Het Nederlands elftal speelde in september in een lege Arena
NOS VoetbalAangepast

Test met 5.000 fans in Arena bij Nederland-Letland: 'Een geweldige kans'

Bij wijze van test zullen bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland op 27 maart vijfduizend toeschouwers worden toegelaten. Het experiment in de Johan Cruijff Arena is bedoeld om te kijken of op korte termijn op een veilige manier weer publiek aanwezig kan zijn bij voetbalwedstrijden.

Het betreft een zogeheten Fieldlab Evenement, waarmee onderzocht wordt hoe op een veilige en verantwoorde manier weer toeschouwers kunnen worden toegelaten bij grote evenementen. Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector in samenwerking met de overheid.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, spreekt van een geweldige kans: "Dit is weer een goed experiment waarmee we kunnen laten zien dat het kan. Dat we eerder dan dat alle mensen gevaccineerd zijn, weer mensen in het stadion kunnen krijgen."

Test met 5.000 fans in Arena bij Nederland-Letland: 'Een geweldige kans'

Eerder werden al, op kleinere schaal, vergelijkbare tests gedaan bij twee wedstrijden in de eerste divisie: bij NEC-De Graafschap en Almere City-SC Cambuur zaten in februari steeds circa 1.300 toeschouwers op de tribune.

Bij die twee wedstrijden in de eerste divisie werden de fans verdeeld over zes bubbels en in iedere bubbel golden andere regels. Er waren vakken met en zonder mondkapjes, vakken waar wel of geen biertje of kroketje mocht worden gehaald en vakken waar de anderhalvemetermaatregel niet in acht hoefde te worden genomen.

Bij de wedstrijd van NEC raakte waarschijnlijk één toeschouwer besmet met het coronavirus, na de wedstrijd in Almere kwamen er geen meldingen van besmette fans.

Testen bij je woonplaats

Ook bij Nederland-Letland zal gebruik worden gemaakt van een aantal onderzoeksbubbels, maar er zijn ook verschillen. "Toen hebben we alle tests lokaal gedaan, bij het stadion. Nu laten we de mensen bij hun woonplaats in de buurt testen", legt De Jong uit.

De laatste keer dat er Oranje-fans in de Arena waren: Nederland-Estland, op 19 november 2019 (5-0)

"Als ze negatief zijn, kunnen ze dat met een app bij het stadion laten zien en mogen ze in combinatie met hun kaartje naar binnen. Dit is een manier waarop het later ook bij de clubs en het EK zou kunnen werken."

Avondklok

Waar de bezoekers van Oranje wel rekening mee moeten houden, is de avondklok. Het duel in de Johan Cruijff Arena begint om 18.00 uur en is rond 19.45 uur afgelopen. Voor de voetbalfans wordt geen uitzondering op de avondklok gemaakt.

"De bezoekers moeten zorgen dat ze op tijd thuis kunnen zijn", waarschuwt De Jong. "Dus je moet zorgen dat je in de buurt woont of dat je het kan bereizen. Tot Den Bosch of Eindhoven ben je al een heel eind. Als je het niet redt, is het goed om een hotelletje in Amsterdam te boeken."

Bekerfinale

Hoop voor eventueel publiek bij de KNVB-bekerfinale tussen Ajax en Vitesse, op 18 april in De Kuip, kan De Jong nog niet geven.

"Ik denk dat dit traject daar iets te vroeg voor komt. We hopen dat we op korte termijn weer naar wedstrijden met beperkt publiek kunnen. Wanneer dat is, is aan de autoriteiten. Maar ik wil daar, ik lijk bijna minister De Jonge, wel een winstwaarschuwing bij doen: als alles goed gaat."

Hoe gaat zo'n Fieldlab-experiment in zijn werk? In de aanloop naar de eerste testwedstrijd tussen NEC en De Graafschap maakten we onderstaand uitlegfilmpje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl