Langs de lijn bij voetbalvereniging Sportclub Rijssen NOS
Sport en corona

Sportverenigingen vrezen dat de ledenlijst volgend seizoen een stuk korter is als er niet snel versoepelingen komen. Dinsdag besluit het kabinet of op 18 mei de volgende stap gezet kan worden. Als het doorgaat, kan er onder voorwaarden binnen worden gesport en is er ook bij de buitensporten meer mogelijk.

Bij Sportclub Rijssen denken ze dat snelle versoepelingen de leden binnenboord kunnen houden. Voorzitter Rohald de Jong van de voetbalvereniging ziet vooral veel senioren afhaken. "We zijn nu aan het inventariseren voor volgend seizoen wie er door wil en wie twijfelt. Best veel jongens weten het nog niet."

Andere zaterdagindeling

Op dit moment mogen volwassenen tot en met 26 jaar buiten trainingswedstrijden spelen zonder anderhalve meter afstand te houden. Voor de leeftijdsgroep daarboven geldt dat nog niet.

"Als je weer op de voetbal komt. krijg je een drive dat je weer wilt", zegt voorzitter De Jong. "Maar zolang senioren niet kunnen trainen en niet kunnen komen kijken langs de lijn, wordt het een hele klus om ze volgend jaar terug te krijgen."

Wat ook meespeelt: er zijn voetballers bij wie de zaterdag er nu anders uitziet. "Eerst gingen ze standaard naar de club", zegt De Jong. "Nu hebben ze de handen vrij en dat bevalt wel."

Bij GV Sportlust Enschede stopten afgelopen tijd 150 van de ruim 700 leden. Dat heeft twee redenen, ziet voorzitter Saskia Smit van de gymnastiekvereniging. "Enerzijds heeft het te maken met inkomstenverlies, omdat je merkt dat ouders hard worden getroffen door de coronacrisis. Maar het komt vooral doordat de leden zonder normale trainingen en wedstrijden gedemotiveerd raken. Ze vragen zich af waar ze het voor doen."

De clubs doen er alles aan om de ledenaantallen op peil te houden:

Sportclubs vrezen leegloop door corona: 'Krijg je ze nog gemotiveerd?'

Bij de afdeling freerunning van de Enschedese vereniging zijn ze uitgeweken naar buiten. Dat maakt het minder uitdagend, zegt trainer Jordy Rozeboom. "We kunnen maar de helft van de materialen naar buiten slepen. Daardoor kunnen we geen grote parcoursen opzetten en geen grote obstakels maken." De leden blijven wel komen, maar het zijn er niet zo veel als voor corona.

Turnen in een tent

Ook gymnastiekvereniging Leeuwarden oefent noodgedwongen buiten de sporthal. Om de trainingen door te laten gaan en een verdere daling van het ledental te voorkomen werd een festivaltent opgezet.

Daarin staan alle turntoestellen die normaal gesproken ook in de zaal staan. De aanpak lijkt succesvol, want er zijn alweer wat aanmeldingen binnen. Bijzonder detail: de tent staat aan de Coronaweg.

Door deze tent kunnen ze in Leeuwarden toch turnen Humphrey Paap

STER reclame