NOS Sport

Tokio-baas zet strijd voor gelijkheid voort: 'Deze Spelen keerpunt voor LHBTQ'ers'

Tokio-baas Hashimoto: 'Spelen moeten keerpunt worden voor diversiteit'

Seiko Hashimoto, voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio, zet haar strijd voor gelijkheid onverminderd voort.

Eerder al liet ze weten dat er twaalf vrouwen aan de raad van bestuur zouden worden toegevoegd, nu zegt de voormalig topschaatsster dat ze hoopt op meer begrip voor de LHBTQ-gemeenschap (afkorting voor mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn).

"Als we terugkijken op deze Spelen, wil ik dat mensen zien dat het een keerpunt was voor diversiteit, eenheid en begrip voor LHBTQ'ers", aldus Hashimoto tijdens haar bezoek aan het Pride House, een locatie waar lesbische, homo- en biseksuele en transgenderatleten, vrijwilligers en bezoekers van de Olympische Spelen samen kunnen komen.

"Dus we moeten nu actie ondernemen en dat is onze verantwoordelijkheid, als organisator van de Spelen."

Worstelen met seksualiteit

Hashimoto spreekt uit haar jarenlange ervaring als professioneel schaatsster. "Ik ken veel collega-atleten die worstelen met hun seksualiteit", verklaart ze. "Een vriendin van mij kwam destijds uit de kast en vervolgens presteerde ze heel goed."

Seiko Hashimoto in de schaatshouding bij haar bezoek aan het Pride House

De voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen laat weten dat veel Japanse atleten hun seksuele identiteit verborgen houden, omdat de LHBTQ-gemeenschap in dat land grotendeels onzichtbaar is.

"Ik hoop dat deze Spelen een mogelijkheid gaat zijn voor mensen om zich te verdiepen in de LHBTQ-gemeenschap."

Opvolgster Mori

Hashimoto volgde begin dit jaar de 83-jarige Yoshiro Mori op, die in opspraak was geraakt door vrouwonvriendelijke uitspraken. Vrouwen zouden volgens hem te veel praten in vergaderingen, betogen niet kunnen afronden en de zaken onnodig ophouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl