NOS Nieuws

RIVM meldt 6861 nieuwe besmettingen, Europese landen in dalende trend

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6861 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 427 minder dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests normaal gesproken meestal juist hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Het is een extra indicatie dat de besmettingen nog altijd op de terugweg zijn, zij het in een lager tempo dan eerst. Gemiddeld liep het aantal positieve coronatests de afgelopen zeven dagen met 5 procent terug ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In de grafiek verloopt de lijn grilliger vanwege een storing rond het weekend.

De meeste Europese landen laten zo'n dalende trend zien, ook koplopers als Cyprus en Zweden. Dat is zeker niet in alle landen het geval. Het Rode Kruis vroeg vandaag aandacht voor de alarmerende situatie in India en zijn buurlanden Bangladesh, Pakistan en Nepal.

In de Nederlandse ziekenhuizen is de daling van het aantal besmettingen nog altijd niet goed terug te zien. De bezetting bleef het afgelopen etmaal nagenoeg gelijk. Er liggen nu 2551 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2545), van wie 807 op de IC (gisteren: 830), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ook de aanvankelijke snelle daling van het aantal officiële overledenen blijft al sinds begin april op grofweg hetzelfde niveau. Bij het RIVM werden deze keer 24 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er ook 24. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 18 doden per dag een week eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl