Reisbranche en kabinet organiseren proefreis naar Rhodos • Eén dag hoger onderwijs per 26 april
- Welkom in het coronablog van dinsdag 23 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
- Maatregelen verlengd tot 20 april, alleen avondklok uur korter.
- Vanaf 26 april 1 dag fysiek les op universiteiten en hbo's.
- Ministerie: vaccinatietempo volgende week omhoog.
- Fysiek hoger onderwijs op zijn vroegst eind april.
Testverplichting en quarantaine voor reizigers uit Curaçao
Het kabinet heeft het reisadvies voor Curaçao aangescherpt. De kleurcode blijft oranje, maar reizigers die vanaf Curaçao naar Nederland reizen moeten vanaf morgennacht bij terugkomst in Nederland in thuisquarantaine. Ook geldt een testverplichting. Het algehele advies blijft om niet naar het buitenland te reizen als dat niet per se noodzakelijk is.
Op Curaçao geldt vanaf morgen een lockdown, omdat het aantal coronabesmettingen snel toeneemt. Afgelopen week steeg het aantal alarmerend, door de opmars van de Britse variant.
Afhankelijk van het kenteken op hun auto, mogen Curaçaoënaars twee keer per week boodschappen doen. Op zondag mag niemand de straat op. Naar het strand is niet toegestaan en er geldt een avondklok vanaf 21.00 uur. De regels gelden ook voor toeristen.
Albert Heijn en Jumbo langer open
De supermarkten van Albert Heijn en Jumbo blijven vanaf 31 maart open tot 21.45 uur, omdat de avondklok vanwege de zomertijd dan om 22.00 uur zal ingaan, meldt het ANP. Nu sluiten de supermarkten nog om 20.45 uur omdat de avondklok nog een uur vroeger ingaat.
De latere avondklok heeft geen gevolgen voor de alcoholmaatregel. Zolang die van kracht is, verkopen de supermarkten geen alcohol na 20.00 uur.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, vindt het logisch dat de supermarkten die normaal gesproken tot 22.00 uur open zijn, nu ook weer langer open blijven. Volgens het CBL zal het verruimen van de openingstijden ook bijdragen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus, omdat mensen nog meer verspreid over de dag naar de supermarkten kunnen.
'Vaccineren gaat op idioot ingewikkelde bureaucratische manier'
De programmamanager tijdens de Mexicaanse griep in 2009 vindt het "buitengewoon terecht" dat er kritiek is op de Nederlandse vaccinatiestrategie. "Het vaccineren gaat nu op een idioot ingewikkelde bureaucratische manier", zegt Herman van der Weide tegen De Telegraaf.
Gisteren stelde Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg voor de strategie om te gooien en alle beschikbare vaccins in te zetten, om bij zo veel mogelijk mensen een eerste prik te zetten. Ook vaccinatie-expert Van der Weide vindt dat er sneller en meer geprikt moet worden. "De getallen lopen wat uiteen, maar er blijken zo'n 600.000 tot een miljoen vaccins op de plank te liggen. Ondertussen overlijden elke dag nog kwetsbare mensen. Dat krijg je toch niet uitgelegd?"
Volgens het RIVM wordt een deel van de vaccins achtergehouden om een kwaliteitscontrole te ondergaan. Een ander deel dient als veiligheidsvoorraad (voor vijf dagen) voor eventuele toekomstige leveringen die niet komen. Minister De Jonge zei vandaag dat "er zo snel wordt geprikt als we kunnen en als de leveringen binnenkomen".
Volgens Van der Weide moet in ieder geval de strategie op de schop, waarbij mensen niet meer op basis van doelgroep worden opgeroepen voor vaccinatie, maar op basis van postcode. "Jong en oud door elkaar en complete gezinnen in plaats van de een wel en de ander niet." Eind vorig jaar uitte Van der Weide ook al forse kritiek op het vaccinatieplan van het kabinet. Hij vond het "onvoorstelbaar" dat het zo lang heeft geduurd voordat er een draaiboek was.
85-jarige toont dans-skills na te zijn ingeënt
De 85-jarige Peruviaan José Luis Macedo danste van vreugde, nadat hij zijn eerste injectie met het Pfizer-vaccin had ontvangen. "We verlangen hiernaar om gezond te blijven. Me goed voelen, dat is het enige wat ik wil. Ik wil me vermaken, met vrienden praten, bij mijn familie zijn en naar een club gaan en dansen." Voordat dat allemaal weer kan, moet hij zijn tweede injectie krijgen.
Macedo zegt dat hij nog kan dansen, omdat hij gezond eet, niet rook, niet drinkt en veel beweegt. Hij danst, rolschaatst en tafeltennist.
Songfestival-organisator en KNVB hoopvol na persconferentie kabinet
Organisator Sietse Bakker van het Eurovisie Songfestival en de voetbalbond KNVB putten hoop uit de voornemens van kabinet. Dat wil de komende periode meer evenementen en activiteiten mogelijk maken door toegangstesten. Voordat een evenement of activiteit begint, moet een test zijn gedaan. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan.
De finale van het Songfestival is op 22 mei in Rotterdam Ahoy. "Met toegangstesten (en zonder avondklok) zou het Eurovisie Songfestival 2021 met publiek mogelijk moeten zijn. Zou een fantastisch #OpenUp moment zijn voor Nederland, terwijl 180 miljoen mensen kijken", zegt Bakker op Twitter.
"Vanavond heeft het kabinet bekendgemaakt dat in mei snel- of toegangstest bij events worden ingevoerd", schrijft de KNVB op zijn website. "Nog niet eerder werd er zo een concreet en positief perspectief geboden. Voor de competities in het betaald voetbal betekent dit in elk geval dat in de eredivisie dan nog vier en in de Keuken Kampioen-divisie nog drie speelrondes plus play-offs met (beperkt) publiek gespeeld kunnen worden dit seizoen."
Ondernemersorganisaties: steunpakketten uitbreiden en doortrekken
VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de steunpakketten voor ondernemers worden uitgebreid, nu het het kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen vooralsnog niet te versoepelen. Ook willen ze dat de regelingen worden verlengd tot het einde van dit jaar.
Verder willen ze dat er een herstelplan komt, dat ondernemers in staat stelt om schulden weg te werken.
Begrip en teleurstelling binnensporten over uitblijven versoepelingen
Ook de komende drie weken blijven de sporthallen, zwembaden en fitnesscentra dicht voor alles wat niet met topsport te maken heeft. Dat is de conclusie nu het kabinet heeft besloten alle coronamaatregelen te handhaven, op het ingangstijdstip van de avondklok na.
"De cijfers zijn slecht, dus is er geen tot onvoldoende ruimte om te denken over versoepelingen. Dat is wat het op dit moment is", zegt directeur Guido Davio van volleybalbond Nevobo. Hij had twee weken geleden goede hoop dat er misschien op korte termijn wat meer mogelijk zou zijn voor de binnensporten.
"Gezien de huidige ontwikkelingen is dit beleid logisch, de volksgezondheid gaat voor", zegt Marieke van der Plas, directeur van turnbond KNGU. "We zullen dus nog even moeten volhouden."
Op 16 maart riepen 31 binnensporten de politiek op de zalen zo snel mogelijk te heropenen, ook Gehandicaptensport Nederland. "Gehandicapte sporters hebben vaak ook minder alternatieven om een andere sport te beoefenen", zegt directeur Dos Engelaar. Een rondje fietsen of hardlopen in plaats van de gebruikelijke voetbaltraining zit er voor veel gehandicapten niet in. "Gehandicapte sporters zijn veel vaker afhankelijk van hulp, er moet meer georganiseerd worden. Die sociale contacten vallen nu ook weg."
Reisbranche en kabinet organiseren proefreis naar Rhodos
Het kabinet begint samen met de reis- en vervoerssector met een proef met reizen naar het buitenland. Die moet inzicht geven in hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen. De reisorganisaties Sunweb en Transavia vliegen op 12 april met 189 mensen naar het Griekse eiland Rhodos.
"Ik ben verheugd met het lichtpuntje van de vakantiepilot", zegt Sunweb-ceo Mattijs ten Brink. "De reisbranche snakt naar een concrete datum om weer te kunnen reizen." Ook zijn Transavia-collega Marcel de Nooijer is er blij mee. "We kunnen met deze pilot waardevolle data verzamelen, zodat we met elkaar snel veilig op vakantie gaan weer mogelijk maken."
Mensen die aan de pilot meedoen, moeten voor de reis begint een negatieve test hebben gedaan. Ze zitten acht dagen op een resort dat ze niet mogen verlaten. Daar zijn verder geen andere gasten. Voor de terugreis worden ze opnieuw getest en bij thuiskomst moeten ze in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief testen, eindigt die quarantaine.
Een tweede pakketreis, waar reizigers iets meer bewegingsvrijheid hebben, wordt momenteel uitgewerkt. TUI en Corendon organiseren deze reis samen met de overheid.
Wet in de maak voor verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland
Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waarin staat dat mensen die naar Nederland komen verplicht in quarantaine moeten. De wet moet in de eerste helft van mei van kracht worden. Mogelijk is er een boete aan gekoppeld. Hoe hoog die wordt, is niet bekend.
Op dit moment geldt het advies om tien dagen in quarantaine te gaan, maar dat wordt niet goed nageleefd. Mensen die nu met het vliegtuig of de boot naar Nederland komen, moeten ook een verklaring overleggen waarin staat dat ze negatief zijn getest. Het kabinet wil dat ook invoeren voor automobilisten.
Mogelijk beperkt publiek bij bekerfinale
Er bestaat een kans dat er publiek toegelaten kan worden bij de KNVB-Bekerfinale, zegt minister De Jonge. Die wedstrijd is op zondag 18 april tussen Ajax en Vitesse. "Het zou kunnen dat er tegen die tijd iets mogelijk is", zei De Jonge. "Maar ik ga hier geen toezeggingen doen."
Versoepelen kan snel gaan, zegt Rutte
Als de besmettingscijfers de komende tijd opeens sterk dalen, dan kan er snel worden versoepeld, zei premier Rutte. "Bij een verruiming, gehoopt maar onverwacht, hoeven we niet te wachten tot een volgens beslismoment." Volgens Rutte hebben we dat zelf in de hand: "Voor ons allemaal blijft gelden: we kunnen deze tijd met z'n allen inkorten. We kunnen de prognoses verslaan en terug naar het normale leven: als we ons houden aan de basisregels. Ons eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepelingen."
De volgende persconferentie staat nu gepland voor over drie weken.
De Jonge: tijdstip en hoogte derde golf niet te voorspellen
Volgens demissionair minister De Jonge is de derde golf inmiddels behoorlijk zichtbaar. "Hoe hoog die golf gaat worden, is niet met zekerheid te zeggen. En wanneer die golf op zijn hoogst is, ook niet", zei hij tijdens de persconferentie.
We hebben tijd gekocht, maar de derde golf komt eraan", zei De Jonge:
Rutte: inkorten avondklok niet vanwege ramadan
Premier Rutte stelt dat de ramadan, die ongeveer 13 april begint, niets te maken heeft met het inkorten van de avondklok. "We gaan niet de avondklok vanwege religieuze bijeenkomsten verlaten of vervroegen."
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei gisteren dat hij denkt de avondklok gehandhaafd kan worden, maar dat hij wel een probleem voorziet met de komst van de zomertijd. "Dat is een dingetje", zei hij. "Half april is het ramadan. Het vasten duurt ongeveer tot 21.30 uur. Dan zie je toch dat de drang bestaat om familiebezoek te plegen etcetera. Dan hebben we toch een miljoen mensen in Nederland die daaraan doen. Dat wordt voor een heleboel mensen ingewikkeld om je daaraan te houden. Laten we hopen dat de cijfers tegen die tijd verbeterd zijn, opdat misschien een aantal versoepelingen mogelijk zijn.
Hogescholen blij met toestaan een dag fysiek onderwijs
"Het is goed dat het kabinet ambitie toont om per 26 april het fysieke onderwijs op het hbo verder open te stellen. Studenten snakken daarnaar. Als gebruik van zelftests daarbij kan helpen dan juichen we dat toe", zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH). De VH heeft er begrip voor dat de verdere openstelling afhankelijk is van de ontwikkeling van de epidemiologische situatie in de komende tijd.
"We begrijpen dat het de bedoeling is dat er een service geboden gaat worden aan studenten en docenten als het gaat om zelftests die beschikbaar komen. Dat juichen we toe. We moedigen studenten aan om mee te werken aan het zelftesten; dit kan bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus en de verdere openstelling van het hoger onderwijs. We gaan in gesprek met OCW en VWS over hoe we dit allemaal precies gaan organiseren.
Kabinet wil zo snel mogelijk reisadvies voor zomervakantie geven
Het negatieve reisadvies voor de hele wereld wordt zoals verwacht verlengd tot half mei. Voor de zomervakantie heeft het kabinet nog geen advies, dat volgt "zo snel mogelijk", zei Rutte. Hij zei goede hoop te hebben dat er tegen die tijd meer kan.
'Avondklok blijft effectief, ook met een uur eraf'
"Je maakt een afweging over impact en handhaafbaarheid", zei Rutte over het later laten beginnen van de avondklok. De handhaafbaarheid wordt ingewikkelder volgens de premier omdat het mede door de zomertijd steeds langer licht is. Het uur eraf maakt dat de maatregel minder impact heeft, erkende Rutte. "Maar wij denken dat-ie nog wel effectief is."
Vanaf 26 april een dag fysiek les in hoger onderwijs
Volgens demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) is het voor studenten in het hoger onderwijs vanaf 26 april weer mogelijk om één dag per week fysiek onderwijs te krijgen. Dat moet dan wel met behulp van toegangs- en zelftesten, aldus De Jonge.
Die toegangs- en sneltesten gaan volgens de minister een belangrijke rol spelen in "kijken of we de teugels kunnen laten vieren". "Ook om dingen mogelijk te maken die volgens de besmettingscijfers eigenlijk niet kunnen."
Rutte dringt aan op blijven naleven van richtlijnen
Rutte hamerde in de persconferentie nog eens op het naleven van de richtlijnen van het RIVM en de basisregels. De premier waarschuwde onder meer dat er steeds minder goed handen worden gewassen. "We hebben dat eerder gedaan, we hebben de derde golf voor ons uit weten te schuiven."
We houden ons steeds minder aan de basisregels. Dat maakt die laatste meters zo moeilijk, zei Rutte:
Rutte belooft ondernemers meer steunmaatregelen
"Ik wil vandaag een paar dingen zeggen tegen de ondernemers en hun medewerkers, die veel teleurstellingen te verwerken krijgen", zei premier Rutte. "We stoppen niet van de ene op de andere dag met de steunpakketten." Hij zei verder dat betrokken ministers werken aan een plan om bedrijven verder te helpen door de crisis heen "en daarna een goede start te maken".
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen onder meer dat ondernemers minstens tien jaar de tijd krijgen om schulden aan de overheid terug te betalen. Dan gaat het om schulden bij de Belastingdienst en eventuele terugbetalingen van de NOW en de TVL.
Rutte toont begrip voor teleurstelling bij bedrijven en organisaties:
Afhankelijk van de cijfers wil het kabinet versoepelen of aanscherpen
Het vervolg kan twee kanten op, schetst Rutte in de persconferentie. "Het kan blijken dat er nog strengere maatregelen nodig zijn." Maar als de cijfers meevallen, kunnen ook de versoepelingen "naar voren worden gehaald". De premier doelde daarmee op het openen van de terrassen en (deels) het hoger onderwijs.
Maatregelen verlengd tot 20 april, alleen avondklok een uur korter
Op een nieuwe persconferentie heeft demissionair premier Rutte gezegd dat het R-getal en de bezetting in de ziekenhuizen op dit moment niet toelaten dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Ze blijven voorlopig gelden tot 20 april. Alleen voor de avondklok wordt een uitzondering gemaakt. Die gaat vanaf volgende week woensdag 31 maart een uur later in, om 22.00 uur.
Rutte noemde het verstandig om de avondklok een uur te verlaten in verband met de zomertijd die eraan komt. Dat gebeurt op advies van onder meer burgemeesters en de politie, zei de premier.
"We kunnen op dit moment de maatregelen niet loslaten", zei Rutte:
'Nederlanders zoeken massaal een campingplek'
Aanbieders van vakanties binnen Nederland zien, sinds gisteren bekend werd dat het reisadvies voor het buitenland tot na de meivakantie negatief blijft, de boekingen op hun website toenemen. Waar men vorig jaar rond deze tijd heel terughoudend was met het boeken van vakanties, en bedrijven vreesden voor stuwmeren aan vakantiedagen, hakt men dit jaar sneller de knoop door.
Vooral natuurvakanties zijn erg populair, waardoor de prijzen veelal zijn toegenomen. Dat zeggen vakantieorganisaties tegen de NOS.
Naleving en draagvlak avondklok nemen verder af
De naleving en het draagvlak voor de avondklok is verder afgenomen, blijkt uit de nieuwste cijfers van een trendonderzoek dat het RIVM regelmatig uitvoert. Waar half februari nog 90,7 procent van de Nederlanders zich zei te houden aan de avondklok, is dat een maand later 88,9 procent. Vlak na het ingaan van de avondklok hield bijna 95 procent zich nog aan de maatregel. Ook het draagvlak ervoor daalde, van 67,4 procent naar 64,9 procent.
Hoogstwaarschijnlijk maakt het kabinet om 19.00 uur bekend dat de avondklok verlengd wordt, maar vanaf 31 maart wel een uur later ingaat. Onder meer vanwege de aanstaande zomertijd wordt gevreesd voor verder afkalvend draagvlak.
Nederlanders houden zich ook minder goed aan het dringende advies om maximaal één bezoeker per dag te ontvangen. De naleving daalde van 76,5 procent naar 70,9 procent. Het draagvlak voor de maatregel daalde van 44,3 procent naar 37,6 procent.
Meer Nederlanders gaven aan zich te laten testen als ze klachten hebben. Dat percentage steeg flink van 35,5 procent naar 43,6 procent.
Posteractie in Delft spoort studenten in nood aan hulp te zoeken
De studentenverenigingen in Delft roepen studenten die met mentale en sociaal-emotionele problemen en eenzaamheid kampen op om hulp te zoeken. Dat doen ze met de postercampagne "Trek aan de bel". De posters worden deze week in Delft verspreid en later ook in andere studentensteden.
Uit het onderzoek van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) blijkt dat één op de drie universitaire studenten en zeventien procent van de studenten op het HBO volledig online onderwijs volgt. Dit leidt tot grote eenzaamheid onder de studenten en grote zorgen bij onderwijsinstellingen.
Het doel van de campagne 'Trek WEL aan de bel' is het aanbieden van handvatten voor de studenten om gemakkelijk de hulp te vinden die er is. Er zijn meerdere instanties die hulp bieden in dit soort situaties, maar veel mensen weten niet van het bestaan af.
Een tweede doel van de studentenverenigingen is het doorbreken van het taboe onder studenten om over hun mentale welzijn te praten. "Het is belangrijk om erover te praten, anders zullen de problemen alleen maar erger worden. Samen sta je sterker", zegt Laurelle van der Stee van de Delftsche Studenten Bond.
Rode Kruis Hulplijn open vanwege persconferentie kabinet
De Rode Kruis Hulplijn (070-4455888) is vanavond tussen 19.00 uur en 21.00 uur bereikbaar voor mensen die moeite hebben met de vrijwel zekere verlenging van de lockdown en de avondklok. "Mensen willen misschien hun vragen of verhaal kwijt, over hun zorgen praten of vragen stellen over hun specifieke (quarantaine-)situatie", schrijft het Rode Kruis in een persbericht.
Er zijn ook hulplijnen voor mensen die een andere taal dan Nederlands spreken: Turks (06-48158053), Arabisch (06-48158055), Tamazight (06-48158055), Chinees (06-48158057), Portugees (06-48158083) en Pools (06-48158064).
De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge begint om 19.00 uur en is te volgen via NPO 1, NPO Start, NPO Politiek, NOS.nl, de NOS-app, NPO Radio 1 en de kanalen van de NOS op de sociale media. Er lijkt geen sprake van versoepelingen. De avondklok gaat wel een uur later in: om 22.00 uur.
Dagelijks een gratis donut voor ingeënte Amerikaan
Amerikanen die zich tegen corona hebben laten vaccineren, kunnen de rest van het jaar op vertoon van een vaccinatiepas elke dag een gratis donut ophalen bij donutketen Krispy Kreme.
Omdat het weggeven van donuts niet bevorderlijk is voor de volksgezondheid, is er kritiek op de actie. De keten wijst die van de hand.
Iedereen die zich laat vaccineren, helpt elk van ons om van de coronacrisis af te komen, zegt een woordvoerder. Hij gaat ervan uit dat zijn klanten verstandig genoeg zijn om niet te veel donuts te eten.
De klanten zijn positief:
Bijna 6000 euro boete voor Britten die niet-noodzakelijk naar buitenland gaan
In Engeland is vanaf volgende week een wet van kracht die het maken van niet-noodzakelijke buitenlandse reizen verbiedt. Wie zich er niet aan houdt, kan een boete van bijna 6000 euro verwachten, schrijft de BBC. Het Lagerhuis stemt donderdag over de wet.
De regering-Johnson hoopt zo te voorkomen dat Britten met bekende en nieuwe varianten van het coronavirus naar het vaderland terugkeren. Naar het buitenland gaan voor werk of studie en om medische redenen of een huwelijk of begrafenis is wel toegestaan.
Een adviseur van de regering adviseert zijn landgenoten voor deze zomer geen vakantie in het buitenland te boeken, maar binnen de landsgrenzen te blijven. De reden is dat het aantal besmettingen in de rest van Europa weer oploopt en het vaccineren daar langzaam gaat.
Britten herdenken eerste lockdown en landgenoten die stierven
In Groot-Brittannië is een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het is een jaar geleden dat premier Johnson het land toesprak en mensen opriep thuis te blijven.
Prins Charles sprak de bevolking toe en op verschillende plaatsen werd een minuut stilte in acht genomen. Mensen op straat vertellen over hun gevoelens:
RIVM: race tegen de klok om derde golf te dempen
Het RIVM verwacht dat het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd zal blijven stijgen. Dat zei Susan van den Hof van het RIVM in toelichting op de nieuwste weekcijfers. Het aantal nieuwe coronabesmettingen nam in een week tijd met 16 procent toe. Het RIVM hoopt dat vaccineren de hoogte van de golf beperkt kan houden.
Een paar weken lang leken de ziekenhuisopnames niet in de pas te lopen met het stijgende aantal besmettingen, maar inmiddels belanden weer meer mensen in het ziekenhuis en op de IC. Het aantal positieve testen nam onder meer toe omdat er sinds het openen van de basisscholen veel meer kinderen worden getest. Van den Hof: "Doordat er nu meer getest wordt, vinden we ook meer."
Toch zijn kinderen tot en met 12 niet het grootste probleem. Volgens Van den Hof begon de huidige golf besmettingen bij de jongvolwassenen, net als afgelopen zomer. Zij belandden over het algemeen niet in het ziekenhuis. Als zij eenmaal hun ouders of grootouders hebben aangestoken, neemt het aantal ziekenhuisopnames pas toe. Dat lijkt ook nu het geval.
Alleen bij 70-plussers lijkt de toename van het aantal besmettingen binnen de perken te blijven. Van den Hof: "Dat is een effect van de vaccinatie." Voordat de vaccinaties een effect hebben op de ziekenhuisopnames zal er nog wel een paar weken tot maanden overheen gaan, denkt Van den Hof: "Als je heel snel kan vaccineren kan je de golf kleiner laten worden. Het probleem is alleen dat er nog niet genoeg vaccins zijn om te kunnen versnellen. Het vaccineren is echt een race tegen de klok. Ik maak me het meest zorgen dat er een groep zestigers en zeventigers in het ziekenhuis komt omdat ze net niet op tijd gevaccineerd zijn."
5636 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5636 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 682 minder dan gisteren. Het aantal van 5636 is lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6572 mensen positief getest werden.
2198 patiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.
Er liggen nu 2198 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2193), van wie 623 op de IC (gisteren: 638), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
49 covid-patiënten overleden
Bij het RIVM werden 49 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 15. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 32 doden per dag, tegen 29 doden per dag een week eerder.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 239 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 283.
Moslimorganisatie CMO: avondklok geen probleem voor ramadan
Het Contactorgaan Moslim en Overheid (CMO) gaat ervan uit dat avondklok geen probleem zal opleveren voor de ramadan, ook niet als de avondklok om 22.00 uur ingaat. "Het avondgebed, tarawih, begint rond die tijd. Dat zullen de mensen dus gewoon thuis moeten doen, net als vorig jaar", zegt CMO-voorzitter Muhsin Köktas.
"Het zou mooi zijn als mensen gezamenlijk kunnen bidden in de moskee, dat zijn ze van oudsher gewend, maar het is geen verplichting. Als het niet kan, dan kan het niet", zegt Azzedine Karrat, imam in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei gisteren dat de handhaving van de avondklok met de ramadan lastig wordt, omdat veel moslims na zonsondergang naar familie willen voor het breken van de vasten. Dat is vanaf eind april na 21.00 uur.
Karrat verwacht weinig problemen. Hoewel het gemis van het bezoek, het samen verbreken van de vasten met de iftar-maaltijd en het samen bidden groot is, zal men zich aan de maatregelen houden, denkt hij. "Omdat het in het voordeel is van je ouders en van de samenleving, is het makkelijker om je eraan te houden."
2198 coronapatiënten in het ziekenhuis, ongeveer net zoveel als gisteren
Er liggen nu 2198 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2193), van wie 623 op de IC (gisteren: 638), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Ministerie: vaccinatietempo deze week omhoog
Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het vaccinatietempo in Nederland deze week omhoog gaat, van zo'n 250.000 prikken per week naar 400.000 deze week en ruim 500.000 volgende week. Dat zou een stijging zijn van gemiddeld 32.000 prikken per dag naar zo'n 57.000 per dag. Toch lijkt het aantal prikken dat gezet kan worden veel hoger.
Lees verder:
Van Engelshoven: fysiek hoger onderwijs op zijn vroegst eind april
Studenten in het hoger onderwijs kunnen op zijn vroegst pas eind april fysiek onderwijs volgen, zegt demissionair minister Van Engelshoven (Onderwijs). Vorige week sprak ze de hoop uit dat studenten aan hogescholen en universiteiten op korte termijn naar college konden gaan. Nu wordt het dus op zijn vroegst eind april, zei ze vandaag. "Veel eerder dan dat hebben we de capaciteit niet op orde. Dit is echt zo snel als het kan."
Als studenten weer fysiek naar college gaan, moeten er genoeg snel- en zelftesten zijn. Daar worden op dit moment tests mee uitgevoerd. "Waar ik wel hoopvol over ben, is dat we de pilot met sneltesten opschalen en verbreden." Eind volgende maand moeten er naast de sneltesten ook genoeg testen zijn die studenten thuis kunnen afnemen.
Avondklok zoals verwacht vanaf volgende week naar 22.00 uur
Vanaf volgende week woensdag gaat de avondklok een uur later in. Dat is volgens ingewijden besloten in het kabinetsberaad over de coronapandemie. De eindtijd van de avondklok blijft 04.30 uur.
Lees verder:
AstraZeneca erkent verouderde data
AstraZeneca heeft gereageerd op de zorgen die gezondheidsexperts hebben geuit over de data die de farmaceut heeft gebruikt in een omvangrijke fase-3-studie. Experts stelden dat mogelijk "verouderde data" zijn gebruikt en dat de conclusies over de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin als gevolg daarvan mogelijk onjuist zijn.
AstraZeneca zegt in een reactie dat de conclusies die gisteren werden gepresenteerd inderdaad gebaseerd zijn op een tussentijdse analyse op 17 februari. De farmaceut zegt de meest recente data en resultaten nu binnen 48 uur te willen presenteren. Het bedrijf zegt daarbij nauw te zullen samenwerken met de onafhankelijke groep experts die de fout aan het licht bracht.
De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci liet vandaag weten dat het vaccin van AstraZeneca hoogstwaarschijnlijk goed is, maar dat de experts bezorgd waren dat de ietwat verouderde data mogelijk tot misleidende conclusies zouden leiden over de effectiviteit van het vaccin.
Zorgtaak van vaders neemt weer af
In de eerste maanden van de coronacrisis namen vaders meer huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen op zich. Maar die ontwikkeling was van korte duur; inmiddels is de verdeling tussen vader en moeder weer gelijk aan voor de komst van coronavirus.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit onder 901 huishoudens.
Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 zei 22 procent van de vaders meer zorgtaken op zich te nemen. In juni 2020 was dit percentage opgelopen tot 31.
Die ontwikkeling bleek van korte duur. "In september was het aandeel alweer gedaald naar het niveau van april. In november is het percentage verder gedaald naar 18", zegt onderzoeker Mara Yerkes tegen RTV Utrecht.
Uit het onderzoek bleek ook dat vaders over het algemeen meer tevreden zijn over de verdeling van zorg- en huishoudelijke taken. "Bij onze laatste meting gaven vaders de verdeling een gemiddeld rapportcijfer van 7,5. Ze scoorden daarmee duidelijk hoger dan moeders, die de verdeling een 6,9 gaven", aldus Yerkes.
Maximaal 600 fans bij Gilbraltar tegen Oranje
Bij de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Gibraltar in de WK-kwalificatie zijn volgende week dinsdag maximaal 600 supporters welkom in het Victoria Stadium, waar plaats is voor 5000 toeschouwers.
Het duel geldt voor de plaatselijke autoriteiten als proef voor sportwedstrijden met supporters. De fans moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen: zo moeten ze twee prikken hebben gehad. Veel van de 30.000 inwoners van Gibraltar zijn al gevaccineerd.
Oranje speelt zaterdag eerst nog voor 5000 toeschouwers in de Johan Cruijff Arena tegen Letland. Dat duel is toegevoegd aan de reeks Fieldlab-evenementen.
Covax gaat noodvoorraad coronavaccins aanleggen voor noodsituaties
Covax, het programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het verstrekken van coronavaccins aan arme landen, gaat maximaal 5 procent van de vaccins die het bemachtigt opzijzetten voor noodsituaties. In het geval van ernstige uitbraken of humanitaire rampen moeten de landen zo verzekerd blijven van vaccins. Met het aanleggen van de buffer moeten eind dit jaar zo'n 100 miljoen doses vaccin opzij zijn gelegd.
Tot nu toe zijn 31 miljoen doses verspreid over 57 ontwikkelingslanden. Ze lopen daarmee ver achter op ontwikkelde landen. WHO-baas Tedros sprak van een buitensporig verschil. De reservedoses worden vooral bewaard voor conflictgebieden en gebieden die in handen zijn van gewapende groeperingen.
Budgetketen Action verkoopt meer in coronajaar
Ondanks de lockdowns heeft budgetketen Action afgelopen jaar 9 procent meer omzet gedraaid. Dat was vooral te danken aan nieuwe winkels die in Europa zijn geopend.
In een update aan investeerders laat het bedrijf weten dat tijdens de eerste lockdown in april de omzet met meer dan 60 procent daalde. Dat werd in de maanden die volgden goedgemaakt. Toen steeg de omzet met meer dan 10 procent. In november, toen in verschillende landen de tweede lockdown begon, was de omzet opnieuw lager: -13,5 procent.
In verschillende landen waar de keten actief is, gelden er nog beperkingen. Zo mag in Nederland een beperkt aantal klanten tegelijk op de winkelvloer zijn en moeten ze vooraf een afspraak maken.
De van oorsprong Nederlandse keten zegt dat het openen van nieuwe zaken vertraging heeft opgelopen door de coronacrisis. 164 kwamen erbij, een jaar ervoor waren dat nog 230 nieuwe winkels. Er zijn inmiddels meer dan 1700 winkels van Action.
De Jonge: vooruitzicht korte termijn zorgelijk en onzeker
De stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zorgt voor een "zorgelijk en onzeker" vooruitzicht voor de korte termijn. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge voorafgaand aan een kabinetsoverleg over corona. Hij herhaalde de boodschap dat de ruimte om regels los te laten "buitengewoon beperkt" is omdat de cijfers niet de goede kant op gaan.
Dat zal ook de boodschap zijn op de persconferentie van het kabinet vanavond. Afgelopen weekend lekte al uit dat er niet of nauwelijks zal worden versoepeld en dat de lockdown wordt verlengd.
Demissionair onderwijsminister Slob zei dat hij hoopt dat de basis- en middelbare scholen voorlopig open kunnen blijven. "Fingers crossed", zei hij. Ook het aantal besmettingen onder kinderen loopt op. Volgens Slob komt dat ook omdat er meer getest wordt in die leeftijdsgroep.
Belgische huisartsen: extra coronamaatregelen om derde golf te voorkomen
Belgische huisartsen willen dat het Overlegcomité van de verschillende regeringen nog voor vrijdag bijeenkomt om te spreken over extra coronamaatregelen, melden Belgische media. Ze sluiten zich daarmee aan bij verschillende virologen en epidemiologen, die eerder al aan de bel trokken.
"Voor het eerst na de tweede golf zien we een enorme stijging in het aantal consultaties en het aantal testen", zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica tegen de VRT. Corona speelt volgens hem daarbij een belangrijke rol. "We hebben nu in bepaalde posten hogere cijfers dan in oktober vorig jaar."
Van Giel vreest voor de gevolgen voor de bezetting in de ziekenhuizen. "In de vorige golf liepen we een tweetal weken voor op de ziekenhuizen." Volgens Van Giel is de situatie dermate ernstig dat het Overlegcomité voor vrijdag bijeen moet komen. Dat is de dag waarop het comité normaal gesproken bijeenkomt.
Volgens Van Giel moet er nu worden ingegrepen om een derde golf te voorkomen. "Het is alsof sommigen willen wachten om te bewijzen of die derde golf er nu wel of niet zal zijn. Als we één ding geleerd hebben uit heel deze epidemie en uit de vorige golven, dan is het dat je op het moment dat je de cijfers ziet stijgen, moet ingrijpen."
Franse ziekenhuizen zetten zich schrap voor 'ongekende schok'
Franse ziekenhuizen krijgen over enkele weken mogelijk een "ongekend heftige schok" te verwerken als het land er niet in slaagt de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Daarvoor waarschuwt Frédéric Valletoux, de voorzitter van de Franse federatie van ziekenhuizen.
"De epidemie gaat steeds sneller en de cijfers exploderen", aldus Valletoux. Zijn woorden werden bevestigd door epidemioloog en corona-adviseur van de regering Arnaud Fontanet. Hij zei op de Franse nieuwszender BFM TV dat mogelijk strengere maatregelen nodig zijn als de huidige niet genoeg zijn om de verspreiding van het virus tegen te houden. Op dit moment geldt in heel het land al een avondlok van 19.00 tot 06.00 uur.
In Frankrijk is het aantal nieuwe coronabesmettingen in een week tijd meer dan verdubbeld, werd gisteren bekend. Er werden 15.792 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal op een maandag sinds begin november. In het land hebben nu bijna 6,5 miljoen mensen minstens één prik gekregen, 12 procent van alle volwassenen. Ongeveer 2,5 miljoen mensen hebben ook een tweede prik gekregen.
Gezondheidsexperts zetten vraagtekens bij data AstraZeneca-studie
De resultaten van een studie naar de effectiviteit van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca zijn mogelijk gebaseerd op oude data. Dat kan hebben geleid tot een "incompleet beeld" van de effectiviteit van het vaccin. Dat meldt een onafhankelijke groep van gezondheidsexperts van de Data Safety Monitoring Board (DSMB) die resultaten toetst gedurende een klinische proef.
Gisteren meldde AstraZeneca nog dat uit onderzoek is gebleken dat het vaccin 100 procent effectief is in het voorkomen van ernstige vormen van covid-19 en ziekenhuisopnames. Ook zou het voor 79 procent effectief zijn in het voorkomen van besmettingen, meer dan de 60 à 70 procent die eerder werd aangenomen. De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA had opgeroepen tot het onderzoek, waaraan mensen van alle leeftijden meededen in de VS, Chili en Peru.
"We roepen het bedrijf op samen te werken met DSMB om de effectiviteitsdata opnieuw tegen het licht te houden en ervoor te zorgen dat de nauwkeurigste, meest recente data zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt", zei de groep in een verklaring.
De zorgen die de groep uit roepen de vraag op of AstraZeneca de komende weken in de VS goedkeuring krijgt voor het vaccin, zoals was gepland. De Europese toezichthouder EMA oordeelde vorige week nog dat het vaccin veilig en effectief is, nadat er meldingen waren binnengekomen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes. Tussen trombose en het vaccin is geen verband gevonden, concludeerde het EMA.
Hoger sterfterisico door corona onder lage inkomens
Mensen met een laag inkomen lopen meer risico op sterfte door corona. Het effect van inkomensverschillen op de coronasterfte is groter voor mensen jonger dan 70 jaar dan voor 70-plussers, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Lees verder:
'Ruim 200 gemeenten zeggen horeca ruimere terrassen toe bij opening'
Meer dan 200 gemeenten hebben aan hun horecaondernemers ruimere terrassen toegezegd, als die eenmaal open mogen. Koninklijke Horeca Nederland heeft op verzoek van NU.nl een lijst van 225 gemeenten opgesteld. Nederland telt in totaal 352 gemeenten.
"Met een dubbel zo groot terras, kun je met afstand houden tot eenzelfde aantal bezoekers komen", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen tegen NU.nl. Bijna twee derde van de gemeenten heeft nu gezegd ruimere terrassen toe te staan. "In veel gemeenten wordt er nog over gesproken", aldus Willemsen.
Na de eerste lockdown van vorig jaar mochten de terrassen op 1 juni open. Veel ondernemers besloten de terrassen te verruimen om de afstand tussen tafels in acht te kunnen nemen. De horeca hoopte dit jaar met Pasen - het eerste weekend van april - open te kunnen, maar afgelopen weekend lekte uit dat het kabinet de maatregelen voorlopig niet gaat verspoelen.
Sommige ondernemers moeten alle loonsteun terugbetalen
Ondernemers die niemand hebben ontslagen moeten in sommige gevallen elke euro aan loonsteun die ze hebben gekregen, terugbetalen. Dat komt door de regels die zijn bedacht om werkgelegenheid te behouden. Die regels leiden soms tot schrijnende situaties.
Lees verder:
Duitsland verlengt lockdown tot 18 april
In Duitsland wordt de lockdown verlengd tot 18 april. Tussen 1 en 5 april worden de meeste winkels gesloten en een eerder plan om met Pasen meer bezoekers toe te staan, is van tafel. Dat is het resultaat van een urenlang overleg tussen bondskanselier Merkel en de zestien deelstaten. De autoriteiten hopen daarmee de derde coronagolf in het land tegen te gaan.
Op een persconferentie in de nacht van maandag op dinsdag drukte Merkel de Duitsers op het hart om vooral thuis te blijven tijdens Pasen. "We bevinden ons nu in een zeer ernstige situatie", zei de bondskanselier, eraan toevoegend dat Duitsland een race tegen de klok voert om mensen te vaccineren.
Het land zit sinds halverwege december in lockdown. Vorige maand werden enkele regels voorzichtig versoepeld; zo mochten kappers en sommige scholen weer open. Nieuwe varianten van het coronavirus hebben het aantal besmettingen weer opgedreven. Vorige week waarschuwde minister van Volksgezondheid Jens Spahn al dat Duitsland in een derde coronagolf zit.
Kabinet besluit waarschijnlijk tot later ingaan avondklok
Het demissionaire kabinet zal waarschijnlijk besluiten de avondklok binnenkort een uur later te laten ingaan: om 22.00 uur. Volgens ingewijden ligt die optie morgen op tafel bij het kabinetsberaad over de coronapandemie.
Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zei bij het Veiligheidsberaad met de burgemeesters dat de latere avondklok "serieus overwogen" wordt. Veel burgemeesters willen dat, omdat de zomertijd binnenkort ingaat waardoor het langer licht is. Daarnaast begint half april de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die gaan dan vaak na zonsondergang naar familie voor het breken van de vasten.
Premier Rutte en minister De Jonge geven vanavond weer een persconferentie.
Welkom
Dit is het coronaliveblog van dinsdag 23 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.