NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Reisadviezen voor delen Europa iets versoepeld, maar heel Europa blijft oranje

Liveblog gesloten
 • Reisadviezen voor delen Europa iets versoepeld, maar heel Europa blijft oranje

  De reisbeperkingen voor een beperkt aantal delen van Europa worden zaterdag iets versoepeld, blijkt uit de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die in Nederland terugkomen vanuit Finland, van het Portugese vasteland en bepaalde Spaanse en Griekse eilanden hoeven niet meer in quarantaine. Ook hoeven ze zich niet meer te laten testen op corona als ze terugkeren. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gelden de betreffende gebieden niet langer als "covid-hoogrisicogebied".

  Het gaat onder meer om de Spaanse eilanden Ibiza, Mallorca en Menorca en de Griekse eilanden Rhodos, Lesbos en Kos. Ook na een verblijf op het vasteland van Portugal en de Azoren vervalt de quarantaineverplichting. Een testverplichting was er al niet voor reizigers die uit Portugal terugkeren.

  Voor het Portugese eiland Madeira blijven alle regels nog wel gelden, net als voor het vasteland van Spanje en Griekenland. Overigens gelden er nog wel beperkingen voor reizen van Nederland naar alle genoemde landen en blijft heel Europa tot zeker 15 mei op een oranje reisadvies staan. Dat betekent dat het advies blijft: alleen noodzakelijke reizen.

  Code oranje heeft onder meer gevolgen voor de reisverzekering. Medische uitgaven en andere onkosten die niets met corona te maken hebben worden gewoon vergoed, maar dat geldt niet voor kosten die wel met corona verband houden, zoals kosten door een opname in een ziekenhuis of een verplicht verblijf in een hotel.

  Directeur Frank Oostdam van reiskoepel ANVR zegt dat er in de praktijk voorlopig niets verandert, maar ziet het toch als een hoopvol teken. De kans bestaat dat bij de volgende persconferentie van het kabinet, op 11 mei, het negatieve reisadvies voor deze gebieden er als eerste afgaat.

 • 'Vaccinatiemarathon' van start in Roemenië

  Gedurende drie dagen kunnen Roemenen zonder afspraak terecht bij een vaccinatiecentrum. Er staan 1200 vrijwilligers in meerdere steden klaar om de prikken te zetten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaccinatiemarathon van start in Roemenië: 'Uniek in Europa'
 • EU-leiders pleiten voor hogere vaccinexport

  De Europese Commissievoorzitter Von der Leyen zegt dat de EU moet openstaan voor een discussie over het tijdelijk opheffen van patenten op coronavaccins. Daarvoor pleiten ontwikkelingslanden binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Woensdag liet de VS weten het voorstel te steunen, maar pas als alle WTO-leden daarmee instemmen kan er echt iets veranderen.

  Tegelijkertijd zijn veel EU-leiders sceptisch over het vrijgeven van de patenten. Bij de Europese top in Porto herhaalden de regeringsleiders hun bezwaren. Het belangrijkste daarvan is dat het opheffen van de patenten volgens hen het probleem van de oneerlijke vaccinverdeling niet oplost. De Franse president Macron zei bijvoorbeeld dat hij meer ziet in donaties en een hogere vaccinexport.

  Eerder had de Duitse bondskanselier Merkel ook al haar bedenkingen geuit bij het patentenplan. Volgens de Duitse minister Spahn van Volksgezondheid is de belangrijkste kwestie op dit moment ook niet die van de patenten, maar die van de productiecapaciteit. Volgens Spahn is het effectiever als landen waar de vaccinatiecampagne goed loopt meer doses exporteren naar landen die de vaccins hard nodig hebben. Ook merkte hij op dat de productie van vaccins, zoals die van de Duitse farmaceut BioNTech, heel ingewikkeld is. BioNTech is fel gekant tegen het plan om de bescherming van de eigen uitvinding op te heffen.

 • Griekenland versoepelt: stranden en scholen weer open

  Griekenland heeft verdere versoepelingen aangekondigd. Morgen mogen de beheerde stranden weer open, waar Grieken een bedje en een parasol kunnen huren. Er gelden wel strenge regels: zo moeten de bedden en parasols op voldoende afstand van elkaar staan en is muziek niet toegestaan.

  Vanaf maandag mogen leerlingen van basisscholen en middelbare scholen weer naar school. Leerlingen en docenten moeten wel twee keer per week een negatieve zelftest laten zien,

  Verder wordt er meer mogelijk voor de cultuur- en sportsector. Op 14 mei gaan in heel Griekenland de musea weer open, in de weken daarna de openluchtbioscopen (21 mei) en -theaters (28 mei). Vanaf volgende week mag er ook weer in kleine groepjes worden getraind, om te beginnen door de jongste amateursporters.

  De avondklok blijft wel van kracht. Die geldt in Griekenland van 23.00 tot 05.00 uur. Ook is het nog verplicht om binnen en buiten een mondkapje te dragen en blijven reizen tussen regio's verboden, tenzij het om werk of andere dringende zaken gaat. De afgelopen weken is het aantal geregistreerde coronagevallen in Griekenland gedaald, maar het aantal ziekenhuisopnames en met name het aantal IC-patiënten blijft hoog.

 • Geen quarantaine meer voor Engelsen na reis naar 'laagrisicolanden'

  Het Verenigd Koninkrijk heeft twaalf landen aangewezen als 'laagrisicogebieden'. Engelsen die terugkeren uit die landen op de 'groene' lijst, hoeven bij thuiskomst niet meer in quarantaine. De versoepeling geldt vanaf 17 mei voor reizigers uit onder meer Portugal, IJsland en Israël. Landen die populair zijn bij Britse vakantiegangers, zoals Spanje, Frankrijk en Griekenland, staan niet op de groene lijst. Britten die uit zo'n 'oranje' land terugkomen, moeten tien dagen in thuisquarantaine. Ook Nederland is voor de Engelsen oranje.

  Tegelijkertijd heeft de Britse regering vandaag Turkije, Nepal en de Malediven op de 'rode lijst' geplaatst. Engelsen die uit een van die landen terugkeren, moeten bij terugkomst op eigen kosten tien dagen in een 'quarantainehotel' verblijven.

  Overigens laten veel landen niet of onder voorwaarden buitenlandse reizigers toe. De Britse regering benadrukt dan ook dat Engelsen eerst de reisbeperkingen in het land van bestemming moeten controleren voordat ze iets boeken. De andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Schotland, Wales en Noord-Ierland - hebben nog niet bekendgemaakt wanneer ze hun reisbeperkingen versoepelen. Volgens de krant The Independent zijn zij van plan om het Engelse beleid volgen.

 • WHO keurt Chinees vaccin goed

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het coronavaccin van de Chinese farmaceut Sinopharm onder voorwaarden goedgekeurd. Het is voor het eerst dat dat gebeurt bij een vaccin van Chinese makelij. Volgens de WHO is het vaccin veilig en effectief voor mensen boven de 18 jaar.

  De goedkeuring van de WHO betekent dat het Chinese vaccin nu kan worden gebruikt in het Covax-programma van de gezondheidsorganisatie, waarmee armere landen toegang krijgen tot vaccinaties.

  Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Janssen, Moderna en AstraZeneca al goedgekeurd.

 • De Jonge wil RIVM-advies over vaccinatievoorrang zwangere vrouwen

  Demissionair minister De Jonge wil weten of er aanleiding is om zwangere vrouwen met voorrang te vaccineren. Hij heeft het RIVM gevraagd om te onderzoeken of zij meer risico lopen op een ernstig ziektebeloop bij een coronabesmetting.

  Deze week meldden meerdere media, onder meer het AD en de Volkskrant, dat zwangere vrouwen relatief meer risico lopen om op de IC terecht te komen dan niet-zwangere leeftijdsgenoten. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) schrijft op haar website dat zwangere vrouwen een groter risico lopen "op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte". Cijfers van de NVOG laten zien dat tot nu toe 417 zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, van wie 36 op de IC.

  Op dit moment krijgen zwangere vrouwen op basis van hun leeftijd een vaccinatie-uitnodiging, net als mensen zonder medische indicatie. Eind april meldde het RIVM dat zij kunnen worden ingeënt met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna. Voor die tijd luidde het advies om te wachten met vaccineren tot na de geboorte van hun kind.

 • Gratis bier bij vaccinatie: 'Leuk, maar lost niet alles op'

  Een aanzienlijk deel van de Amerikanen is inmiddels gevaccineerd, maar het vaccinatieprogramma stagneert. Om twijfelaars over de streep te trekken, biedt de overheid lokkertjes aan, zoals gratis bier na een prik.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gratis drank bij een vaccin: 'Leuk, maar gratis bier lost niet alles op'
 • AFAS Live wordt priklocatie

  In Amsterdam gaat maandag een vierde vaccinatielocatie open. Vanaf dan kunnen mensen ook worden ingeënt in AFAS Live in Amsterdam-Zuidoost. De concert- en evenementenlocatie is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid voor automobilisten en ov-reizigers, zegt wethouder Simone Kukenheim. "Dit moet bijdragen aan een hoge vaccinatiebereidheid."

  De GGD start op de nieuwe locatie met 700 prikken per dag en breidt dat uit als er meer vaccins beschikbaar komen. Overigens werd eerder vanmiddag duidelijk dat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland nog duizenden werknemers tekort komt om in juni te kunnen starten met massaal vaccineren.

 • GGD komt duizenden personeelsleden tekort voor massale vaccinaties

  De GGD zoekt nog minstens 6000 personeelsleden om in juni te kunnen beginnen met de massale vaccinaties tegen corona. Ook is er nog een tekort aan 1000 mensen die toezicht houden op het prikken. Daarom start de GGD volgende week met een online wervingscampagne voor medische toezichthouders. Ook bijvoorbeeld gepensioneerde huisartsen worden opgeroepen zich daarvoor te melden.

  Gisteren meldde het ministerie van Volksgezondheid dat de GGD's zich voorbereiden om vanaf juni 2 miljoen coronavaccins per week toe te dienen. Demissionair minister De Jonge wil dat er begin juli ongeveer 17 miljoen prikken zijn gezet. Zo'n 12 miljoen mensen van 18 jaar en ouder hebben dan hun eerste prik gehad en 8 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd.

 • EU-premiers willen Europees verdeelsysteem voor coronavaccins

  De ministers-presidenten van Frankrijk, België, Spanje, Denemarken en Zweden roepen de EU op om snel te komen met een Europees verdeelmechanisme waarmee overtollige coronavaccins onder ontwikkelingslanden kunnen worden verspreid. In een brief aan Commissievoorzitter Von der Leyen schrijven ze dat de EU de wereldwijde productie en verspreiding van vaccins een boost moet geven. "Als de EU niets doet, zullen anderen het vacuüm opvullen en de vaccins inzetten als geopolitiek middel."

  Er is al een wereldwijd verdeelprogramma voor coronavaccins: Covax, een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie. Eind februari was Ghana het eerste land dat een levering vaccins kreeg via dat programma. De ondertekenaars van de brief aan Von der Leyen willen dat de EU in aanvulling op Covax overtollige vaccins gaat delen met ontwikkelingslanden. "Als alleen mensen in ontwikkelde landen worden ingeënt, dan zal de overwinning op covid-19 van korte duur zijn", schrijven ze.

  De ministers-presidenten schrijven in een bijzin dat de EU ervoor moet zorgen dat de kennis van en technologie achter de vaccins proactief wordt gedeeld. Dat sluit aan op de discussie over het al dan niet vrijgeven van de patenten op coronavaccins, die woensdag weer oplaaide nadat de VS zich daar voorstander van had getoond. De EU was altijd tegen zo'n tijdelijke opheffing van de patenten.

  Vanavond komen de EU-leiders samen op een top in de Portugese stad Porto over het sociale beleid van de EU. Ook de patentkwestie ligt daar waarschijnlijk op tafel. Maar bij aankomst zei de Franse premier Macron, medeondertekenaar van de brief aan Von der Leyen, dat die kwestie niet de belangrijkste is. "Het gaat om het verspreiden van doses over de wereld." Wat hebben laboratoria aan intellectueel eigendom als ze niet weten hoe ze een vaccin moeten produceren, aldus Macron.

 • 7575 nieuwe besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7575 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 758 meer dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7133 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent minder dan vorige week.

 • 2521 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 2521 mensen met corona in het ziekenhuis, dertig minder dan gisteren. Het is het laagste aantal in ziekenhuisopnames in twee weken tijd.

  Op de IC liggen momenteel 797 coronapatiënten, tegen 807 gisteren. Het is voor het eerst in drie weken tijd dat het aantal coronapatiënten op de IC onder de 800 ligt.

 • Kleinschalige reisorganisaties starten petitie voor overheidssteun

  Kleinschalige reisorganisaties zijn een petitie gestart om met terugwerkende kracht toegang te krijgen tot de TVL-regeling. Veel kleine reisorganisaties werken vanuit huis en komen daardoor niet in aanmerking voor deze regeling die voorziet in een tegemoetkoming van de vaste lasten.

  Zolang die vestigingseis blijft gelden komt er bij deze reisbureaus geen geld meer binnen, terwijl ze wel kosten maken of hebben gemaakt bij de voorbereiding voor de gecancelde reizen. Ook komen ze in de problemen als klanten hun geld terug willen hebben als hun reis niet doorgaat.

 • Britten onder 40 krijgen indien voorradig ander vaccin dan AstraZeneca

  Britten onder de 40 jaar krijgen geen AstraZeneca toegediend als er een ander vaccin voorradig is. De Britse regering heeft dat besloten vanwege potentiële bijwerkingen waarbij een zeldzame en gevaarlijke combinatie kan optreden van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Vorige maand gaf de regering hetzelfde advies al voor mensen onder de 30 jaar.

  Volgens de Britse regering komt daarmee de vaccinatiestrategie niet in gevaar. De bedoeling is dat alle Britten voor 1 juli ten minste een keer geprikt zijn.