Vitesse bereikte onlangs ten koste van VVV Venlo de bekerfinale
NOS VoetbalAangepast

Kabinet biedt sprankje hoop, KNVB gaat verder: 'Weg naar publiek in stadions open'

Het verlengen van de huidige coronamaatregelen tot en met 20 april door het demissionaire kabinet heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse.

Die zou, in lijn met de maatregelen, op zondag 18 april in de De Kuip in Rotterdam zonder publiek moeten worden gespeeld. De bekerfinale verschuiven naar een datum later in het jaar is geen optie voor de KNVB.

Betaald voetbal: 'Weg naar publiek in stadions ligt open'

Desondanks loopt het betaalde voetbal zich warm om in de laatste speelrondes weer publiek te verwelkomen in de stadions. De KNVB baseert zich daarbij op de aankondiging van demissionair minister Hugo de Jonge van VWS dat in april (op bescheiden schaal) gewerkt gaat worden met toelatingstesten voor publiek.

"Nog niet eerder werd er zo concreet en positief perspectief geboden", is te lezen in een verklaring van de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie. Die woorden herhaalde Eric Gudde, directeur betaald voetbal, op NPO Radio 1. "Ik ga uit van een Kuip die voor 20, 25 procent gevuld is."

De verklaring van de KNVB meldt verder: "Voor de competities in het betaald voetbal betekent dit in elk geval dat in de Eredivisie dan nog vier en in de Keuken Kampioen Divisie nog drie speelrondes plus play-offs met (beperkt) publiek gespeeld kunnen worden dit seizoen. De weg naar publiek in de stadions ligt dus open en we zijn hier klaar voor."

Maar zo positief als het betaalde voetbal het schetst, zo terughoudend was minister De Jonge. "Ik weet niet of de bekerfinale op de agenda van toelatingstesten staat. Dat moet ik navragen."

Grote onzekerheden

Momenteel mogen er geen toeschouwers bij sportwedstrijden zijn. Demissionair premier Mark Rutte gaf aan dat als de besmettingscijfers de komende weken meevallen er zeker wordt nagedacht over eventuele versoepelingen op korte termijn.

In de modellen van het RIVM over het verloop van het coronavirus zitten volgens Rutte grote onzekerheden. "Dat betekent dat het tegen kan vallen, maar ook mee kan vallen. Als over een week blijkt dat de cijfers meevallen, dan kunnen en zullen we snel handelen. We kijken daarbij heel breed naar alle sectoren."

Rutte: 'Realiteit is dat we maatregelen niet los kunnen laten'

Bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal op zaterdag 27 maart tegen Letland wordt geëxperimenteerd met publiek. Daar mogen 5.000 fans bij aanwezig zijn. Het duel is meegenomen in de zogenaamde fieldlabs.

Het publiek wordt daarbij in bubbels verdeeld, om te kijken op welke manier steeds meer mensen op een veilige manier op tribunes kunnen plaatsnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl