NOS SportAangepast

NOC*NSF: 'Vlag niet uit om snelle vaccinatie olympiërs, wel opluchting'

De vaccinatie van de Nederlandse olympiërs en paralympiërs tegen het coronavirus kan nog deze week van start gaan. Dat maakte technisch directeur Maurits Hendriks van de sportkoepel woensdag, precies 100 dagen voor de start van de Olympische Spelen in Tokio, bekend.

"We krijgen nog te horen wanneer het vaccin precies beschikbaar is, maar wij zijn er verder klaar voor. De vlag gaat nu niet bij ons uit, want we snappen dat het gevoelig ligt in de maatschappij."

Vierhonderd sporters

Het demissionaire kabinet liet dinsdag weten dat de olympiërs meegenomen worden in een groep van ongeveer 15.000 mensen die voorrang bij het vaccineren krijgt. Hendriks gaf aan dat het in totaal om zo'n driehonderd olympiërs en honderd paralympiërs gaat.

Overigens zijn de sporters niet verplicht om zich te laten vaccineren. Hendriks heeft echter nog niemand gesproken die bezwaar maakt. "De enige reactie die ik van sporters hoorde was: ik kan niet wachten."

'Lang overleg gehad'

"Voor de sporters was de mededeling dinsdag van het demissionaire kabinet heel goed nieuws. Het is het resultaat van lang overleg met de overheid", aldus Hendriks. "We hebben vanaf het begin gezegd dat we niet onze hand zouden opsteken, dat de kwetsbare groepen en zorgpersoneel dat in de frontlinie staat, eerst moesten worden geholpen. Maar we vinden het ook niet verantwoord om ongevaccineerd naar Japan te gaan."

Bekijk hieronder de reactie van Maurits Hendriks op de vraag of er sporters hebben aangegeven dat ze niet willen worden gevaccineerd voor de Spelen van Tokio en de reacties van de Oranje-voetbalsters dinsdagavond na het oefenduel met Australië op het nieuws dat de olympiërs voorrang krijgen.

De prioriteit bij het vaccineren lag voor NOC*NSF de afgelopen maanden bij de sporters die straks op de Spelen actief zijn. De begeleiders van de atleten in Japan komen pas later aan de beurt. "Dat zal meer in de lijn lopen van het grote vaccinatieplan in Nederland", aldus Hendriks.

Beste middel

De olympiërs krijgen, mogelijk zelfs al vanaf deze week, op de officiële priklocatie op sportcentrum Papendal het BionTech/Pfizer-vaccin. Daar zit een verklaring achter. "Ze worden gevaccineerd tegen het ziek worden, maar ook om beschermd te zijn tegen het besmet raken. Een positieve test in Tokio leidt tot uitsluiting. Pfizer wordt in dit geval gezien als het beste middel", gaf Hendriks als reden aan.

De olympiërs zijn de afgelopen tijd in twee online-sessies door de medische staf van NOC*NSF bijgepraat over de vaccins. Volgens Hendriks zijn er geen sporters geweest die hebben aangegeven dat ze niet gevaccineerd willen worden. "Er waren wel vragen, maar geen twijfels. We hebben steeds de laatste informatie gedeeld en de sporters gaven aan: hoe sneller, hoe beter."

Het ministerie van VWS heeft laten weten dat de versnelde vaccinatie van de olympiërs aansluit op de uitzonderingen op de coronamaatregelen die in de afgelopen maanden al zijn gemaakt voor de topsportsector. Uitgangspunt was daarbij om voor de Nederlandse olympiërs op mondiaal niveau zoveel mogelijk een gelijk speelveld te waarborgen.

"Optimaal kunnen presteren op het podium van de Olympische Spelen en de Paralympics is ook een aansprekend middel om ons land internationaal op de kaart te zetten", schrijft VWS.

De Olympische Spelen zijn van 23 juli tot en met 8 augustus. De Paralympische Spelen zijn van 24 augustus tot en met 5 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl