NOS Sport

Benoeming Hashimoto tot baas Tokio 2020 oogst lof: 'Barrières worden doorbroken'

Hashimoto: 'Moeilijk besluit om te stoppen als minister voor de Spelen'

Van een 83-jarige man die vanwege een seksistische opmerking ten val kwam, naar de minister van 'empowerment' voor vrouwen. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio heeft met de benoeming van Seiko Hashimoto tot voorzitter een duidelijke streep gezet onder het recente verleden.

De Japanse toptennisster Naomi Osaka, die Hashimoto's voorganger Yoshiro Mori twee weken geleden al 'onwetend' noemde, toonde zich na haar zege op Serena Williams op de Australian Open blij met de machtswisseling bij het olympisch organisatiecomité.

"Het voelt als een stap vooruit, barrières worden doorbroken, vooral voor vrouwen", aldus Osaka. "We hebben voor zoveel dingen moeten vechten, om simpelweg gelijk te zijn. Al zijn veel dingen nog steeds niet gelijk."

Uitstekende kwalificaties

Hashimoto kan daarbij uitstekende kwalificaties overleggen. De 56-jarige voormalig topschaatsster, ze won onder meer olympisch brons op de 1.500 meter in Albertville 1992, is namelijk ook de zittend minister van olympische zaken in Japan.

Naomi Osaka is blij met de aanstelling van Seiko Hashimoto

Die post verlaat ze met pijn in het hart. "Het was een moeilijk besluit om te stoppen als minister voor de Olympische Spelen", aldus Hashimoto, die het houden van veilige Spelen als haar grootste uitdaging ziet.

"Er zijn nog vijf maanden tot de Olympische Spelen, maar ze moeten op een veilige manier gehouden worden. Daarom wil ik een systeem ontwikkelen waardoor de Japanse bevolking en de rest van de wereld er zeker van kunnen zijn dat de Olympische Spelen veilig gehouden worden."

Olympische vlam

De kiem voor Hashimoto's liefde voor de Spelen werd al vroeg gelegd. Ze is vernoemd naar de olympische vlam, 'seika' in het Japans, omdat vijf dagen na haar geboorte de Olympische Spelen van 1964 in Tokio zouden beginnen.

In de 56 jaar daarna werd de band alleen maar sterker, Hashimoto nam deel aan liefst zeven Olympische Spelen: vier Winterspelen en drie Zomerspelen, als (baan)wielrenster. Geen enkele andere Japanse atleet kan bogen op zo veel olympische deelnames.

De editie van dit jaar gaat over iets meer dan vijf maanden van start, op 23 juli. De Spelen van Tokio werden met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie.

Hashimoto, de nieuwe baas van Tokio 2020, was een begenadigd schaatsster

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl