liveblog
NOS NieuwsAangepast

Reisadviezen voor delen Europa iets versoepeld, maar heel Europa blijft oranje

liveblog gesloten

Reisadviezen voor delen Europa iets versoepeld, maar heel Europa blijft oranje

De reisbeperkingen voor een beperkt aantal delen van Europa worden zaterdag iets versoepeld, blijkt uit de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die in Nederland terugkomen vanuit Finland, van het Portugese vasteland en bepaalde Spaanse en Griekse eilanden hoeven niet meer in quarantaine. Ook hoeven ze zich niet meer te laten testen op corona als ze terugkeren. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gelden de betreffende gebieden niet langer als "covid-hoogrisicogebied".

Het gaat onder meer om de Spaanse eilanden Ibiza, Mallorca en Menorca en de Griekse eilanden Rhodos, Lesbos en Kos. Ook na een verblijf op het vasteland van Portugal en de Azoren vervalt de quarantaineverplichting. Een testverplichting was er al niet voor reizigers die uit Portugal terugkeren.

Voor het Portugese eiland Madeira blijven alle regels nog wel gelden, net als voor het vasteland van Spanje en Griekenland. Overigens gelden er nog wel beperkingen voor reizen van Nederland naar alle genoemde landen en blijft heel Europa tot zeker 15 mei op een oranje reisadvies staan. Dat betekent dat het advies blijft: alleen noodzakelijke reizen.

Code oranje heeft onder meer gevolgen voor de reisverzekering. Medische uitgaven en andere onkosten die niets met corona te maken hebben worden gewoon vergoed, maar dat geldt niet voor kosten die wel met corona verband houden, zoals kosten door een opname in een ziekenhuis of een verplicht verblijf in een hotel.

Directeur Frank Oostdam van reiskoepel ANVR zegt dat er in de praktijk voorlopig niets verandert, maar ziet het toch als een hoopvol teken. De kans bestaat dat bij de volgende persconferentie van het kabinet, op 11 mei, het negatieve reisadvies voor deze gebieden er als eerste afgaat.

'Vaccinatiemarathon' van start in Roemenië

Gedurende drie dagen kunnen Roemenen zonder afspraak terecht bij een vaccinatiecentrum. Er staan 1200 vrijwilligers in meerdere steden klaar om de prikken te zetten.

Vaccinatiemarathon van start in Roemenië: 'Uniek in Europa'

EU-leiders pleiten voor hogere vaccinexport

De Europese Commissievoorzitter Von der Leyen zegt dat de EU moet openstaan voor een discussie over het tijdelijk opheffen van patenten op coronavaccins. Daarvoor pleiten ontwikkelingslanden binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Woensdag liet de VS weten het voorstel te steunen, maar pas als alle WTO-leden daarmee instemmen kan er echt iets veranderen.

Tegelijkertijd zijn veel EU-leiders sceptisch over het vrijgeven van de patenten. Bij de Europese top in Porto herhaalden de regeringsleiders hun bezwaren. Het belangrijkste daarvan is dat het opheffen van de patenten volgens hen het probleem van de oneerlijke vaccinverdeling niet oplost. De Franse president Macron zei bijvoorbeeld dat hij meer ziet in donaties en een hogere vaccinexport.

Eerder had de Duitse bondskanselier Merkel ook al haar bedenkingen geuit bij het patentenplan. Volgens de Duitse minister Spahn van Volksgezondheid is de belangrijkste kwestie op dit moment ook niet die van de patenten, maar die van de productiecapaciteit. Volgens Spahn is het effectiever als landen waar de vaccinatiecampagne goed loopt meer doses exporteren naar landen die de vaccins hard nodig hebben. Ook merkte hij op dat de productie van vaccins, zoals die van de Duitse farmaceut BioNTech, heel ingewikkeld is. BioNTech is fel gekant tegen het plan om de bescherming van de eigen uitvinding op te heffen.

Griekenland versoepelt: stranden en scholen weer open

Griekenland heeft verdere versoepelingen aangekondigd. Morgen mogen de beheerde stranden weer open, waar Grieken een bedje en een parasol kunnen huren. Er gelden wel strenge regels: zo moeten de bedden en parasols op voldoende afstand van elkaar staan en is muziek niet toegestaan.

Vanaf maandag mogen leerlingen van basisscholen en middelbare scholen weer naar school. Leerlingen en docenten moeten wel twee keer per week een negatieve zelftest laten zien,

Verder wordt er meer mogelijk voor de cultuur- en sportsector. Op 14 mei gaan in heel Griekenland de musea weer open, in de weken daarna de openluchtbioscopen (21 mei) en -theaters (28 mei). Vanaf volgende week mag er ook weer in kleine groepjes worden getraind, om te beginnen door de jongste amateursporters.

De avondklok blijft wel van kracht. Die geldt in Griekenland van 23.00 tot 05.00 uur. Ook is het nog verplicht om binnen en buiten een mondkapje te dragen en blijven reizen tussen regio's verboden, tenzij het om werk of andere dringende zaken gaat. De afgelopen weken is het aantal geregistreerde coronagevallen in Griekenland gedaald, maar het aantal ziekenhuisopnames en met name het aantal IC-patiënten blijft hoog.

Geen quarantaine meer voor Engelsen na reis naar 'laagrisicolanden'

Het Verenigd Koninkrijk heeft twaalf landen aangewezen als 'laagrisicogebieden'. Engelsen die terugkeren uit die landen op de 'groene' lijst, hoeven bij thuiskomst niet meer in quarantaine. De versoepeling geldt vanaf 17 mei voor reizigers uit onder meer Portugal, IJsland en Israël. Landen die populair zijn bij Britse vakantiegangers, zoals Spanje, Frankrijk en Griekenland, staan niet op de groene lijst. Britten die uit zo'n 'oranje' land terugkomen, moeten tien dagen in thuisquarantaine. Ook Nederland is voor de Engelsen oranje.

Tegelijkertijd heeft de Britse regering vandaag Turkije, Nepal en de Malediven op de 'rode lijst' geplaatst. Engelsen die uit een van die landen terugkeren, moeten bij terugkomst op eigen kosten tien dagen in een 'quarantainehotel' verblijven.

Overigens laten veel landen niet of onder voorwaarden buitenlandse reizigers toe. De Britse regering benadrukt dan ook dat Engelsen eerst de reisbeperkingen in het land van bestemming moeten controleren voordat ze iets boeken. De andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Schotland, Wales en Noord-Ierland - hebben nog niet bekendgemaakt wanneer ze hun reisbeperkingen versoepelen. Volgens de krant The Independent zijn zij van plan om het Engelse beleid volgen.

WHO keurt Chinees vaccin goed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het coronavaccin van de Chinese farmaceut Sinopharm onder voorwaarden goedgekeurd. Het is voor het eerst dat dat gebeurt bij een vaccin van Chinese makelij. Volgens de WHO is het vaccin veilig en effectief voor mensen boven de 18 jaar.

De goedkeuring van de WHO betekent dat het Chinese vaccin nu kan worden gebruikt in het Covax-programma van de gezondheidsorganisatie, waarmee armere landen toegang krijgen tot vaccinaties.

Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Janssen, Moderna en AstraZeneca al goedgekeurd.

De Jonge wil RIVM-advies over vaccinatievoorrang zwangere vrouwen

Demissionair minister De Jonge wil weten of er aanleiding is om zwangere vrouwen met voorrang te vaccineren. Hij heeft het RIVM gevraagd om te onderzoeken of zij meer risico lopen op een ernstig ziektebeloop bij een coronabesmetting.

Deze week meldden meerdere media, onder meer het AD en de Volkskrant, dat zwangere vrouwen relatief meer risico lopen om op de IC terecht te komen dan niet-zwangere leeftijdsgenoten. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) schrijft op haar website dat zwangere vrouwen een groter risico lopen "op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte". Cijfers van de NVOG laten zien dat tot nu toe 417 zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, van wie 36 op de IC.

Op dit moment krijgen zwangere vrouwen op basis van hun leeftijd een vaccinatie-uitnodiging, net als mensen zonder medische indicatie. Eind april meldde het RIVM dat zij kunnen worden ingeënt met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna. Voor die tijd luidde het advies om te wachten met vaccineren tot na de geboorte van hun kind.

Gratis bier bij vaccinatie: 'Leuk, maar lost niet alles op'

Een aanzienlijk deel van de Amerikanen is inmiddels gevaccineerd, maar het vaccinatieprogramma stagneert. Om twijfelaars over de streep te trekken, biedt de overheid lokkertjes aan, zoals gratis bier na een prik.

Gratis drank bij een vaccin: 'Leuk, maar gratis bier lost niet alles op'

AFAS Live wordt priklocatie

In Amsterdam gaat maandag een vierde vaccinatielocatie open. Vanaf dan kunnen mensen ook worden ingeënt in AFAS Live in Amsterdam-Zuidoost. De concert- en evenementenlocatie is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid voor automobilisten en ov-reizigers, zegt wethouder Simone Kukenheim. "Dit moet bijdragen aan een hoge vaccinatiebereidheid."

De GGD start op de nieuwe locatie met 700 prikken per dag en breidt dat uit als er meer vaccins beschikbaar komen. Overigens werd eerder vanmiddag duidelijk dat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland nog duizenden werknemers tekort komt om in juni te kunnen starten met massaal vaccineren.

GGD komt duizenden personeelsleden tekort voor massale vaccinaties

De GGD zoekt nog minstens 6000 personeelsleden om in juni te kunnen beginnen met de massale vaccinaties tegen corona. Ook is er nog een tekort aan 1000 mensen die toezicht houden op het prikken. Daarom start de GGD volgende week met een online wervingscampagne voor medische toezichthouders. Ook bijvoorbeeld gepensioneerde huisartsen worden opgeroepen zich daarvoor te melden.

Gisteren meldde het ministerie van Volksgezondheid dat de GGD's zich voorbereiden om vanaf juni 2 miljoen coronavaccins per week toe te dienen. Demissionair minister De Jonge wil dat er begin juli ongeveer 17 miljoen prikken zijn gezet. Zo'n 12 miljoen mensen van 18 jaar en ouder hebben dan hun eerste prik gehad en 8 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd.

EU-premiers willen Europees verdeelsysteem voor coronavaccins

De ministers-presidenten van Frankrijk, België, Spanje, Denemarken en Zweden roepen de EU op om snel te komen met een Europees verdeelmechanisme waarmee overtollige coronavaccins onder ontwikkelingslanden kunnen worden verspreid. In een brief aan Commissievoorzitter Von der Leyen schrijven ze dat de EU de wereldwijde productie en verspreiding van vaccins een boost moet geven. "Als de EU niets doet, zullen anderen het vacuüm opvullen en de vaccins inzetten als geopolitiek middel."

Er is al een wereldwijd verdeelprogramma voor coronavaccins: Covax, een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie. Eind februari was Ghana het eerste land dat een levering vaccins kreeg via dat programma. De ondertekenaars van de brief aan Von der Leyen willen dat de EU in aanvulling op Covax overtollige vaccins gaat delen met ontwikkelingslanden. "Als alleen mensen in ontwikkelde landen worden ingeënt, dan zal de overwinning op covid-19 van korte duur zijn", schrijven ze.

De ministers-presidenten schrijven in een bijzin dat de EU ervoor moet zorgen dat de kennis van en technologie achter de vaccins proactief wordt gedeeld. Dat sluit aan op de discussie over het al dan niet vrijgeven van de patenten op coronavaccins, die woensdag weer oplaaide nadat de VS zich daar voorstander van had getoond. De EU was altijd tegen zo'n tijdelijke opheffing van de patenten.

Vanavond komen de EU-leiders samen op een top in de Portugese stad Porto over het sociale beleid van de EU. Ook de patentkwestie ligt daar waarschijnlijk op tafel. Maar bij aankomst zei de Franse premier Macron, medeondertekenaar van de brief aan Von der Leyen, dat die kwestie niet de belangrijkste is. "Het gaat om het verspreiden van doses over de wereld." Wat hebben laboratoria aan intellectueel eigendom als ze niet weten hoe ze een vaccin moeten produceren, aldus Macron.

7575 nieuwe besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7575 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 758 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7133 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent minder dan vorige week.

2521 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 2521 mensen met corona in het ziekenhuis, dertig minder dan gisteren. Het is het laagste aantal in ziekenhuisopnames in twee weken tijd.

Op de IC liggen momenteel 797 coronapatiënten, tegen 807 gisteren. Het is voor het eerst in drie weken tijd dat het aantal coronapatiënten op de IC onder de 800 ligt.

Kleinschalige reisorganisaties starten petitie voor overheidssteun

Kleinschalige reisorganisaties zijn een petitie gestart om met terugwerkende kracht toegang te krijgen tot de TVL-regeling. Veel kleine reisorganisaties werken vanuit huis en komen daardoor niet in aanmerking voor deze regeling die voorziet in een tegemoetkoming van de vaste lasten.

Zolang die vestigingseis blijft gelden komt er bij deze reisbureaus geen geld meer binnen, terwijl ze wel kosten maken of hebben gemaakt bij de voorbereiding voor de gecancelde reizen. Ook komen ze in de problemen als klanten hun geld terug willen hebben als hun reis niet doorgaat.

Britten onder 40 krijgen indien voorradig ander vaccin dan AstraZeneca

Britten onder de 40 jaar krijgen geen AstraZeneca toegediend als er een ander vaccin voorradig is. De Britse regering heeft dat besloten vanwege potentiële bijwerkingen waarbij een zeldzame en gevaarlijke combinatie kan optreden van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Vorige maand gaf de regering hetzelfde advies al voor mensen onder de 30 jaar.

Volgens de Britse regering komt daarmee de vaccinatiestrategie niet in gevaar. De bedoeling is dat alle Britten voor 1 juli ten minste een keer geprikt zijn.

Corona op de Mount Everest: 'Klimmers spannen lijnen waar je niet overheen mag'

Corona in het basiskamp van de Mount Everest in Nepal. Meer dan 30 klimmers zijn de afgelopen dagen geëvacueerd. In het basiskamp ervaren ze al maanden de gevolgen van de pandemie.

Corona op de Mount Everest: 'Klimmers spannen lijnen waar je niet overheen mag'

'Duitse RIVM adviseert Janssenvaccin alleen nog voor 60-plussers'

Het Duitse RIVM, het Robert Koch Institut, adviseert het coronavaccin van Janssen uit Nederland alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder toe te dienen, net als het vaccin van AstraZeneca. Volgens tijdschrift Der Spiegel brengt de vaccinatiecommissie van het instituut dat advies maandag naar buiten.

Aanleiding voor het advies zijn volgens Der Spiegel de potentiële bijwerkingen. Het vaccin van Janssen zou bij sommige mensen kunnen leiden tot een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Mensen onder de 60, zouden het vaccin alleen nog kunnen krijgen na overleg met hun arts, adviseert het Robert Koch Institut.

Friese GGD wil met bus langs bij ouderen zonder vaccinatie

De Friese GGD wil met een grote bus bij 65-plussers langsrijden die geen vaccinatie gehaald hebben, terwijl ze er wel een uitnodiging voor kregen. Volgens de GFGD hebben relatief veel ouderen geen gehoor gegeven aan de vaccinatie-uitnodiging. Ze wonen vaak in afgelegen gebieden of wijken waar veel mensen geen eigen vervoer hebben. De bus als priklocatie zou voor hen de drempel kunnen verlagen.

In de bus, die eind mei zou moeten gaan rijden, kunnen dagelijks circa 100 mensen gevaccineerd worden.

Vaccinatiebereidheid lezers Reformatorisch Dagblad blijft laag

De vaccinatiebereidheid onder lezers van het Reformatorisch Dagblad blijft laag. Meer dan de helft (53 procent) van de lezers zegt zich niet te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een twee weken geleden gehouden representatief onderzoek onder bijna 4000 lezers van de krant. In september was dit nog 54 procent.

De groep lezers die wel van plan zich te laten inenten of heeft dat al gedaan is gestegen van 18 procent vorig jaar naar 34 procent nu. Het aantal twijfelaars is afgenomen: toen twijfelde 28 procent nog, inmiddels is dat percentage gedaald tot 13 procent.

Bossche moskee sluit deuren vanwege vele coronabesmettingen in gemeente

De Arrahma moskee in Den Bosch sluit tot en met 23 mei de deuren. Reden zijn de vele coronabesmettingen in de gemeente. De moskee wil voorkomen dat het een besmettingshaard wordt. Een langere sluiting wordt niet uitgesloten.

Volgens woordvoerder Achmed Erassan was het een pijnlijk besluit om te nemen. "De laatste tien dagen van de ramadan zijn voor ons enorm belangrijk", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Maar we kunnen niet anders."

Druk op reguliere zorg neemt iets toe

De druk op de reguliere zorg is de afgelopen week nog iets verder toegenomen, blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 51 procent van de ziekenhuizen kan kritieke planbare zorg (zoals kankerbehandelingen) niet meer volledig volgens planning leveren, maar nog wel binnen zes weken. In negen ziekenhuizen kan deze kritieke zorg ook niet meer binnen zes weken worden gegeven. Dat hoeft volgens de NZa niet te betekenen dat de patiënten die dit betreft gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen.

Planbare zorg (zoals knie-, heup- of staaroperaties) kan in 35 procent van de ziekenhuizen helemaal niet plaatshebben. De overige ziekenhuizen verrichten dit soort ingrepen nog wel deels. De acute en semi-acute zorg kan nog steeds overal altijd worden verleend. Het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg was deze week 15 procent lager dan verwacht. Vorige week was dit 11procent.

Doorstart D-reizen dichtbij

Een doorstart van het failliete D-reizen met online reisbureau Prijsvrij Vakanties is vrijwel zeker. Dat bevestigt Prijsvrij Vakanties aan de NOS. "Het moet gek lopen als het niet lukt", zegt Marc van Deursen, directeur van Prijsvrij Vakanties. Hij laat weten dat het bedrijf momenteel de enige partij is voor een doorstart van D-reizen.

D-reizen werd 6 april failliet verklaard. Bij het bedrijf werkten ruim 1150 mensen bij de 285 reisbureaus in Nederland. Het bedrijf noemde de enorme daling in het aantal boekingen vanwege het coronavirus de belangrijkste oorzaak van de geldnood. In 2020 werden er 90 procent minder reizen verkocht dan een jaar eerder. Hulp uit het voucherfonds van de overheid kwam volgens het bedrijf te laat.

Britse wetenschappers waarschuwen voor Indiase coronavariant

Britse wetenschappers waarschuwen voor een "zorgwekkende" Indiase coronavariant. Die zou zich sneller verspreiden dan het originele coronavirus.

Volgens Jeff Barrett, directeur van het Wellcome Sanger Institute, is deze Indiase variant mogelijk net zo besmettelijk als de Kent-variant die in Zuidoost-Engeland werd gevonden en de tweede coronagolf in Groot-Brittannië aanzwengelde.

Uit studies is gebleken dat de coronavaccins ook effectief zijn tegen deze en andere zorgwekkende varianten zoals die uit Zuid-Afrika en Brazilië. "Dat schetst een positief beeld dat de vaccins werkzaam zullen blijven", zegt hij.

Opnamestop Zuyderland mogelijk voor het weekend opgeheven

Het Zuyderland ziekenhuis hoopt de opnamestop voor coronapatiënten in de loop van vandaag op te kunnen heffen, meldt 1Limburg. "Zoals het nu lijkt, zou dat moeten kunnen. Maar met alle voorbehouden die er zijn", zei Wideke Nijdam, lid van de Raad van Bestuur van het Zuyderland, op L1 Radio.

"Door goede samenwerking met alle ziekenhuizen in de regio, de care-instellingen en huisartsen hebben we toch mensen kunnen ontslaan en uit kunnen plaatsen. Bovendien is het vannacht iets rustiger geweest, dus we krijgen wat meer lucht."

Toch durft Nijdam niet met zekerheid te zeggen dat de opnamestop voor coronapatiënten er vrijdagmiddag definitief af kan. De patiëntenstroom is erg grillig. "Het blijft lastig te voorspellen wat er als patiënten-aanbod op je af komt. Het blijft continu passen en meten."

GGD Utrecht tevreden over vaccineren tot 23.45 uur

De GGD Utrecht noemt het experiment met vaccineren tot 's avonds laat geslaagd. "We hebben geleerd dat we het aankunnen, dat er animo is en dat we dit ook als realistisch scenario hebben als de grote bulk met vaccins straks komt", zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTV Utrecht.

De proef loopt nog tot juni, maar het zou goed kunnen dat er de rest van de zomer in de Jaarbeurs ook geprikt blijft worden tot 23.45 uur.

New York wil toeristen vaccineren

New York wil toeristen op verschillende toeristische plaatsen laten vaccineren met het Johnson & Johnson-vaccin. "We zorgen ervoor dat ze een ingebouwd souvenir mee naar huis kunnen nemen", laat de stad op Twitter weten.

Hiervoor moet eerst de wet worden aangepast omdat de huidige regelgeving alleen toestaat dat mensen die in de staat New York wonen of werken zich kunnen laten vaccineren.

Als de staat akkoord gaat kunnen volgens burgemeester De Blasio dit weekend de eerste mobiele vaccinatiecentra uitrijden naar plaatsen als de Empire State Building, Times Square en Central Park.

Behoorlijke bezetting op Overijsselse campings

"De bezetting op campings in Overijssel is behoorlijk", zegt Petra Ellens van Hiswa-Recron tegen RTV Oost. Door corona zijn er nauwelijks Duitsers die vakantie komen vieren in Nederland, maar de Nederlandse gasten maken volgens Ellens veel goed.

"Dat is natuurlijk niet echt verrassend, dat zagen we vorig jaar ook al. De mensen willen er toch op uit, lekker buiten zijn en even weg uit de dagelijkse sleur. Opvallend is dat steden vaak worden gemeden en dat men op grote schaal zoekt naar de rust en de natuur."

Volgens Ellens is de bezetting op campings veel hoger dan vorig jaar. Toen waren de campings ook een tijd lang gesloten. Verder hebben veel ondernemers sindsdien geïnvesteerd in privé-sanitair en dat blijkt goed te werken. Wel zijn de kosten wat hoger voor de uitbaters want er komt meer administratie bij kijken en er moet vaker schoongemaakt worden.

De Jonge: "stop met onsmakelijke WO II-vergelijkingen"

Minister De Jonge roept op Twitter op om te stoppen met "ongepaste en onsmakelijke WO II-vergelijkingen". Hij doet dat naar aanleiding van een spotprent in De Limburger van gisteren waarop hij wordt afgebeeld met een testbewijs op zijn jas gespeld, als verwijzing naar de Jodenster in de Tweede Wereldoorlog.

Beslaglegging bij 400 bedrijven om misbruik coronasteun

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze week de deurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van 400 bedrijven die misbruik zouden hebben gemaakt van coronasteun.

Het gaat om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), een van de subsidieregelingen voor bedrijven die door de coronacrisis vaste lasten niet kunnen betalen. De regeling is onderdeel van het uitgebreide steun- en herstelpakket en wordt uitgevoerd door de RVO.

Begin dit jaar kreeg de RVO signalen over mogelijk misbruik en werd een onderzoek gestart naar mogelijke fraude in de TVL. Dat leidde tot aangifte tegen 400 bedrijven en beslaglegging op hun bankrekening. De komende weken volgen meer beslagleggingen, meldt RVO.

De dienst heeft intussen ook de controle op nieuwe aanvragen aangescherpt.

Eigenaar Beekse Bergen: dierentuinen kunnen open

In een paginagrote advertentie in verschillende ochtendkranten roept Dirk Lips, eigenaar van attractieparken zoals Beekse Bergen, het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op om de dierentuinen te heropenen. "Ze ontlasten volle parken en pleinen en hebben in 2020 aangetoond dat veilig en verantwoord bezoek mogelijk is", stelt hij.

Afgelopen zaterdag bleek dat het kabinet nieuwe versoepelingen, waaronder het heropenen van dierentuinen en attractieparken per 11 mei, uitstelt. Die stap durft het kabinet nog niet aan vanwege de grote belasting van de ziekenhuizen.

Lips zegt dat dierentuinen een laag risicoprofiel hebben, onder meer omdat het bezoek in de buitenlucht is. "Laat ons helpen", zegt hij.

Australische grenzen halverwege volgend jaar open, verwacht minister

Australië gaat zijn grenzen mogelijk pas halverwege of aan het eind van volgend jaar heropenen. Dat verwacht minister Tehan van Transport, zegt hij in een interview met Sky News.

"Maar zoals we deze pandemie hebben gezien: dingen kunnen veranderen", voegt hij eraan toe. Tehan hoopt dat er meer reisbubbels kunnen komen. Australië heeft er al een met Nieuw-Zeeland.

Limburgse ziekenhuizen voeren opnamestop in

De bedden van de ziekenhuizen van Zuyderland, met vestigingen in Heerlen en Sittard-Geleen, liggen vol. Daarom is er voor onbepaalde tijd een opnamestop ingevoerd voor coronapatiënten, bevestigt een woordvoerder aan 1Limburg. "Er is gewoonweg geen ruimte meer."

Op de IC zijn er wel nog enkele bedden vrij, maar ook die worden waarschijnlijk snel bezet, zegt het ziekenhuis. Van code zwart is nog geen sprake. Wanneer het ziekenhuis weer coronapatiënten opneemt, is nog onduidelijk. Zaterdag stelde het VieCuri in Venlo ook al een opnamestop in. Een dag later werd die weer opgeheven.

CBS: na weken weer lichte oversterfte

Afgelopen week was er voor het eerst sinds januari weer sprake van lichte oversterfte, meldt het CBS op basis van schattingen. Van 26 april tot en met 2 mei overleden er zo'n 3150 mensen, 250 sterfgevallen meer dan verwacht.

Er stierven vooral meer 65- tot 80-jarigen dan verwacht, al was er bij mensen onder de 65 ook sprake van oversterfte. Het RIVM meldt over dezelfde week 122 sterfgevallen vanwege covid-19.

GGD'en schalen op naar 2 miljoen prikken per week in juni

De GGD's bereiden zich voor om vanaf juni 2 miljoen coronavaccins per week te zetten, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Op dit moment kunnen de GGD's ongeveer 1,5 miljoen prikken per week toedienen. Maar de komende weken worden grote leveringen van een aantal vaccins verwacht, onder meer van Pfizer/BionTech en Janssen.

De ziekenhuizen zullen dan bijspringen en het overschot voor hun rekening nemen, is de afspraak volgens het ministerie. De ziekenhuizen zullen niet structureel gaan vaccineren, maar inspringen als er meer wordt geleverd dan de GGD's kunnen toedienen. De leveringen zullen per week verschillen en zodoende zal ook de hulp vanuit de ziekenhuizen per week variëren.

Volgens de verwachting krijgen in juni zeker 8 miljoen mensen een prik.

Kamer steunt voorstel voor toegangstesten

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van het kabinet om mensen via testen toegang te geven tot bijvoorbeeld sportwedstrijden, musea en theaters. Wel blijven veel partijen vragen hebben over de noodzaak van het voorstel, de kosten en de tijdelijkheid van de wet.

In principe is het een tijdelijke wet die drie maanden geldig is, maar demissionair minister De Jonge van VWS kon geen garantie geven dat er geen verlenging nodig is. Hij hoopt dat het zo snel mogelijk weer kan om helemaal zonder voorwaarden naar het theater of restaurant te gaan, vooral omdat er voldoende mensen gevaccineerd zijn. Dan is de wet overbodig. Maar als de besmettingscijfers weer stijgen, of een nieuwe mutatie opduikt waar het vaccin geen vat op heeft, kan het zijn dat het langer nodig is om met testbewijzen te werken. De Jonge moet dan wel weer terug naar de Kamer voor toestemming.

Lees hieronder het hele artikel:

'Nederland wil ook overgebleven vaccins van Noorwegen'

Nederland heeft niet alleen interesse in de Janssen-vaccins die in Denemarken op de plank blijven liggen, maar ook in overgebleven AstraZeneca-doses van Noorwegen. Dat zegt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid tegen De Telegraaf.

Beide landen hebben de prikken geschrapt uit hun vaccinatieprogramma vanwege een zeer zeldzame bijwerking van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. "Als daar vaccins over zijn omdat ze niet worden gebruikt, dan zijn wij uiteraard geïnteresseerd", zegt De Jonge tegen de krant. "Via het Deense aandeel zou je een deel van tegenvallende leveringen iets kunnen compenseren."

Nieuw liveblog

Welkom in het coronablog van vrijdag 7 mei. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.