NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rutte: Europese reispas mogelijk pas in augustus • Ziekenhuisbezetting neemt af

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog af. Morgenochtend starten we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Slaap lekker!

 • Drukte in Brussel na sluitingstijd terrassen

  Na sluitingstijd van de terrassen in Brussel zijn veel mensen op straat blijven hangen. Een verslaggever van de Belgische omroep VRT schatte dat rond 00.30 uur nog zo'n duizend mensen op het Flageyplein waren.

  Zaterdag mochten de terrassen voor het eerst weer open, tot 22.00 uur. Volgens Belgische media bleven de aanwezigen het einde van de lockdown vieren en werd daarbij gedanst en gedronken. Op beelden is te zien dat er weinig afstand werd gehouden en weinig mensen droegen een mondkapje.

  De massaal aanwezige politie bleef op afstand. "Ik ben niet van plan om er tussen te komen", zei de burgemeester van de Brusselse gemeente Elsene tegen de nieuwssite Bruzz.

  De Belgische viroloog Marc van Ranst spreekt op Twitter zijn afkeur uit:

 • Sportverenigingen hopen op versoepelingen, want leegloop dreigt

  Sportverenigingen vrezen dat de ledenlijst volgend seizoen een stuk korter is als er niet snel versoepelingen komen. Het kabinet besluit dinsdag of de maatregelen in de sportsector iets versoepeld kunnen worden. Op dit moment mogen alleen mensen tot en met 26 jaar samen buiten sporten.

  "We zijn nu aan het inventariseren voor volgend seizoen wie er door wil en wie twijfelt." De NOS maakte een rondgang langs een aantal sportverenigingen:

 • Italië wil quarantaineplicht voor EU-reizigers opheffen

  Italië wil de quarantaineplicht voor reizigers uit de Europese Unie, Groot-Brittannië en Israël vanaf half mei opheffen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio op Facebook. Hij noemt toerisme een belangrijk bestanddeel van de heropening van Italië. Reizigers moeten bij aankomst wel een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat ze in de afgelopen zes maanden zijn hersteld van corona bij zich hebben.

  EU-reizigers moeten momenteel vijf dagen in quarantaine, en moeten bij aankomst en aan het einde van die vijf dagen negatief testen op corona. Italië wil de quarantaineplicht voor reizigers uit de Verenigde Staten in juni opheffen.

  De Italiaanse regering zag in de dalende besmettingscijfers eind april aanleiding om de maatregelen iets te versoepelen. Italië kent ruim 122.000 coronadoden sinds de uitbraak vorig jaar; het land is daarmee na Groot-Brittannië het zwaarst getroffen land van Europa.

 • België opent terrassen weer, 'Ik ben van plan om lang te blijven'

  Na ruim een half jaar opent België de terrassen weer. De openingstijden zijn een stuk ruimer dan in Nederland: de horeca mag vanaf 08.00 uur open en de gasten mogen tot 22.00 uur blijven zitten.

  "We dachten: 'we moeten toch met een pintje beginnen'":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Belgische terrassen weer open: 'Ik ben van plan om lang te blijven'
 • Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

  De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier Rutte gezegd na afloop van een EU-top in Portugal. De pas zou in dat geval voor veel Nederlandse vakantiegangers te laat komen.

  De EU-regeringsleiders hebben op de top lang gepraat over de coronasituatie. Over de covid-pas is afgesproken dat die op 21 juni operationeel wordt en dat lidstaten dan 6 weken hebben om het systeem landelijk in te voeren.

 • Agent tegen hoofd geschopt bij demonstratie in Barneveld

  Bij de demonstratie tegen coronamaatregelen in Barneveld is een agent tegen het hoofd geschopt. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Een groep van tachtig tot honderd mensen zocht de confrontatie met de politie. "Ze gooiden stenen en stokken en braken met geweld door de linie van agenten."

  De politie heeft geen mensen aangehouden en geen boetes uitgedeeld. "Maar we starten wel een onderzoek naar de rellen, met behulp van beelden die online circuleren en onze eigen opnamen."

  De gemeente Barneveld zegt dat de meeste demonstranten zich vreedzaam gedroegen. Bij het protest waren in totaal ongeveer duizend mensen aanwezig.

  Het protest was niet van tevoren aangemeld.

 • Is er al effect te zien van de feesten op Koningsdag?

  Op Koningsdag vierden veel jongeren uitbundig feest en ze hielden zich daarbij niet aan de coronaregels. Deskundigen en het kabinet hielden er meteen rekening mee dat de feesten zouden leiden tot extra besmettingen en meer ziekenhuisopnames. Kunnen er een kleine twee weken later al conclusies worden getrokken? Deskundigen spreken zich uit.

 • BioNTech wil armere landen vaccins blijven verkopen tegen kostprijs

  De Duitse vaccinontwikkelaar BioNTech wil coronavaccins tegen kostprijs blijven verkopen aan armere landen. Dat kan volgens BioNTech alleen als overheden en producenten samenwerken in de bevoorrading van armere landen en er nieuwe productielocaties komen.

  BioNTech ziet niets in het vrijgeven van patenten op vaccins. Patenten "zijn niet de beperkende factor voor de productie of levering van ons vaccin", zei een woordvoeder tegen persbureau DPA.

  Ook de Duitse bondskanselier Merkel is tegen het vrijgeven van de patenten. "We hebben de creativiteit en de vernieuwingskracht van de farmaceuten nodig, en dan is het noodzakelijk dat patenten worden beschermd", zei Merkel na de EU-top. Ook zei ze dat vaccinontwikkelaars beter in staat zijn om vaccins aan te passen aan nieuwe coronavarianten.

  Ontwikkelingslanden binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) pleiten al langer voor het vrijgeven van patenten op coronavaccins. De Verenigde Staten scharen zich sinds deze week ook achter dat voorstel.

 • Grote drukte in Roermond en Maastricht

  In Maastricht en bij de Designer Outlet in Roermond is het vanmiddag zeer druk. Voor de outlet staan rijen auto's - met voornamelijk Duitse kentekens - in lange rijen te wachten op een parkeerplek, meldt 1Limburg. Beide gemeenten nemen vooralsnog geen maatregelen om de drukte tegen te gaan.

  De gemeente Roermond waarschuwde gisteren al voor de verwachte drukte: "Kies bij uw bezoek aan Roermond niet het drukste moment van de dag of kom een keertje terug als het wat rustiger is."

  Rijen auto's wachten bij de ingang van het parkeerterrein in Roermond:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lange file van Duitse auto's bij outlet Roermond
 • 7521 nieuwe besmettingen, minder patiënten op de IC

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7521 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld: 3 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. Afgelopen week werden gemiddeld 7364 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 5 procent vergeleken met vorige week.

  In de ziekenhuizen en op de IC's nam de bezetting af. Er liggen nu 2478 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2521), van wie 778 op de IC (gisteren: 797), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 22. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 22 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

 • Mud Masters als experiment: 'Weer even gezellig modderen'

  In de Haarlemmermeer wordt een Mud Masters evenement gehouden. 5000 deelnemers rennen over een modderig parkoers vol hindernissen. Het is onderdeel van Fieldlabs waarmee onderzocht wordt hoe evenementen coronaproof kunnen worden georganiseerd.

  Deelnemers starten in groepjes en helpen elkaar over de hindernissen. Volgens de organisatie kan dat allemaal veilig omdat de deelnemers van te voren negatief getest zijn. Verder wordt met camera's in de gaten gehouden of het niet te druk wordt bij de obstakels. "Super leuk dat we weer even gezellig kunnen modderen", zegt een deelnemer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mud Masters als experiment: 'Weer even gezellig modderen'
 • Politie grijpt in bij demonstratie in Barneveld

  In Barneveld treedt de politie met de wapenstok op tegen mensen die meelopen in een mars tegen de coronamaatregelen, meldt persbureau ANP. De mars is georganiseerd door een actiegroep die zich Police for Freedom noemt.

  De mars begon om 12.00 uur bij kasteel De Schaffelaar en zou daar ook weer moeten eindigen. De gemeente had 1,5 uur de tijd gegeven om het vertrek "ordentelijk af te wikkelen". Maar het lijkt erop dat veel deelnemers willen blijven.

  Burgemeester Jan Luteijn van de Gelderse gemeente kondigde zaterdagochtend een noodbevel af. De optocht was niet aangemeld en de locatie was tot 10.00 uur geheim gehouden. De deelnemers scanderen teksten als "Liefde, vrijheid, geen dictatuur".

  Politie in Barneveld grijpt in bij onaangekondigde demonstratie tegen coronamaatregelen Keistad nieuws
 • EU-leiders ondertekenen doelstelling voor een sociaal herstel na de coronacrisis

  De 27 EU-leiders hebben in Porto afspraken gemaakt voor een socialer Europa. Sociale rechten zijn een fundamenteel element bij het herstel van de coronacrisis, schrijven ze. De EU zal zich inzetten voor "eenheid en solidariteit en dit betekent ook gelijke kansen voor iedereen. Niemand mag achterblijven", staat in de Verklaring van Porto.

  De wetgeving moet ervoor zorgen dat in 2030 minstens 78 procent van alle EU-burgers tussen 20 en 64 jaar een baan heeft. Ten minste 60 procent van alle volwassenen moet elk jaar minimaal één cursus kunnen volgen en 15 miljoen Europeanen moeten uit armoede worden getild. Van hen 5 miljoen kinderen, is de belofte.

  Het was vier jaar geleden dat de EU een top wijdde aan sociale zaken en werkgelegenheid. Toen ondertekenden de lidstaten ook de doelstellingen. Maar het werd volgens de Portugese premier Antonio Costa tijd om woorden in daden om te zetten. Het herstel van de coronapandemie moet niet alleen economisch zijn, maar hand in hand gaan met een hoger sociaal niveau in de hele EU.

 • Zes deelnemers testvakantie naar Gran Canaria positief getest

  Tijdens de testvakantie naar Gran Canaria zijn zes reizigers positief getest op corona, dat meldt RTL Nieuws. Ze blijven voorlopig in quarantaine op het eiland, zegt een woordvoerder van reisorganisatie Corendon.

  De deelnemers krijgen nog een tweede test om absolute zekerheid te krijgen. De positief geteste vakantiegangers zijn ondergebracht in een aparte vleugel van het hotel, afgescheiden van de andere gasten. De andere 183 vakantiegangers hebben een negatieve testuitslag en vliegen vandaag terug naar Nederland.

  De vakantie naar Gran Canaria is niet de eerste proefvakantie. Eerder werd er een vakantie georganiseerd naar Rhodos. Na die reis moesten acht reizigers in quarantaine na een positieve coronatest. In tegenstelling tot de Fieldlab-vakantie naar Rhodos mochten deelnemers op Gran Canaria wel het resort verlaten.

  180 vakantiegangers vertrokken vanaf Schiphol naar Gran Canaria voor een testvakantie ANP