Op het Flageyplein bleven duizenden mensen hangen Reuters

De Brusselse politie heeft vannacht een plein ontruimd waar naar schatting 500 mensen aan het feesten waren, onder meer vanwege het einde van de avondklok. Daarbij kwam het tot confrontaties: de feestvierders gooiden met projectielen naar de politie, die daarop het waterkanon inzette.

Gisteren was de eerste dag dat de terrassen in België weer open waren. Ze gingen om 22.00 uur dicht, maar veel mensen gingen niet naar huis, mede omdat sinds dit weekend geen avondklok meer van kracht is.

Alleen al in Brussel bleven duizenden jongeren hangen. Ze dronken op straat en dansten op muziek die ze afspeelden door zelf meegebrachte luidsprekers.

Vrijwel niemand hield afstand of droeg een mondkapje:

Drukte in Brussel vanwege heropening terrassen: 'Weer terug naar het normale leven'

De feestvierders bleven ook na middernacht. Dat was het moment dat het samenscholingsverbod inging, dat in tegenstelling tot de avondklok niet is afgeschaft. Onder meer op het Flageyplein en het aangrenzende Heilig-Kruisplein bleef het druk.

Op meerdere drukke plekken bleef de politie op afstand. Rond 01.30 uur werd besloten om het Heilig-Kruisplein te ontruimen, waarbij dus schermutselingen ontstonden.

De Belgische viroloog Marc Van Ranst sprak op Twitter zijn afkeur uit over de drukte op de pleinen.

STER reclame