NOS Nieuws

7575 nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames in week tijd 13 procent gedaald

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7575 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 758 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests nog wel, maar dat gebeurt steeds minder snel. Het gemiddelde van 7133 positieve tests over de afgelopen zeven dagen betekent nog maar een afname van 3 procent ten opzichte van de week daarvoor. Mogelijk speelt Koningsdag (27 april) daarbij een rol, toen veel mensen bij elkaar kwamen.

In de ziekenhuizen zijn er wel indicaties dat de situatie begint te verbeteren. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er nu 2521 mensen met corona in het ziekenhuis, dertig minder dan gisteren. Het is het laagste aantal in twee weken tijd en bijna 200 minder dan een week geleden.

Op de IC liggen momenteel 797 coronapatiënten, tegen 807 gisteren. Daarmee is het aantal patiënten op de IC voor het eerst in drie weken onder de 800 gekomen.

Substantiële daling

Opvallend is ook dat het aantal ziekenhuisopnames substantieel begint te dalen. De afgelopen zeven dagen waren er 1621 opnames, tegen 1866 de zeven dagen daarvoor. Dat betekent een daling van 13 procent.

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd pas de volgende stap in de serie versoepelingen te zetten als de opnames met 20 procent zijn gedaald. De komende dagen moet blijken of de de huidige trend in de ziekenhuizen doorzet en dat percentage wordt gehaald. De IC-opnames dalen overigens nog niet.

De sterfte daarentegen neemt eerder toe dan af. Bij het RIVM werden 22 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 24.

De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

Bekend is dat het werkelijke aantal doden waarschijnlijk nog iets hoger ligt; niet iedere overledene heeft een coronatest gedaan.

Voor een schatting van de werkelijke sterfte wordt een beroep gedaan op het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de 'oversterfte' berekent. Vorige week ging het om zo'n 250 mensen volgens het bureau, die meestal onder de 80 waren. Boven die leeftijd is de sterfte door het vaccinatieprogramma aanzienlijk gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl