NOS Sport

IOC presenteert corona-handboek: oproep tot vaccinatie, maar geen verplichting

Het Internationaal Olympisch Comité heeft een handboek gepresenteerd met maatregelen om de Olympische Spelen komende zomer ondanks de aanhoudende coronapandemie door te kunnen laten gaan.

Opvallend is dat het IOC een nadrukkelijke oproep doet aan alle nationale bonden om iedereen, zowel officials als sporters, te laten vaccineren voor de Olympische Spelen, maar daar geen verplichting aan stelt.

De gepresenteerde maatregelen zullen een duidelijk stempel drukken op de Spelen en de bewegingsvrijheid van alle aanwezigen danig beperken. Het woensdag gepubliceerde handboek is gericht op officials en juryleden.

De richtlijnen voor sporters en journalisten volgen de komende dagen. De maatregelen geven een beeld van hoe de Spelen eruit komen te zien.

Niet naar winkels en restaurants

Zo mogen de officials de eerste veertien dagen na aankomst in Japan, vanuit hun hotel alleen naar olympische accommodaties reizen. Bezoeken aan restaurants en winkels zijn niet toegestaan. Daarnaast mogen de officials ook niet gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad, tenzij daarvoor toestemming is verleend.

Olympische ringen in de baai van Tokio

Juryleden en officials wordt nadrukkelijk verzocht drukke plekken te vermijden. Ze mogen sporters daarnaast alleen met applaus ondersteunen, niet met gejuich of geschreeuw. Of de tribunes gevuld zullen zijn met toeschouwers of dat de Spelen helemaal zonder publiek worden gehouden, is nog niet duidelijk.

Testen, mondkapje en afstand houden

Afhankelijk van de functie zal iedereen die voor de Spelen in Tokio is regelmatig worden getest. Het dragen van een mondkapje is overal verplicht waar geen twee meter afstand kan worden gehouden.

Veel van de richtlijnen komen overeen met de in Nederland geldende geldende coronamaatregelen, zoals het vaak wassen van de handen, het ventileren van binnenruimtes en het afstand houden van elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl