Vanaf 11 mei zou er meer ruimte moeten komen voor de buitensporten
NOS Sport

Versoepeling coronamaatregelen sportsector op zijn vroegst half mei

Het demissionaire kabinet heeft de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen voor de sportsector voorzien op 11 mei. In het openingsplan van de samenleving als de coronasituatie het toelaat zou er vanaf die datum meer ruimte komen voor de buitensporten.

Daar zijn dan nog wel strenge voorwaarden aan verbonden. Momenteel mag iedereen tot en met 26 jaar op sportaccommodaties in groepsverband buiten trainen, wedstrijden zijn verboden. Vanaf 27 jaar mag iedereen alleen sporten op 1,5 meter afstand van elkaar in groepen van niet meer dan vier personen.

Binnensporten

De binnensporten, die al geruime tijd actie voeren om weer te mogen openen, komen ook half mei aan de beurt. In het tweede onderdeel van het stappenplan van het demissionaire kabinet zijn binnensporten vanaf 11 mei weer mogelijk. De binnensporten liggen al sinds begin december helemaal stil. Het water staat veel clubs aan de lippen. Van 26 mei is een uitbreiding van de versoepelingen gepland, afhankelijk van de ontwikkelingen rond coronavirus.

Publiek

Vanaf 11 mei zou er, als de coronacijfers het toestaan, ook weer publiek bij professionele sportwedstrijden aanwezig mogen. Dat kan dan alleen als er voldaan wordt aan toelatingstesten. Hoeveel publiek is nog niet duidelijk

Op 16 juni staan opnieuw verruimingen voor zowel de binnen- als de buitensporten gepland. Wat er dan allemaal zou moeten kunnen, moet nog worden vastgesteld.

Pas vanaf 5 juli zou de sportsector weer enigszins normaal kunnen gaan draaien. Het demissionaire kabinet hoopt dan binnen- en buitensporten voor iedereen weer toe te staan.

Marathon Enschede

Het kabinet heeft Fieldlab Evenementen toestemming gegeven de komende twee maanden praktijktesten met meer bezoekers te organiseren. Fieldlab Evenementen heeft de afgelopen maanden succesvolle evenementen met publiek in diverse sectoren georganiseerd, ook in het betaalde voetbal. Binnenkort wordt ook geëxperimenteerd bij de duels in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie.

Op 16 mei krijgt dat een vervolg met een marathon in Enschede, daar mogen dan 5.000 lopers aan deelnemen. Op die manier probeert de overheid inzicht te krijgen op welke manier evenementen weer veilig kunnen worden gehouden.

Advertentie via Ster.nl