Toshiro Muto AFP
Sport en corona

Er is in Japan weerstand ontstaan tegen het plan van het olympisch organisatiecomité om tijdens de Spelen vijfhonderd extra verplegers in te zetten. De Japanse gezondheidszorg vreest dat de druk op de reguliere zorg hierdoor te groot wordt vanwege het coronavirus.

De Japanse overheid is voornemens om alle atleten en trainers bij de Olympische Spelen in Tokio dagelijks te gaan testen op het coronavirus. De inzet van extra verplegend personeel is hierbij nodig om dit testbeleid te kunnen uitvoeren.

Deze week werd de hashtag 'aanvraag voor 500 verplegers' trending topic op Twitter in Japan, waarin vele gebruikers het voorstel bekritiseerden. "Dit is geen grap, mensen zullen door de Olympische Spelen gaan overlijden", klonk het onder meer.

Voorzitter Toshiro Muto van het organisatiecomité ontkende de suggestie dat het voorstel "achter gesloten deuren" zou zijn gedaan en hoopt door middel van een "nauwkeurige" samenwerking met de Japanse overheid een werkbare situatie te creëren.

Veel kritiek

De (online) kritiek is het zoveelste discussiepunt bij de veelbesproken Olympische Spelen, die van 23 juli tot en 8 augustus duren. Er is in Japan al lange tijd weerstand tegen het evenement, terwijl ook dit land een zware strijd voert tegen het coronavirus.

De organisatie van de Spelen heeft ook bevestigd dat vanwege de huidige besmettingscijfers pas in juni een besluit wordt genomen over het toelaten van de Japanse bevolking bij de sportevenementen. Al eerder was duidelijk dat buitenlandse toeschouwers niet welkom zijn.

STER reclame