Sport en corona
Premier Japan: 'IOC heeft al besloten dat Spelen door zullen gaan'

IOC-baas Thomas Bach zou in aanloop naar de Olympische Spelen deze maand een bezoek brengen aan Tokio, maar hij heeft dit moeten uitstellen vanwege de noodtoestand in de Japanse hoofdstad vanwege het coronavirus.

Over het doorgaan van de Spelen bestaan bij de Japanse premier Yoshihide Suga echter geen twijfels, ondanks de noodtoestand en de toenemende druk vanuit de Japanse bevolking.

"We gaan er alles aan doen om in deze tijd van de coronapandemie het leven en de gezondheid van de mensen te beschermen én een veilig sportevenement te organiseren", zei Suga maandag in het parlement.

Ook tennisster Naomi Osaka liet zich uit over de twijfels omtrent het doorgaan van de Olympische Spelen:

Tennisster Osaka: 'Hoop natuurlijk dat Spelen doorgaan, ben een sporter'

Tokio, dat de noodtoestand met twee weken verlengde tot eind mei, kampt met een derde golf aan covid-uitbraken. Het bezoek van Bach zou op 17 en 18 mei plaatsvinden, maar wordt nu op een later moment gepland, laat de organisatie van Tokio 2020 weten.

Enquête

De oppositie had Suga gevraagd de Spelen opnieuw uit te stellen of zelfs in zijn geheel af te gelasten. Bovendien wees een enquête uit dat zestig procent van de bevolking dit ook wil. Een online petitie die oproept af te zien van het sportevenement in Tokio is in het land inmiddels door ruim 300 duizend mensen ondertekend.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft al meerdere keren laten weten dat de Spelen doorgaan. Het plaatselijke organisatiecomité in Tokio heeft al wel veel voorzorgsmaatregelen getroffen om het evenement met zo min mogelijk risico's te laten plaatsvinden.

Fakkeloptocht olympische vlam AFP

Toch lopen de voorbereidingen stroef. Zo heeft de fakkeloptocht van de olympische vlam door Japan met tegenslag te maken. De gouverneur van de provincie Okayama heeft laten weten dat de stoet deze week vanwege het coronavirus niet zoals gepland door de hoofdwegen van enkele steden kan. Alternatieve routes zijn vooralsnog ook niet voorradig.

Eerder al had de provincie Fukuoka de fakkeloptocht verboden.

STER reclame