NOS Nieuws

'Acht op tien bedrijfsartsen kunnen werknemer met long covid niet goed helpen'

Veel bedrijfsartsen vinden het lastig om werknemers met long covid goed te adviseren. De Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) zegt tegen onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV dat de artsen door een gebrek aan wetenschappelijke kennis over langdurige coronaklachten moeilijk kunnen beoordelen welke behandeling kan helpen.

In een peiling van de NVAB onder ruim 400 bedrijfsartsen zegt 80 procent dat ze behoefte hebben aan meer informatie over hoe ze moeten omgaan met werknemers met long covid.

"Een deel van de artsen vraagt zich af of klachten wel met corona te maken hebben", vertelt NVAB-voorzitter en bedrijfsarts Gert-Jan Beens aan Pointer. "Zij zeggen: 'als ik het niet weet, kan het ook wat anders zijn'." Ook zijn er bedrijven die weinig begrip hebben voor personeel met long covid. Een kwart van de ondervraagde bedrijfsartsen ervaart druk van de werkgever om personeel met langdurige coronaklachten snel weer aan het werk te krijgen.

De 31-jarige Laura, die sinds ze in maart vorig jaar corona kreeg nog altijd klachten heeft, vertelt aan Pointer dat haar voormalige werkgever niet geloofde dat ze zo lang ziek kan zijn. "Ik denk wel dat zij twijfelt of dat door corona komt, en niet bijvoorbeeld door een burn-out."

C-support, de organisatie die patiënten met long covid helpt, herkent de verhalen over onbegrip. Medisch adviseur Alfons Olde Loohuis van C-support tegen Pointer: "Er zijn werkgevers die denken: 'dit komt mij niet uit'. Dan kan er een kille situatie ontstaan die heel onveilig is voor mensen. Hun klachten kunnen hierdoor zelfs erger worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl