-Truiden legt haar functie tijdelijk neer na een vaccinatieschandaal. De 56-jarige Veerle Heeren lag onder vuur, omdat ze zichzelf en dertien familieleden, vrienden en collega's had voorgetrokken bij het vaccinatieprogramma.

Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad vond dat ze mocht aanblijven, maar Heeren zegt nu dat ze tijdelijk haar functie neerlegt. Ze zegt in een verklaring dat ze zich de komende periode "100 procent ter beschikking stelt" om antwoorden te geven op het onderzoek dat door de Vlaamse regering is aangekondigd. De raad oordeelde eerder al unaniem dat Heeren de bestuursregels heeft overtreden.

Heeren verklaarde in de gemeenteraad dat er tijdens de opstartfase van het vaccinatieprogramma een overschot aan vaccins was. Aan haar werd toen gevraagd of ze gevaccineerd wilde worden; vervolgens gaf ze namen uit haar omgeving van mensen die eveneens een restvaccin wilden ontvangen. "Het was niet verstandig, ik heb een fout gemaakt", zei de burgemeester. Ze benadrukte dat het niet om corruptie ging, maar een spontane actie betrof.

Poetin begeeft zich tussen de mensen op de ijshockeybaan

De Russische president Poetin heeft voor het eerst sinds de start van de coronapandemie meegedaan aan een potje ijshockey, zijn favoriete sport. Daarbij scoorde hij meerdere punten en won zijn team de wedstrijd, waarna hij zijn teamgenoten omhelsde.

De sportwedstrijd vormt een breuk met het solitaire leven dat de 68-jarige Poetin al geruime tijd leidt. De president leefde volgens Russische media in zeer strenge isolatie, om te voorkomen dat hij besmet zou raken. Zo zouden lange tijd bezoekers alleen na twee weken quarantaine Poetin hebben mogen ontmoeten. De president is inmiddels twee keer gevaccineerd, maar desondanks zal hij geïsoleerd blijven leven, meldde onderzoekssite Proekt vandaag.

Poetin op de ijsbaan

Niet iedere GGD registreert coronavaccinatie in het gele boekje

Niet alle GGD's werken mee aan het registreren van coronavaccinaties in het zogenoemde gele boekje, meldt Nieuwsuur. Het vaccinatieboekje is een officieel, meertalig vaccinatieregistratiesysteem van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het wordt al jaren gebruikt voor het registreren van reisvaccinaties, zoals het hepatitisvaccin, en door onder meer Duitsland en Oostenrijk erkend als vaccinatiebewijs.

Volgens de GGD is het papieren, Nederlandstalige registratiebewijs dat iedere gevaccineerde krijgt belangrijker dan het gele boekje. Daarnaast laat het ministerie van Volksgezondheid weten dat de EU werkt aan een vaccinatiebewijs met een "interoperabele, digitaal leesbare QR-code". Daar voldoet het gele boekje niet aan.

Korte tijd opnamestop bij Rotterdams ziekenhuis vanwege vol ic

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam-Noord kon vanavond korte tijd geen nieuwe patiënten op de intensive care meer opnemen, omdat alle bedden bezet waren. Ook op de verpleegafdelingen was er een opnamestop voor nieuwe patiënten die afhankelijk zijn van zuurstoftoediening. Het ziekenhuis had nog slechts één ic-bed vrij, bestemd voor het geval de toestand van een patiënt elders in het ziekenhuis plots verslechterde.

Even voor 21.00 uur werd de opnamestop alweer opgeheven, meldt de regionale omroep Rijnmond. Een deel van de coronapatiënten is overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, waardoor er weer bedden beschikbaar zijn. Wel heeft het ziekenhuis 66 procent van de geplande operaties afgeschaald.

Burgemeesters akkoord met voorgenomen versoepelingen

Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, schaart zich achter het plan van het demissionair kabinet om volgende week een aantal coronamaatregelen te versoepelen, mits de besmettingscijfers blijven dalen. Voorzitter Hubert Bruls zegt dat het "met de zomer in zicht wenselijk is terug naar het oude normaal te gaan".

29.700 kaarsjes aangestoken bij Burcht van Praag ter nagedachtenis van coronaslachtoffers Tsjechië

  • Reuters
    Voor ieder slachtoffer wordt er één waxinelichtje aangestoken
  • Reuters
    De kaarsen branden sinds 19.30 uur vanavond
  • Reuters
    President Zeman stak het eerste kaarsje aan

Engelsen mogen vanaf 17 mei weer met elkaar knuffelen

Vanaf volgende week wordt definitief de derde stap van het Britse openingsplan ingevoerd. Dat heeft premier Johnson bekendgemaakt. Vanaf maandag mogen horecazaken weer gasten binnen toelaten. Ook bioscopen, theaters en musea kunnen dan weer bezoekers ontvangen. Daarnaast mogen familieleden en goede vrienden elkaar weer knuffelen, maar wel "voorzichtig en met gezond verstand". Ook de bezoekregels worden versoepeld: binnen mogen zes mensen (of twee huishoudens) samenkomen, buiten maximaal dertig.

Volgens Johnson vormen de versoepelingen, die eerder al werden onder voorbehoud werden aangekondigd, een "aanzienlijke stap terug naar het normale leven". Op 21 juni moeten alle coronabeperkingen in Engeland zijn opgeheven.

Premier Johnson gaat over het coronabeleid van Engeland. De andere drie Britse landen, Noord-Ierland, Schotland en Wales, voeren hun eigen gezondheidsbeleid. De Schotse premier Sturgeon zal morgen versoepelingen aankondigen.

De Jonge: Songfestivalcoronabubbels werken perfect

De veiligheid rond het coronavirus bij het Eurovisie Songfestival wordt goed gewaarborgd. Dat concludeerde demissionair minister De Jonge na een rondleiding door Ahoy Rotterdam, waar het Europese liedjesfestijn volgende week wordt gehouden. De afgelopen dagen zijn duizenden tests afgenomen bij deelnemers, delegaties en medewerkers, waarbij slechts een enkel positief geval werd ontdekt.

De 38 delegaties verblijven sinds hun aankomst in Nederland in een 'coronabubbel', zodat de kans op een uitbraak wordt beperkt. Dat systeem werkt "fantastisch", volgens De Jonge. "We hadden al veel vertrouwen in de songfestivalorganisatie, maar in alles blijkt dat ze het tot in de puntjes hebben georganiseerd."

Bij de songfestivalshows mogen 3500 bezoekers per avond worden toegelaten, als onderdeel van een Fieldlab-experiment. De liveshows zijn op dinsdag 18, donderdag 20 en zaterdag 22 mei.

OMT-lid: onbegrijpelijk dat versoepelruimte niet naar jeugd gaat

Károly Illy, kinderarts en lid van het Outbreak Management Team, vindt dat er onverstandige keuzes worden gemaakt bij het versoepelen van de coronamaatregelen. Het demissionaire kabinet besluit volgende week of attractieparken, zwembaden en sportscholen op 19 mei open kunnen, maar volgens Illy zou de ruimte die er is om te versoepelen moeten worden gebruikt om kinderen en jongeren meer te bieden.

"Wat mij opvalt is dat er niet wordt gesproken over het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Ik heb het idee dat de overheid denkt: kinderen kunnen naar school en mogen sporten, dus daar hoeven we niks aan te doen, maar dat is een miskenning van de werkelijkheid. Scholieren gaan slechts één dag per week naar school, daarmee worden mentale problemen en sociale schade die ontstaan door de coronacrisis niet opgelost."

De kinderarts merkt dat veel kinderen zich "terugtrekken in hun schulp" en kampen met eenzaamheid, depressie, eetstoornissen en overgewicht. "En dat zie ik niet alleen, dat zien al mijn collega's in Nederland."

Wat hem betreft moeten daarom alle sporten weer uitgeoefend kunnen worden en scholieren op het middelbare onderwijs vaker naar school kunnen. "Het is een gemiste kans en erg schadelijk dat honderdduizenden kinderen niet meer ruimte wordt gegeven", besluit Illy.

WHO: Indiase variant leidt tot wereldwijde bezorgdheid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeert de Indiase coronamutatie als een variant of global concern. Volgens coronagezant Maria Van Kerkhove lijkt het erop dat de variant, die in december voor het eerst in India werd vastgesteld, besmettelijker is dan het 'gewone' coronavirus. Daarom is reden tot wereldwijde bezorgdheid, aldus de WHO. Volgens Van Kerkhove is de variant inmiddels al wijdverspreid in andere landen.

Afgelopen week zei viroloog Marion Koopmans al dat het erop lijkt dat de Indiase variant iets besmettelijker is dan de Britse mutatie, de dominante variant in Nederland.

De Indiase mutatie heeft tot een explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen en -doden in India geleid. Dagelijks komen er zo'n 4000 sterfgevallen bij, maar volgens veel wetenschappers ligt dat aantal mogelijk vele malen hoger.

Europese Commissie overtuigd dat covid-reispas voor zomervakantie klaar is

De Europese Commissie ziet geen enkele reden waarom lidstaten, waaronder Nederland, niet al op 1 juli van start kunnen met het covid-certificaat waarmee reizen binnen de EU makkelijker wordt. Premier Rutte suggereerde afgelopen zaterdag dat het systeem pas 'opgeleverd' wordt op 21 juni en dat landen daarna "tot zes weken de tijd hebben om het nationaal te implementeren". Deze lezing wordt door de Europese Commissie van de hand gewezen.

Vlaams vaccinatieschandaal breidt zich uit

De burgemeester van de Belgische plaats Sint-Truiden ligt al een week onder vuur, omdat ze heeft voorgedrongen bij de prikstraat in haar gemeente. Vandaag diende een man van 74 een klacht in tegen het vaccinatiecentrum, omdat hij vlak voor het ontvangen van de prik te horen kreeg dat hij het middel van AstraZeneca in plaats van Pfizer zou krijgen. Kort daarvoor had de buurman van de burgemeester wel een Pfizer-vaccin ontvangen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Vorige week gaf burgemeester Veerle Heeren (56) toe dat zij al in maart werd gevaccineerd, toen alleen 85-plussers in aanmerking kwamen voor een prik. Ook bleek dat zij vaccinaties voor familie en buren had geregeld. Aanvankelijk wilde zij niet reageren op de berichtgeving, maar later gaf ze toe "een inschattingsfout" gemaakt te hebben. Vandaag meldde Het Nieuwsblad en VRT Nieuws dat ook haar personeel al is ingeënt.

Vanavond moet de burgemeester zich verantwoorden in een extra gemeenteraad. Partijen in de raad van Sint-Truiden spreken van 'vaccin-cliëntelisme" en eisen een onderzoek naar het voortrekken van de burgemeester en haar entourage. De grootste oppositiepartij dringt aan op haar vertrek; het is nog onbekend of de coalitiepartijen daar in meegaan.

Ook willen raadsleden weten of het schandaal tot grote vertraging van de vaccinatiestrategie heeft geleid. Het hoofd van de prikstraat in Sint-Truiden zei vandaag tegen VRT dat zijn personeel de afgelopen dagen veel priktijd kwijt is geraakt doordat ze werden ondervraagd door justitie, na een klacht van de burgemeester dat het medisch beroepsgeheim is geschonden.

Ministerie niet blij met huisartsen die vaccinresten verdelen

Het ministerie van Volksgezondheid is niet te spreken over het initiatief van een groep huisartsen om vaccinresten te verdelen aan geïnteresseerden die zich via een website kunnen aanmelden. "Dit lijkt sympathiek, maar het is geen verstandig idee", laat het ministerie weten. "De vaccins zijn van het RIVM, zij bepalen de verdeling. Dit is niet aan anderen."

Artsen die vaccins over hebben kunnen dat via 'vaccinatiemakelaars' van het RIVM laten herverdelen. "RIVM-makelaars volgen de landelijke strategie: de meest kwetsbaren en ouderen eerst. Dit initiatief doet dat niet." Het ministerie wijst er verder op dat er maar weinig vaccins overblijven en dat er nog steeds schaarste is.

Drukte in Tsjechische winkels na maandenlange sluiting

Voor het eerst in 2021 mochten niet-essentiële winkels in Tsjechië vandaag hun deuren openen. De zaken waren in de dagen voor Kerstmis voor het laatst geopend. Ook supermarkten mochten de afgelopen maanden geen andere producten verkopen dan voedsel en producten voor persoonlijke verzorging.

De heropening heeft tot een stormloop in de winkelstraten van Praag, Brno, Ostrava en andere Tsjechische steden geleid. "Ik had bijna geen schoenen meer", zegt een shopper tegen nieuwssite Novinky. De winkels hebben nog wel te maken met coronabeperkingen: per 15 vierkante meter winkelvloer mag één klant worden binnengelaten.

Het Centraal-Europese land was lange tijd de grootste virusbrandhaard van het continent, mede veroorzaakt door het snelle loslaten van de coronaregels voor de feestdagen. Inmiddels heeft het dagelijkse besmettingscijfer het laagste punt sinds oktober bereikt. In navolging van de winkels zullen volgende week de terrassen weer open mogen.

Winkelbezoekers in Praag

Website voor gratis zelftesten voor studenten gelanceerd

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een website gelanceerd waarop studenten en medewerkers van het hoger onderwijs gratis een zelftest kunnen aanvragen. Voor het mbo komen de gratis zelftesten vanaf juni beschikbaar.

Sinds 26 april mogen studenten weer ongeveer één dag per week fysiek onderwijs volgen. Daarbij lopen ze het risico het virus over te dragen, doordat jonge mensen vaak zelf minder of geen last hebben van een besmetting. Demissionair minister van Engelshoven (Hoger Onderwijs) roept studenten en medewerkers daarom op gebruik te maken van een zelftest, om zo een uitbraak te kunnen voorkomen.

Het advies luidt om iedere week een zelftest af te nemen. Deelname is vrijwillig.

'Lijken van mogelijke coronadoden in India in rivier gedumpt'

Tientallen lichamen van mogelijke coronaslachtoffers zijn de Indiase rivier de Ganges gedumpt, omdat de kosten van een crematie te hoog zouden zijn. Dat melden verschillende Indiase media. Beelden van aangespoelde lichamen worden wijd verspreid op sociale media en leiden tot woede en onrust bij de Indiase bevolking.

De Indiase nieuwssite The Hindu meldt dat lokale autoriteiten anoniem hebben verklaard dat het om lichamen van coronaslachtoffers gaat. De lijken zijn mogelijk nog besmettelijk en worden daarom niet direct weggehaald. Een deel van de lichamen is gedeeltelijk verbrand, mogelijk omdat nabestaanden hebben geprobeerd de overledenen zelf te cremeren.

De lugubere vondst aan de oevers van de Ganges illustreert de Indiase coronasituatie. Het land wordt de laatste weken zwaar getroffen. Dagelijks komen er zo'n 4000 sterfgevallen bij, maar volgens veel wetenschappers ligt dat aantal mogelijk vele malen hoger.

Kuipers: bocht naar beneden in ziekenhuizen lijkt gemaakt

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is optimistisch over de situatie in de ziekenhuizen. "De bocht naar beneden lijkt nu echt gemaakt", zei hij tijdens zijn wekelijkse persmoment.

De voorbije week daalde het aantal ziekenhuisopnames met 12 procent en de IC-opnames met 13 procent. Dat is nog niet de 20 procent daling die het Outbreak Management Team het kabinet heeft geadviseerd om voor de zekerheid aan te houden voordat er opnieuw kan worden versoepeld. Maar Kuipers wees erop dat het nog ruim een week duurt voordat de versoepelingen ingaan die het kabinet waarschijnlijk morgen aankondigt. Mochten de cijfers tegenvallen de komende dagen, dan kan het besluit nog worden ingetrokken. "Maar op dit moment is de trend omlaag."

Kuipers waarschuwde dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking nog besmet kan raken met het coronavirus:

Kuipers: 'Het gaat nu echt de goede kant op'

Kopstukken cultuursector: testwet moet van tafel

Verplichte toegangstesten voor een bezoek aan het museum of het theater zouden funest zijn voor de cultuursector. Dat schrijven tientallen kunstenaars en directeuren van kunstinstellingen in een open brief in NRC. Zij vinden daarom dat de testwet, die zo'n verplichting wettelijk moet vastleggen, van tafel moet.

De kopstukken uit de cultuurwereld vrezen dat mensen wegblijven uit musea, concertzalen en bioscopen wanneer bezoekers zich verplicht moeten laten testen. Volgens de ondertekenaars van de brief hebben de pilots met testen voor toegang uitgewezen dat mensen een verplichte toegangstest als een te hoge drempel ervaren. Ook hekelen ze dat er opnieuw een hindernis voor cultuurbezoek wordt opgeworpen, zonder dat er een einddatum voor de maatregel wordt opgegeven.

De briefschrijvers vragen het demissionaire kabinet om de culturele sector zo snel mogelijk te heropenen. Daarvoor liggen voldoende protocollen klaar, waarmee ook na de eerste lockdown werd gewerkt.

De brief is ondertekend door onder meer de directeuren van het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Ook cultuurmakers als schrijver Arnon Grunberg, fotograaf Erwin Olaf en componist Calliope Tsoupaki hebben hun digitale handtekening onder het stuk gezet.

Daling IC-bezetting zet gestaag door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5910 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 768 minder dan gisteren, maar ongeveer gelijk aan het weekgemiddelde. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

De IC-bezetting daalt wel al enkele dagen op rij. Er liggen nu 757 coronapatiënten op de intensive care, tien minder dan gisteren en zo'n zeventig minder dan een week geleden.

Gemeente Utrecht zet lokale rolmodellen in voor vaccinatiecampagne

De gemeente Utrecht start vandaag met een campagne om de vaccinatiebereidheid te verhogen. Onder de noemer 'Ik stroop mijn mouw op' zijn allerlei bekende Utrechters op reclamezuilen op verschillende plekken in de stad te zien. Met de campagne wil de gemeente Utrechters bewust maken van het belang van vaccineren.

Onder meer burgemeester Sharon Dijksma, muzikant Blaudzun en schrijver Ronald Giphart doen mee. Rapper Kruloh, die in het dagelijks leven Nawwal Ghabri heet, heeft voor de campagne een lied geschreven met de titel '030, stroop je mouw op'. Ook zij twijfelde aanvankelijk of ze wel gevaccineerd wil worden, zegt ze tegen RTV Utrecht. "Wat zit er in dat vaccin en wat zijn de bijwerkingen? Ik was zelf dus iemand die nog even wilde wachten met het vaccin. Maar nu ik er meer over weet, laat ik me vaccineren."

Farmaceut BioNTech maakt in eerste kwartaal 1,1 miljard euro winst dankzij vaccin

De Duitse farmaceut BioNTech, die samen met Pfizer een coronavaccin produceert, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 1,1 miljard euro geboekt. Dat meldt het bedrijf op de eigen website. Die winst is vele malen hoger dan die van het gehele vorig jaar, in totaal 15 miljoen euro, dankzij de verkoop van de coronavaccins.

BioNTech heeft dit jaar als doel gesteld om drie miljard coronavaccins te produceren en eenzelfde aantal in 2022. Het Duitse bedrijf gaat de productiecapaciteit verder uitbreiden en zal in Singapore een vaccinfabriek opzetten, die in 2023 operationeel moet zijn. De farmaceut krijgt daarvoor subsidie van de Singaporese overheid.

In totaal zijn er wereldwijd tot mei 450 miljoen doses van het vaccin van Pfizer/BioNtech geleverd. Afgelopen zaterdag maakte de Europese Commissie bekend dat ze nog eens 1,8 miljard doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech besteld heeft.

Kabinet wil volgende week versoepelen, maar besluit pas dag van tevoren

Het kabinet vindt de tijd rijp voor de tweede stap van het openingsplan, maar neemt pas over een week het definitieve besluit. Ingewijden zeggen dat dat de boodschap is in de persconferentie morgen van minister De Jonge en premier Rutte.

Stap twee betekent versoepelingen voor zogenoemde doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen. Die mogen dan onder voorwaarden weer mensen toelaten. Datzelfde geldt voor binnenzwembaden en sportscholen.

Ook worden de mogelijkheden voor buiten sporten verruimd en worden kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen weer toegestaan.

Prullenbakvaccin.nl moet verspilling van vaccins tegengaan

Vanaf vandaag kunnen huisartsen en vaccinerende instellingen op de website prullenbakvaccin.nl kenbaar maken of er vaccins over zijn. Iedereen van 18 jaar en ouder kan dan vervolgens een afspraak maken om een overgebleven vaccinatie op te halen.

Op de website staat een speciale kaart waar je op basis van de woonplaats binnen een straal van 20 kilometer kan zoeken op een beschikbaar vaccin. Vervolgens toont de site de contactgegevens van de huisartsenpraktijk of instelling waar je terecht kan.

De website is een initiatief van twee artsen die het niet kunnen verdragen dat er vaccins worden weggegooid. "Een week of wat geleden postte huisarts Marco Blanker dat hij vaccins in de prullenbak moest mikken", schrijft Marlies Schijven, chirurg in het Amsterdam UMC, op sociale media. "Heel veel mensen gaven aan dat verschrikkelijk te vinden. Ook ik en Bernard Leenstra, huisarts in opleiding."

De twee hopen met dit initiatief verspilling van goede vaccins tegen te gaan. "Maar verwacht niet dat er nu meteen al heel veel vaccins zijn op de eerste dag", zegt Schijven nog in haar post. "Maar we verwachten dat er heel snel veel huisartsen zullen meedoen. Want het mág gewoon. En dan verdwijnen er dus zo min mogelijk goede vaccins in de prullenbak."

Ook dit jaar geen Vlaggetjesdag vanwege corona

Ook dit jaar gaat Vlaggetjesdag niet door, hebben Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen en de gemeente Den Haag besloten. Het oer-Hollandse evenement, waarbij gevierd wordt dat de eerste nieuwe haring aan land wordt gebracht, stond gepland op 19 juni.

Ondanks dat er steeds meer mag en de horeca weer deels open is, vindt de organisatie het evenement niet gepast. "We vinden het erg jammer dat we dit jaar opnieuw onze bezoekers uit binnen- en buitenland niet tijdens Vlaggetjesdag kunnen ontvangen. Maar we gaan ervan uit dat we iedereen volgend jaar met een waanzinnig programma kunnen verrassen", laat een woordvoerder weten aan het ANP.

Volgend jaar wordt Vlaggetjesdag voor de 75ste keer gehouden. Het evenement in Scheveningen trok voor corona tussen de 200.000 en 300.000 bezoekers. De Hollandse Nieuwe haring is wel gewoon vanaf 16 juni voor iedereen te koop in de winkel en in viskramen.

Noorwegen stopt waarschijnlijk met Janssen en met AstraZeneca

Het Noorse instituut voor volksgezondheid en een speciale commissie die de regering tijdens de pandemie heeft benoemd, hebben beide het advies gegeven de coronavaccins van Janssen en die van AstraZeneca niet te gebruiken in het vaccinatieprogramma. Jongere mensen kunnen het middel nog wel op vrijwillige basis krijgen, staat in een advies van de commissie. Waarschijnlijk gaat de regering dit advies overnemen.

Noorwegen stopte op 11 maart met AstraZeneca naar aanleiding van zeer zeldzame bijwerkingen bij jongere mensen. AstraZeneca werd eerder in verband gebracht met een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. In Nederland wordt het vaccin om die reden alleen toegediend aan mensen tussen de 60 en 64 jaar.

Duitsland besloot twee dagen geleden het coronavaccin van Janssen in principe alleen te gebruiken voor 60-plussers. Ook daar kunnen jongeren het middel wel op vrijwillige basis krijgen. Denemarken besloot eerder deze maand als eerste land om helemaal te stoppen met het gebruik van het middel van Janssen, maar veel andere landen vinden die stap te ver gaan.

De Europese medicijnenwaakhond EMA en de wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben het vaccin van Janssen goedgekeurd. Zij wijzen erop dat de gevaarlijke bijwerkingen nauwelijks voorkomen en dat "de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen". Het middel hoeft in tegenstelling tot andere in de EU gebruikte vaccins maar één keer te worden toegediend.

RIVM-vaccinatiecoördinator Van Delden weg

Jaap van Delden vertrekt als directeur van het corona-vaccinatieprogramma van het RIVM. Hij wordt opgevolgd door Marcel van Raaij, die nu nog bij het ministerie van Volksgezondheid werkt.

Volgens het RIVM was de programmadirectie, waar Van Delden leiding aan geeft, aangesteld om het vaccinatieprogramma in Nederland op te starten. Nu dat is gebeurd, wordt de leiding gewisseld, zegt de organisatie.

RIVM gaat langetermijneffectiviteit van vaccins onderzoeken

Het RIVM gaat onderzoek doen naar de effectiviteit van de verschillende coronavaccins op de langere termijn. De instantie wil daarmee inzicht krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoelang die standhoudt.

Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het virus. Volgens het RIVM zijn de effectiviteit en de veiligheid van de vaccins wel onderzocht, maar niet de beschermingsduur.

Met het onderzoek zullen 50.000 Nederlanders in verschillende leeftijdscategorieën vijf jaar lang worden gevolgd. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan zich aanmelden, schrijft het RIVM.

Viruswaarheid verliest rechtszaak: coronamaatregelen kunnen blijven

De coronamaatregelen hoeven niet van tafel, oordeelt de rechtbank in Den Haag in een kort geding dat actiegroep Viruswaarheid had aangespannen. Volgens de rechter is er voldoende wettelijke basis voor de maatregelen.

In het kort geding tegen de staat eiste Viruswaarheid vorige week dat alle coronaregels per direct zouden worden geschrapt, omdat die in strijd zouden zijn met de grondrechten en internationale verdragen. Volgens de actiegroep mogen "crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten" alleen onder heel strenge voorwaarden worden genomen. Zo had de staat er officieel de noodtoestand voor moeten uitroepen, aldus Viruswaarheid.

Heel Nederland wordt door de maatregelen "in een detentieregime" gehouden, betoogde de actiegroep in de rechtszaal. Maar volgens de staat ziet Viruswaarheid de ernst van de coronasituatie niet in en leeft de groep "in een andere werkelijkheid". Ook zou het niet nodig zijn om de noodtoestand uit te roepen om de maatregelen te rechtvaardigen.

Winkeliers kregen 20 miljoen van PostNL om open te blijven

PostNL heeft winkeliers tijdens de afgelopen lockdown bij elkaar 20 miljoen euro betaald om open te blijven. Dat zegt het bedrijf bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

Winkeliers met een PostNL-punt kregen vanaf half december een vergoeding om open te blijven, als ze eigenlijk door de lockdown moesten sluiten omdat ze niet-essentiële goederen verkopen. Bij elkaar gaat het volgens de Vereniging van Postale en Bancaire Retailers (VVP), waar ook winkels met een postpunt bij zitten, om 3000 winkels.

Curaçao versoepelt eerder dan verwacht

Vanaf morgen zullen op Curaçao maatregelen worden versoepeld, een week eerder dan verwacht. Door een flinke daling van het aantal coronagevallen zien de autoriteiten genoeg aanleiding om de teugels eerder dan verwacht te laten vieren.

Een van de zwaarste maatregelen, de zogeheten "plachi di dia", waarbij automobilisten op basis van hun nummerbord maar twee keer per week de weg op mogen, gaat niet meer gelden. Ook mogen mensen, in groepen van maximaal vier per huishouden, 's ochtends vroeg en aan het einde van de middag weer een paar uurtjes naar het strand.

Kappers, masseurs en andere mensen met een contactberoep mogen weer aan de slag. Sportscholen mogen weer open, maar het advies is wel om zo veel mogelijk buiten te sporten. De avondklok blijft nog van kracht, van 21.00 uur tot 04.30 uur.

Deurwaarders hebben door corona minder te doen

Deurwaarders hadden het vorig jaar minder druk dan het jaar ervoor, blijkt uit jaarcijfers van de beroepsvereniging van deurwaarders KBvG. Volgens de vereniging komt dit vooral doordat het aantal faillissementen beperkt bleef en consumenten minder geld uitgaven - en daardoor vaker schuldenvrij bleven.

"De cijfers van 2020 zijn sterk beïnvloed door de coronamaatregelen", schrijft de KBvG in een persbericht. "Rechtbanken waren enkele maanden dicht en sommige opdrachtgevers leverden minder of zelfs helemaal geen zaken aan." Bovendien blijft "de schuldentsunami" vooralsnog uit, zegt de vereniging. "Voor bedrijven speelden steunmaatregelen van de overheid zoals uitstel van belasting een belangrijke rol. Burgers gaven minder uit tijdens de lockdown en maakten dus ook minder schulden."

Het aantal incasso-opdrachten was vorig jaar met 2,1 miljoen iets minder dan de 2,2 miljoen uit 2019, blijkt uit de jaarcijfers. Daarvoor viel de omzet ook flink lager uit. In 2020 kwam er 282 miljoen euro binnen, 11 procent minder dan de 318 miljoen van het jaar ervoor.

Volgens de KBvG dalen de cijfers al een aantal jaar op rij. Zo nam het aantal ontruimingen in vijf jaar tijd af met 37,5 procent en werd er bijna 40 procent minder inkomsten in beslag genomen. Dat komt onder meer door een in 2018 opgesteld actieplan van het kabinet om schulden tegen te gaan, zegt de beroepsvereniging.

China wil op Mount Everest grens met Nepal afbakenen

China gaat op de top van de Mount Everest een extra scheidingslijn aanbrengen om te voorkomen dat Nepalese bergbeklimmers op Chinees grondgebied komen. China heeft buitenlanders vanwege de coronacrisis verboden om de hoogste berg ter wereld te beklimmen, terwijl buurland Nepal dit jaar een recordaantal klimmers een vergunning heeft gegeven om de berg op te gaan. Het is nog niet duidelijk hoe de afbakening er precies uit komt te zien.

De 8849 meter hoge Mount Everest ligt op de grens tussen China en Nepal. China, het land dat eind 2019 als eerste te maken kreeg met covid-19, heeft sinds halverwege vorig jaar het virus onder controle. Nepal daarentegen staat aan het begin van een crisis die net zo heftig dreigt te worden als in buurland India. De afgelopen weken moesten zo'n dertig zieke bergbeklimmers worden geëvacueerd uit het basiskamp aan de Nepalese kant van de berg.

In dat tentenkamp bevinden zich onder normale omstandigheden vaak meer dan duizend mensen. Het gaat onder meer om klimmers en gidsen. China heeft zijn grenzen sinds maart vorig jaar zo goed als gesloten en wil contact tussen klimmers uit Nepal dan ook zoveel mogelijk voorkomen.

Honderden klimmers op de Mount Everest proberen zich tegen het virus te beschermen door zich af te zonderen in hun tenten:

Corona op de Mount Everest: 'Klimmers spannen lijnen waar je niet overheen mag'

Japanse premier: Spelen gaan door

De Japanse premier Yoshihide Suga is niet van plan een streep te zetten door de Olympische Spelen in zijn land, die op 23 juli beginnen. Dat zei Suga volgens internationale media in het parlement nadat de oppositie had gevraagd de Spelen van Tokio opnieuw uit te stellen of in z'n geheel af te gelasten. "We gaan er alles aan doen om in deze tijd van de coronapandemie het leven en de gezondheid van de mensen te beschermen en een veilig sportevenement te organiseren", zei Suga.

In Japan bestaat nog altijd veel onvrede over het doorgaan van de Spelen, terwijl ook dit land een zware strijd voert tegen het coronavirus. Uit een peiling is gebleken dat een meerderheid van de bevolking liever ziet dat de Spelen niet doorgaan. Een online petitie is inmiddels door ruim 300.000 mensen ondertekend.

Het Internationaal Olympische Comité heeft al meerdere keren laten weten dat de Olympische Spelen doorgaan. Het plaatselijke organisatiecomité in Tokio heeft al wel veel extra voorzorgsmaatregelen getroffen om het evenement met zo weinig mogelijk risico's te laten plaatsvinden. Zo moeten alle sporters en hun naaste begeleiders dagelijks een coronatest ondergaan.

De Spelen werden in 2020 vanwege de pandemie al met een jaar uitgesteld. Eind vorige maand werd voor de derde keer in Tokio de noodtoestand uitgeroepen, die in ieder geval geldt tot eind mei. Officieel zijn er in Japan meer dan 600.000 mensen besmet door het coronavirus en zijn er meer dan 10.000 doden geteld.

Coronatest per drone verstuurd naar Britse eilandengroep

Het Britse postbedrijf Royal Mail gaat op de Scilly-eilanden, een kleine eilandengroep voor de zuidwestkust van Groot-Brittannië, coronatests bezorgen per drone. Het gaat om een proef met twee onbemande vliegtuigen, schrijft The Guardian.

Volgens de Britse krant gaat het om een grotere drone, die honderd kilo aan post kan bezorgen en bestand is tegen slechtere weersomstandigheden, zoals mist. Deze drone zal post, waaronder coronatests, bezorgen van het vasteland naar de eilanden. Vanuit daar zou een kleinere drone post vliegen naar omringende eilanden.

Als de proef slaagt, overweegt Royal Mail vaker op deze manier post en pakketjes te bezorgen in afgelegen gebieden.

Alarm om 'schaduwvakanties' in de zomer

Nederlandse vakantieparken en campings moeten op hun hoede zijn voor schaduwvakanties. Dat zijn vakanties die voor de zekerheid in Nederland worden geboekt, maar worden geannuleerd als een buitenlandvakantie alsnog kan. ABN Amro waarschuwt ervoor in een rapport over de stand van het toerisme.

Bijna driekwart van de vakantiehuisjes en campingplekken is nu al geboekt voor de zomer, terwijl een ruime meerderheid van de Nederlanders zegt dat de bestemming afhangt van de corona-ontwikkelingen.

Zulke schaduwvakanties hoeven voor vakantieparken geen grote strop te zijn, omdat de annuleringsvoorwaarden zijn aangescherpt. Maar een annulering levert nog steeds minder op dan 'normale verhuur'.

Fieldlab: evenementen kunnen veilig, politiek nu aan zet

Na drie maanden heeft de Fieldlab-organisatie voldoende data om de politiek te adviseren over het veilig organiseren van evenementen. Er staan nog een paar test-evenementen op het programma, maar nu is er al wel een duidelijk beeld, zegt de organisatie.

Evenementen, voorstellingen en congressen kunnen veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan, zegt Pieter Lubberts, programma-manager van Fieldlab, in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben gezien dat je in bepaalde fases bij evenementen waarbij je minder contacten hebt, zoals een theater of voetbalwedstrijd, zelfs veilig de anderhalve meter kan loslaten."

Het gaat daarbij om zogeheten type 1-evenementen, die zich binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. Daarbij kan maximaal de helft van de normale capaciteit worden gebruikt, maar hoeven mensen geen anderhalve meter afstand te houden. Bezoekers moeten vooraf worden getest en tijdens verplaatsing een mondkapje dragen. Ook moet er goede ventilatie aanwezig zijn. "Maar het kan zijn dat je bij festivals bijvoorbeeld nog wel een sneltest moet doen", aldus Lubberts.

Maar hoe bemoedigend de vooruitzichten ook zijn, Lubberts benadrukt dat een evenement tijdens een pandemie nooit 100 procent veilig zal zijn. "Dat zullen we ook nooit beweren, want er zal altijd een risico zijn dat er besmettelijke mensen naar een evenement komen. Maar we kijken wel naar hoe dat zo veilig mogelijk kan en we hebben we geconstateerd dat dat kan."

Volgens Fieldlab is het nu aan de politiek om er wel of niet iets mee te doen. "In de tussentijd gaan wij door, want we knokken voor een sector waar 100.000 mensen in werken. Maar ook uit maatschappelijk belang, voor mensen die graag weer ergens naartoe willen."

Afgelopen weekend werd modderloop Mud Masters georganiseerd als Fieldlab-evenement, waar 5000 mensen aan meededen:

Mud Masters als experiment: 'Weer even gezellig modderen'

Bedrijfsartsen hebben moeite met helpen van long-covid-werknemers

Acht op de tien bedrijfsartsen kunnen werknemers met langdurige coronaklachten niet goed helpen. Dat zegt de branchevereniging voor bedrijfsartsen tegen onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV. De organisatie hield een peiling onder ruim vierhonderd leden. Daaruit blijkt dat veel artsen door een gebrek aan kennis moeite hebben met het kiezen van de juiste behandeling.

Ook zijn er bedrijven die weinig begrip hebben voor personeel met long-covid. Een kwart van de ondervraagde bedrijfsartsen ervaart druk van de werkgever om personeel met langdurige klachten snel weer aan het werk te krijgen.

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog van maandag 10 mei. Hier houden we het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland bij. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.