NOS Sport

Pfizer en BioNTech doneren vaccinaties aan olympische officials

Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer en de Duitse partner BioNTech gaan het Internationaal Olympisch Comité voldoende coronavaccins leveren om alle atleten, begeleiders en officials die hun opwachting maken op de Olympische Spelen van Tokio in te enten. Het IOC meldt dat elk nationaal olympisch comité een hoeveelheid doses krijgt die volstaat om iedere afgevaardigde van twee vaccinaties te voorzien.

De uitgifte van de vaccins vindt nog deze maand plaats. Daardoor kunnen de delegatieleden ruimschoots voor aankomst in Japan meermaals zijn ingeënt. In maart bood het IOC al aan om alle deelnemers aan de Zomerspelen van Tokio 2020 als de Winterspelen van 2022 in Peking in te enten, nadat de Chinese overheid had aangekondigd vaccins van eigen makelij te verstrekken.

Dat aanbod, bekostigd door het IOC, werd in Japan niet goed ontvangen. Tamayo Marakuwa, de Japanse minister van olympische zaken, benadrukte destijds dat vaccineren zelfs helemaal niet nodig was. "Onze maatregelen op het gebied van coronapreventie zijn zodanig dat alle deelnemers aan de Spelen veilig zijn zonder inenting."

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF is half april begonnen met het inenten van olympische atleten, nadat het demissionaire kabinet had besloten hen voorrang te verlenen in het vaccinatieproces. Deze maand worden de tweede inentingen met het vaccin van Pfizer/BioNTech voorzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl