NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Utrechtse burgemeester Dijksma heeft corona • Rode Kruis slaat alarm over situatie Azië

 • Welkom in het liveblog van donderdag 6 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • RIVM meldt 6861 nieuwe besmettingen;
 • Kinderombudsman: open scholen weer helemaal;
 • Duitsland geeft AstraZeneca-vaccin vrij voor alle volwassenen;
 • Rode Kruis slaat alarm over situatie Azië.
Liveblog gesloten
 • GGD'en schalen op naar 2 miljoen prikken per week in juni

  De GGD's bereiden zich voor om vanaf juni 2 miljoen coronavaccins per week te zetten, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Op dit moment kunnen de GGD's ongeveer 1,5 miljoen prikken per week toedienen. Maar de komende weken worden grote leveringen van een aantal vaccins verwacht, onder meer van Pfizer/BionTech en Janssen.

  De ziekenhuizen zullen dan bijspringen en het overschot voor hun rekening nemen, is de afspraak volgens het ministerie. De ziekenhuizen zullen niet structureel gaan vaccineren, maar inspringen als er meer wordt geleverd dan de GGD's kunnen toedienen. De leveringen zullen per week verschillen en zodoende zal ook de hulp vanuit de ziekenhuizen per week variëren.

  Volgens de verwachting krijgen in juni zeker 8 miljoen mensen een prik.

 • Kamer steunt voorstel voor toegangstesten

  Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van het kabinet om mensen via testen toegang te geven tot bijvoorbeeld sportwedstrijden, musea en theaters. Wel blijven veel partijen vragen hebben over de noodzaak van het voorstel, de kosten en de tijdelijkheid van de wet.

  In principe is het een tijdelijke wet die drie maanden geldig is, maar demissionair minister De Jonge van VWS kon geen garantie geven dat er geen verlenging nodig is. Hij hoopt dat het zo snel mogelijk weer kan om helemaal zonder voorwaarden naar het theater of restaurant te gaan, vooral omdat er voldoende mensen gevaccineerd zijn. Dan is de wet overbodig. Maar als de besmettingscijfers weer stijgen, of een nieuwe mutatie opduikt waar het vaccin geen vat op heeft, kan het zijn dat het langer nodig is om met testbewijzen te werken. De Jonge moet dan wel weer terug naar de Kamer voor toestemming.

  Lees hieronder het hele artikel:

 • Burgemeester Dijksma van Utrecht heeft corona

 • Ongeveer 60 ziekenhuizen gaan ook prikken zetten

  Ziekenhuizen gaan vanaf eind mei helpen bij de vaccinatiecampagne. Met een half miljoen prikken per week, vooral voor jonge, gezonde mensen:

 • Duitsland geeft AstraZeneca-coronavaccin vrij voor alle volwassenen

  Alle Duitse volwassenen kunnen een prik met het AstraZeneca-vaccin krijgen. Tot nu toe werd dit coronavaccin voornamelijk aan 60-plussers toegediend in verband met een risico op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen.

  In Nederland worden uitsluitend 60-plussers met AstraZeneca geprikt.

 • Bedenkingen Merkel bij Amerikaans plan om coronavaccinpatenten te omzeilen

  De Duitse bondskanselier Merkel heeft bedenkingen tegen het plan om patenten op coronavaccins tijdelijk vrij te geven. De stap, waarvan de Verenigde Staten sinds woensdag voorstander zijn, zorgt voor "ernstige complicaties" bij de productie van vaccins, zegt een woordvoerder.

  Veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën pleiten er al langer voor om de kennis achter de ontwikkeling van coronavaccins kosteloos te delen. Dit zou armere landen meer toegang moeten bieden tot de vaccins, die zo mogelijk ook goedkoper worden. Na eerdere tegenstand beloofde de regering van de Amerikaans president Biden zich binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in te zetten voor een akkoord hierover. Vervolgens toonde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zich bereid om het opzijschuiven van patenten te bespreken.

  Duitsland is het thuisland van BioNTech, het biotechnologiebedrijf dat samen met farmaceut Pfizer een van de eerste goedgekeurde coronavaccins ontwikkelde. BioNTech is fel gekant tegen het plan om de bescherming van de eigen uitvinding op te heffen. Het bedrijf pleit in plaats daarvan voor meer gezamenlijke steun van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om de vaccinleveringen aan armere landen op te voeren. Dat zou moeten gebeuren door meer productielocaties geschikt te maken voor de vaccins. Door het patent vrij te geven zouden farmaceuten in de toekomst huiveriger worden om veel geld in onderzoek te steken.

 • Corona in verpleeghuis Wehl breidt zich uit, gevaccineerde bewoner overleden

  In een Gelders verpleeghuis dat kampt met een corona-uitbraak is een bewoner overleden. Dat zegt een woordvoerder van zorgorganisatie Sensire, waar het woonzorgcentrum in Wehl onder valt, tegen Omroep Gelderland. Het gaat om een bewoner bij wie na volledige vaccinatie als eerste corona werd vastgesteld. Sensire weet niet of de bewoner aan corona is overleden of aan een andere oorzaak.

  Vorige week werden twaalf van de 29 bewoners positief getest, terwijl het merendeel van de dementerende bewoners al was ingeënt tegen het virus. Het aantal besmettingen is gestegen met 6, er zijn nu totaal 18 coronabesmettingen onder gevaccineerde bewoners van het verpleeghuis. De besmette bewoners hebben milde klachten. "Maar het gaat om mensen die tachtig jaar en ouder zijn", benadrukt de woordvoerder.

  Medewerkers

  Volgens Sensire zijn bij een tweede coronatest ook vijf medewerkers positief op corona getest. De woordvoerder weet niet of het medewerkers zijn die gevaccineerd zijn. "Die informatie mag de werkgever niet weten", legt hij uit.

  Sensire werkt samen met ziekenhuizen Slingeland in Doetinchem en Rijnstate in Arnhem. Er lopen twee onderzoeken. "We willen weten hoe het kan gebeuren dat er corona optreedt, terwijl bewoners volledig gevaccineerd zijn en hoe het virus zich heeft kunnen verspreiden."

  Door de uitbraak heeft het verpleeghuis een aangepaste bezoekregeling. Er mag per bewoner maximaal een bezoeker komen en die moet beschermende kleding dragen, een mondmasker en een spatscherm. Ook moet de persoon afstand houden.

 • Wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen geprikt met Spoetnik

  Wereldwijd hebben inmiddels meer dan 20 miljoen mensen een of meer doses van het Russische Spoetnik V-vaccin gekregen. Dat heeft het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF gezegd, dat verantwoordelijk is voor de financiering en marketing van het vaccin. Ongeveer 8 miljoen Russen zijn volledig gevaccineerd met het middel.

  Spoetnik was het eerste geregistreerde covid-vaccin ter wereld en heeft volgens de producten een effectiviteit van 97,6 procent op basis van twee prikken. Het middel is volgens het RDIF nu in 64 landen toegelaten, waaronder in India, Mexico en Turkije. In Nederland is het vaccin niet tot de markt toegelaten: het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft het (nog) niet goedgekeurd. Uitsluitsel daarover wordt deze maand of in juni verwacht.

  Vandaag werd ook bekend dat Spoetnik Light, eveneens een Russisch vaccin, goedgekeurd is voor gebruik in Rusland. Van het vaccin is, in tegenstelling tot Spoetnik V, maar één dosis nodig. Met één prik wordt een effectiviteit van 79,4 procent beloofd. Daarmee leent het zich potentieel goed voor landen die kampen met een acute corona-uitbraak en snel moeten ingrijpen.

 • Hongaars festival Sziget opnieuw uitgesteld

  Het populaire festival Sziget in Hongarije wordt opnieuw met een jaar uitgesteld. De organisatie heeft dat besluit genomen omdat er nog te veel onduidelijk is op het gebied van onder meer reizen en vaccinatiepaspoorten.

  "Na het zorgvuldig overwegen van de mogelijkheden en om de veiligheid van zowel jullie als van onze medewerkers en artiesten te garanderen, hebben we dan ook besloten om Sziget te verplaatsen naar 2022", schrijft de organisatie op Facebook. Tickethouders kunnen hun kaartje van vorig jaar bewaren.

  Sziget, gehouden in Boedapest, is een van de grootste muziekfestivals van Europa en trekt jaarlijks ook veel Nederlandse festivalgangers. Bij de laatste editie traden onder meer de Foo Fighters, Ed Sheeran, Post Malone en Macklemore op.

 • Pfizer en BioNTech leveren vaccins voor olympische atleten en begeleiders

  Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer en de Duitse partner BioNTech gaan het Internationaal Olympisch Comité voldoende coronavaccins leveren om alle atleten, begeleiders en officials die hun opwachting maken op de Olympische Spelen van Tokio in te enten. Het IOC meldt dat elk nationaal olympisch comité een hoeveelheid doses krijgt die volstaat om iedere afgevaardigde van twee vaccinaties te voorzien.

  De uitgifte van de vaccins vindt nog deze maand plaats. Daardoor kunnen de delegatieleden ruimschoots voor aankomst in Japan meermaals zijn ingeënt. In maart bood het IOC al aan om alle deelnemers aan de Zomerspelen van Tokio 2020 als de Winterspelen van 2022 in Peking in te enten, nadat de Chinese overheid had aangekondigd vaccins van eigen makelij te verstrekken.

  Lees hieronder het hele bericht:

 • RIVM meldt 6861 nieuwe besmettingen, bezetting IC's iets gedaald

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6861 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 427 minder dan gisteren.

  In de ziekenhuizen bleef de bezetting ongeveer gelijk. Er liggen nu 2551 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2545), van wie 807 op de IC (gisteren: 830), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Rode Kruis slaat alarm over situatie Azië

  Het Rode Kruis slaat alarm over de coronacrisis in Zuid-Azië. De hulporganisatie spreekt van recordsterftecijfers in India, Nepal, Bangladesh en Pakistan als gevolg van het virus en ook de intensivecareafdelingen in de vier landen liggen volgens het Rode Kruis overvol. Meer internationale steun is snel nodig om "een grotere ramp" in Zuid-Azië te voorkomen, aldus het Rode Kruis.

  In India staat de teller inmiddels op meer dan 21 miljoen bevestigde besmettingen. Doordat het virus zo hevig om zich heen grijpt, wordt de situatie in de buurlanden eveneens nijpender. Zo loopt in Nepal het aantal infecties rap op. In het land worden nu ruim vijftig keer zoveel besmettingen als vorige maand geregistreerd en afgelopen weekend bleek 44 procent van de geteste mensen corona te hebben, zegt het Internationale Rode Kruis.

  Alle Zuid-Aziatische landen zijn begonnen met vaccineren, maar in Nepal heeft nog maar 1 procent van de totale bevolking twee prikken gekregen. In India is ongeveer 2 procent van de mensen gevaccineerd. Volgens de hulporganisatie hebben de landen dringend behoefte aan meer vaccins, medische apparatuur, beschermende kleding en andere hulpgoederen, inclusief zuurstof.

  Vorige maand droeg de Nederlandse regering 1 miljoen euro bij aan het Rode Kruis in India.

 • Vliegtuig met hulpgoederen naar India

  Een eerste van drie vluchten met hulpgoederen is onderweg van Amsterdam naar India. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. In totaal worden er 449 beademingsapparaten en honderd zuurstofconcentratoren aan India geleverd. Met die apparaten kan zuurstof uit de lucht gefilterd worden om flessen mee te vullen. Er is een groot tekort aan zuurstof voor medische doeleinden in India.

  De tweede en derde vlucht staan voor morgen en overmorgen gepland.

 • Limburgse gemeenten overleggen over terrasregels

  Horecaondernemers in Limburg zijn niet blij met de strikte handhaving van ventilatiemaatregelen op terrassen. De regel schrijft voor dat een terras aan minstens drie kanten open moet zijn, of aan de bovenkant. Dat betekent dat de luifel officieel niet uit mag als er ook al schotten om een terras staan. Maar de ene gemeente in Limburg handhaaft wel streng op die regel, terwijl de andere een oogje toeknijpt, meldt 1Limburg.

  Onder meer in Echt-Susteren hebben cafés een waarschuwing gekregen van boa's. "Wij voeren uit wat er vanuit de overheid wordt opgelegd", aldus een woordvoerder. Eigenaar Richard Spronken van Café Oppe Platz vindt de regels helemaal niet zo duidelijk: "Er zijn bijvoorbeeld ook collega's die een bloembak aan de zijkant hebben staan, dat zou dus ook niet mogen."

  Gemeenten in Noord- en Midden-Limburg gaan nu in overleg over de handhaving.

 • Onderscheiding voor Jaap van Dissel

  Jaap van Dissel krijgt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen "voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van VWS en het crisisteam van de overheid wetenschappelijk heeft geadviseerd over de bestrijding van covid-19". De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan iemand die zich inzet "voor de bloei van de Nederlandse wetenschap."

  Van Dissel is directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en als zodanig ook voorzitter van het Outbreak Management Team. In een verklaring prijst de KNAW Van Dissel "tomeloze energie en bewonderenswaardige rust". "Hij blijft altijd dicht bij de rol die van een wetenschapper verwacht mag worden en laat zich niet verleiden tot politieke uitspraken. Jaap van Dissel is met recht te beschouwen als een 'honest broker' van de wetenschap."

  De prijs wordt op 31 mei uitgereikt aan Van Dissel.