NOS NieuwsAangepast

Baas Tokio 2020 biedt excuses aan voor uitspraken over 'te veel pratende' vrouwen

Baas Tokio 2020 zegt sorry voor uitspraken over 'te veel pratende' vrouwen

De baas van de Olympische Spelen die deze zomer in Tokio moeten worden gehouden, heeft excuses aangeboden vanwege uitspraken over vrouwelijke sportbestuurders. Die blijven maar praten en dat is irritant, zei Yoshiro Mori op een vergadering van het Japanse Olympisch Comité (JOC).

Vanwege de ophef werd er rekening gehouden met ontslag van de baas van Tokio 2020, maar op een persconferentie liet hij blijken niet van plan te zijn af te treden.

Het Internationaal Olympisch Comité stelt in een verklaring dat door de excuses de kous af is. "Het IOC beschouwt de zaak als gesloten."

Ze stoppen nooit met praten en dat is een probleem.

Yoshiro Mori

Op de JOC-vergadering keerde Mori zich tegen een plan om meer vrouwelijke bestuurders te kiezen. "Een bestuursvergadering met veel vrouwen blijft maar doorgaan", zei de 83-jarige Mori. "Vrouwen voelen veel rivaliteit. Als eentje wat zegt, moeten de anderen zo nodig ook wat zeggen."

Mori, die van 2000 tot 2001 premier van Japan was, zei ook dat hij wel voelde voor het instellen van een maximale spreektijd als er meer vrouwen in het JOC-bestuur komen. "Anders stoppen ze nooit en dat is een probleem."

De Japanner was wel complimenteus richting de zeven vrouwen die nu al in het 35-koppige JOC-bestuur zitten. "Hun rake opmerkingen helpen ons enorm."

EPA
De baas van Tokio 2020, Yoshiro Mori

Toch leiden Mori's opmerkingen tot kritiek, onder meer van JOC-directeur Kaori Yamaguchi. Volgens haar is gelijkheid tussen mannen en vrouwen een kernwaarde van Tokio 2020. "Het is ongelukkig dat de baas van het organisatiecomité zulke opmerkingen maakt."

Ook op sociale media klinkt veel kritiek. Een hashtag die vertaald kan worden als "Mori, stap alstublieft op" is trending op Twitter.

Familie is boos

De Japanse overheid lijkt zich niet met de zaak te willen bemoeien, zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal. "Een woordvoerder van de regering heeft alleen gezegd dat hij niet precies weet wat Mori heeft gezegd. Ik krijg de indruk dat zij bang zijn zich in de zaak te mengen."

Volgens Japanse media zegt Mori dat zijn opmerkingen niet denigrerend bedoeld waren. "Ik was onachtzaam en ik bied mijn excuses aan." Inmiddels spreekt hij zijn steun uit voor meer vrouwelijke sportbestuurders.

Mori zegt verder dat hij ook in privékring onder vuur ligt vanwege zijn opmerkingen. "Gisteravond was mijn vrouw boos omdat ik weer iets verkeerds heb gezegd. En vanochtend kreeg ik de volle laag van mijn dochter en kleindochter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl