Rutte bij zijn aankomst bij het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Kabinet hakt nog geen knoop door over versoepelingen

Het demissionaire kabinet heeft vanmiddag in het Catshuis nog geen definitieve knoop doorgehakt over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Ingewijden zeggen dat er eerst nog meer moet worden uitgezocht voordat er een besluit kan worden genomen dat de versoepelingen verantwoord zijn. Dinsdag komen de meest betrokken ministers opnieuw bij elkaar en is er 's avonds weer een persconferentie.

Volgens de ingewijden zijn er vanmiddag positieve cijfers gepresenteerd door de deskundigen, over het aantal besmettingen en de ziekenhuisbezetting. Die laatste is met 10 procent afgenomen. Toch willen de ministers de komende dagen nog afwachten of de daling doorzet.

In het Catshuis werd gesproken over de versoepelingen die genoemd staan bij stap 2 van het heropeningsplan dat het kabinet vorige maand presenteerde. Als de cijfers het toelaten, zouden dan pretparken, dierentuinen en sportscholen onder voorwaarden weer open kunnen. Ook de kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen zou dan weer kunnen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die versoepelingen per 11 mei in zouden gaan, maar dat werd door het kabinet al met minstens een week uitgesteld. Maar na vanmiddag is het dus nog niet helemaal zeker dat het per 18 mei wel gaat lukken. Dinsdag wordt daar de definitieve knoop over doorgehakt.

Reisadvies

Het kabinet heeft vanmiddag ook gesproken over de reismogelijkheden na 15 mei. Dat is de dag dat het huidige negatieve reisadvies afloopt, dat nu nog voor de hele wereld geldt.

Waarschijnlijk wordt het vanaf half mei weer mogelijk dat landen op geel of groen worden gezet, wat wil zeggen dat ernaartoe reizen niet meer afgeraden wordt. Dat betekent nog niet dat toeristen zonder voorwaarden naar die landen toe kunnen; in veel landen zijn Nederlanders nog niet welkom zonder negatieve test of quarantaine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl