NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Nog geen besluit over versoepelingen • VK wil maatregelen vanaf 17 mei versoepelen

 • Welkom in het liveblog van zondag 9 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • 6704 nieuwe coronabesmettingen.
 • In het Catshuis hebben kabinetsleden met adviseurs gepraat over mogelijke versoepelingen.
 • EU bestelt geen nieuwe AstraZeneca-vaccins meer.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit coronablog af. Maandag starten we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Slaap lekker!

 • Roemenië vaccineert bezoekers van Dracula's kasteel

  In het Roemeense kasteel Bran, beter bekend als het 'Kasteel van Dracula', kunnen bezoekers sinds kort gevaccineerd worden tegen corona. Iedereen die wil kan zonder afspraak ingeënt worden met het Pfizer-vaccin. Ook toeristen kunnen de prik halen. Gevaccineerden krijgen tevens gratis toegang tot een expositie over middeleeuwse martelinstrumenten in het kasteel.

  Roemenië hoopt met de unieke priklocatie de vaccinatiebereidheid in het land op te krikken; bijna de helft van de Roemenen zegt zich niet te willen vaccineren.

  1/4 Bezoekers van het kasteel AFP
  2/4 Het kasteel in Roemenië AFP
  3/4 Zorgmedewerkers met vampierstickers Reuters
  4/4 Bezoekers van het kasteel worden geprikt AFP
 • Hoe ervaren Zwolse ondernemers de versoepelingen?

  Na de laatste versoepelingen wordt het in de binnensteden weer drukker met winkelend publiek en terrasbezoekers.

  Nieuwsuur volgde het afgelopen jaar een aantal ondernemers in Zwolle. Hoe liep het afgelopen weekend voor restaurateur Michelle Hanekamp, boekhandelaar Bertrand Maas en barman Mark Betting?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Binnenstad Zwolle ontwaakt uit winterslaap
 • Denemarken versoepelt in hoog tempo, dankzij massaal testen

  Denemarken heeft de samenleving stapsgewijs heropend; Denen mogen weer naar cafés, restaurants, theaters, musea en vanaf deze week naar concerten. Het land loopt voorop in de coronabestrijding, waarin twee dingen centraal staan: de corona-app en de testsamenleving.

  Correspondent Rolien Créton nam een kijkje in Forum, een concert- en conferentiezaal in het centrum van Kopenhagen, dat nu een drukbezochte testlocatie is. "Binnen ziet het eruit als een georganiseerde mierenhoop."

 • Minister: VK wil maatregelen vanaf 17 mei versoepelen

  De Britse premier Boris Johnson gaat morgen aankondigen dat sommige coronamaatregelen vanaf 17 mei versoepeld kunnen worden. Dat zegt Michael Gove, de minister voor Kabinetszaken.

  Volgens het Britse stappenplan is het de bedoeling dat regels over sociale contacten vanaf die datum worden versoepeld; mensen zouden dan weer meer visite thuis mogen ontvangen, de horeca mag gasten binnen bedienen en bioscopen en musea mogen weer open.

  "Contact tussen vrienden en familie is iets dat we willen herstellen", zei de minister tegen de BBC. Op de vraag of knuffelen dan weer mag, antwoordde hij instemmend.

 • Geen knoop doorgehakt in Catshuisoverleg

  Het demissionaire kabinet heeft vanmiddag nog geen knoop doorgehakt over eventuele versoepelingen van coronamaatregelen. Ingewijden zeggen tegen de NOS dat er eerst nog meer moet worden uitgezocht voordat er een besluit kan worden genomen.

  Betrokken ministers komen dinsdag nogmaals bij elkaar; dinsdagavond staat weer een persconferentie gepland.

 • Zweedse corona-aanpak onderzocht: vooral migranten hard getroffen

  Een parlementaire commissie is bezig met een groot onderzoek naar de Zweedse corona-aanpak. Daarmee is in Zweden het terugkijken begonnen.

  Anders Tegnell, de Zweedse staatsepidemioloog die vorig jaar nog het toonbeeld was van rust en optimisme, klinkt nu somber. "Onze situatie is op dit moment vergelijkbaar met Nederland, maar dan erger."

  Vooral migrantengemeenschappen zijn ongekend hard getroffen door de coronacrisis. "Die vrije aanpak was gunstig voor de middenklasse, voor mensen met vaste banen die thuis mogen werken", zegt een epidemioloog.

 • Catshuisoverleg over eventuele versoepelingen afgelopen

  Het overleg in het Catshuis is afgelopen. Het demissionair kabinet overlegde daar vanmiddag met deskundigen van het OMT over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen.

  Dinsdag staat weer een persconferentie van het kabinet gepland. Dan zal waarschijnlijk meer worden bekendgemaakt over de reismogelijkheden na 15 mei.

 • Tientallen bekeuringen bij illegaal feest in Amsterdam

  De Amsterdamse politie heeft vannacht een illegaal feest in een bedrijfspand in het Oostelijk Havengebied beëindigd. 43 feestvierders zijn beboet. Tegen de organisator wordt "bestuurlijk opgetreden", wat betekent dat hij waarschijnlijk een hogere boete krijgt.

  Vannacht is ook een feest bij recreatieplas het Veerse Meer in Zeeland beëindigd. Daar werden twaalf boetes uitgeschreven.

 • Chinees bedrijf gaat vaccins van BioNTech produceren

  De Duitse vaccinontwikkelaar BioNTech gaat de samenwerking met Shanghai Fosun Pharmaceutical Group uitbreiden. Het Chinese bedrijf gaat jaarlijks tot 1 miljard doses coronavaccins van BioNTech produceren. Beide bedrijven steken 100 miljoen dollar in de samenwerking. Shanghai Fosun in de vorm van geld en een fabriek in China, BioNTech stelt onder meer de licentie van het vaccin beschikbaar.

  Het is niet bekend wanneer de productie start. Shanghai Fosun was al distributiepartner van het coronavaccin van BioNTech voor China, Hongkong, Taiwan en Macau. BioNTech heeft ook een samenwerking met het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer; die vaccins worden door onder meer de Europese Unie gekocht.

 • Belg (97) die eerste vaccin kreeg overleden

  De Belg die eind vorig jaar als eerste van het land een coronavaccin kreeg toegediend, is overleden. Dat melden Belgische media. Het overlijden van de 97-jarige Jos Hermans is niet coronagerelateerd.

  Hermans was de oudste bewoner van het verzorgingshuis waar hij woonde, en hield zich volgens de directeur altijd aan de coronamaatregelen. "Daarom hebben we hem gekozen." Na de prik voelde hij zich naar eigen zeggen "dertig jaar jonger". Hij hoopte honderd jaar te worden.

 • 6704 nieuwe coronabesmettingen, ziekenhuisbezetting neemt weer af

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6704 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 775 minder dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7529 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 13 procent vergeleken met vorige week.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting weer af. Er liggen nu 2435 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2478), van wie 767 op de IC (gisteren: 778), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • EU stopt met bestelling vaccins AstraZeneca

  De Europese Unie stopt met de bestellingen bij farmaceut AstraZeneca. Vanaf juni wordt daar niets meer besteld, bevestigt de EU-commissaris Interne Markt Thierry Breton. De Europese Commissie heeft de farmaceut aangeklaagd omdat die leveringscontracten niet zou nakomen en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.

  Gisteren werd bekend dat de EU de komende twee jaar kan rekenen op 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. De grote opdracht onderstreept dat de EU meer inzet op het vaccin van Pfizer en andere vaccins met de mRNA-technologie. Deze nieuwe technologie zou zich hebben bewezen, terwijl er met de zogeheten vectorvaccins, zoals bijvoorbeeld AstraZeneca, ernstige maar zeer zeldzame bijwerkingen kunnen voorkomen.

  Het AstraZeneca-vaccin EPA
 • Geen avondklok meer in Spanje: 'Vrijheid, vrijheid, vrijheid'

  In Spanje is afgelopen nacht in meerdere delen van het land het einde van de avondklok gevierd. Om middernacht kwam de maatregel in dertien regio's ten einde. Alleen op de Canarische Eilanden, de Balearen, in Navarra en Valencia blijft de avondklok nog van kracht. In de gebieden waar de avondklok is afgeschaft werd op straten en stranden uitgebreid feestgevierd. "Vrijheid, vrijheid, vrijheid", werd er gescandeerd.

  In de hoofdstad Madrid kwamen gisteravond voornamelijk jongeren samen op de Puerta del Sol, waar zij applaudisseerden toen de klok van de Real Casa de Correos, het regeringsgebouw van de regio Madrid, middernacht sloeg. De feestvierders hoefden niet naar huis maar de horecagelegenheden sloten wel op dat moment de deur.

  In Barcelona moesten inwoners zich nog twee uur lang aan de avondklok houden, die daar om 22.00 uur begon. De politie werd kort ingezet om de avondklok te handhaven totdat deze om middernacht ten einde kwam. Na 00.00 uur was het aan de agenten om feestvierders eraan te herinneren dat alcohol nuttigen op straat nog wel verboden is.

  Veel mensen droegen nog wel mondkapjes maar onderling werd nauwelijks afstand gehouden terwijl Spanjaarden samen dansten, zongen en knuffelden. Spanje telt momenteel ruim 3,6 miljoen bevestigde besmettingen met het coronavirus en bijna 79.000 sterfgevallen. Doordat de besmettingscijfers dalen en het vaccinatieprogramma goed verloopt, werd besloten dat de avondklok beëindigd kon worden.

  In Barcelona werd het einde van de avondklok gevierd EPA
 • Demissionair kabinet buigt zich in Catshuis over vervolgstappen versoepelingen en reisadvies

  Vanaf 14.00 uur overlegt het demissionair kabinet met deskundigen van het OMT over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Eigenlijk was het de bedoeling dat er vorige week zondag al zou worden gesproken over de volgende stap van het openingsplan, maar omdat de cijfers toen te ongunstig waren werd dat een week uitgesteld.

  Tijdens dit overleg ligt de beslissing op tafel of doorstroomlocaties in de buitenlucht weer open gaan, zoals dierentuinen en pretparken. Ook wordt er besloten wanneer er weer binnen gesport mag worden en of maatregelen bij kunst en cultuur nog blijven gelden. De mogelijkheden voor buitensporten worden uitgebreid, zo staat in het plan.

  Om de versoepelingen door te voeren, moeten de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting wel voldoende omlaag zijn gegaan. Ook zal er met toegangstesten worden gewerkt.

  Aanvankelijk was het de bedoeling dat de volgende stap op 11 mei zou ingaan, maar dat wordt nu op zijn vroegst 18 mei. Aanstaande dinsdag staat er weer een persconferentie van het kabinet gepland. Daar zal waarschijnlijk ook meer worden bekendgemaakt over de reismogelijkheden na 15 mei. Op die datum loopt het algehele negatieve reisadvies af, dat nu nog voor de hele wereld geldt.

  Demissionair premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis eind april ANP