Binnensporten: begrip maar ook teleurstelling over uitblijven versoepelingen
De besmettingscijfers van het coronavirus zijn nog zo slecht dat het demissionaire kabinet dinsdag geen handreiking heeft kunnen doen aan de binnensporten. Ook de komende drie weken blijven de sporthallen, de zwembaden en de fitnesscentra dicht voor alles wat niet met topsport te maken heeft.
"De cijfers zijn slecht, dus is er geen tot onvoldoende ruimte om te denken over versoepelingen. Dat is wat het op dit moment is", stelt directeur Guido Davio van volleybalbond Nevobo vast. Hij had twee weken geleden goede hoop dat er misschien op korte termijn wat meer mogelijk zou zijn voor de binnensporten.
Op 16 maart riepen 31 binnensporten de politiek op de binnensporten zo snel mogelijk te heropenen. Het water staat die sporten inmiddels aan de lippen, na een hele lange sluiting. De verenigingsstructuur staat zwaar onder druk. Veel perspectief kregen die bonden nog niet dinsdagavond op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid namens het demissionaire kabinet.
'Volksgezondheid gaat voor'
"Gezien de huidige ontwikkelingen is dit beleid logisch, de volksgezondheid gaat voor", zegt Marieke van der Plas, directeur van turnbond KNGU. "We zullen dus nog even moeten volhouden. Natuurlijk willen we, zodra dit veilig kan, heel graag weer naar binnen. Daar blijven we op de achtergrond aandacht voor vragen."
Van der Plas: "Nog altijd zien we dat clubs met een enorme hoeveelheid creativiteit buiten en online met hun leden aan de slag gaan. Maar we merken ook dat de situatie steeds lastiger wordt. De binnensport staat inmiddels al lange tijd stil en niet voor iedere club of iedere groep zijn er mogelijkheden om buiten te sporten. We moeten zo snel mogelijk met elkaar om de tafel om te voorkomen dat de infrastructuur van de Nederlandse sport niet helemaal implodeert."
De roep om versoepelingen voor binnensporters werd vorige week ook ondertekend door Gehandicaptensport Nederland. Directeur Dos Engelaar constateert dat de aandacht voor invalide sporters in de coronacrisis nog weleens tekortschiet. "Je zou willen dat er wat meer aan maatwerk wordt gedaan."
"Voor mensen die door een handicap al minder kunnen bewegen is sporten vaak de enige manier om hun spieren en conditie op peil te houden. En als dat niet kan, is het verlies daarvan groter dan bij valide sporters. Bewegen speelt daarnaast een belangrijke rol in de revalidatie voor veel mensen."
"Gehandicapte sporters hebben vaak ook minder alternatieven om een andere sport te beoefenen", zegt Engelaar. Een rondje fietsen of hardlopen in plaats van de gebruikelijke voetbaltraining zit er voor veel gehandicapten niet in. "Gehandicapte sporters zijn veel vaker afhankelijk van hulp, er moet meer georganiseerd worden. Die sociale contacten vallen nu ook weg."
Sporters die in aanmerking komen voor de Paralympische Spelen mogen, net als de valide sporters met een A-status, wel gebruik maken van trainingsfaciliteiten. Voor breedtesporters met een handicap gelden dezelfde maatregelen als voor alle andere sporters.
Gehandicaptensport Nederland adviseert NOC*NSF en de bonden bij het opstellen van protocollen om sporten voor gehandicapten weer mogelijk te maken.
Volgens Davio (Nevobo) hoeven de binnensporten niet in één keer opengegooid te worden. "Stapsgewijs, gelijklopend met het verminderde risico door het vaccineren en testen. "In de tussentijd blijven we ons onverminderd inzetten om met elkaar buiten te volleyballen door middel van aanbod voor kinderen, beachvolleybal en alternatieven op gras."