NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Reisbranche en kabinet organiseren proefreis naar Rhodos • Eén dag hoger onderwijs per 26 april

Liveblog gesloten
 • Testverplichting en quarantaine voor reizigers uit Curaçao

  Het kabinet heeft het reisadvies voor Curaçao aangescherpt. De kleurcode blijft oranje, maar reizigers die vanaf Curaçao naar Nederland reizen moeten vanaf morgennacht bij terugkomst in Nederland in thuisquarantaine. Ook geldt een testverplichting. Het algehele advies blijft om niet naar het buitenland te reizen als dat niet per se noodzakelijk is.

  Op Curaçao geldt vanaf morgen een lockdown, omdat het aantal coronabesmettingen snel toeneemt. Afgelopen week steeg het aantal alarmerend, door de opmars van de Britse variant.

  Afhankelijk van het kenteken op hun auto, mogen Curaçaoënaars twee keer per week boodschappen doen. Op zondag mag niemand de straat op. Naar het strand is niet toegestaan en er geldt een avondklok vanaf 21.00 uur. De regels gelden ook voor toeristen.

 • Albert Heijn en Jumbo langer open

  De supermarkten van Albert Heijn en Jumbo blijven vanaf 31 maart open tot 21.45 uur, omdat de avondklok vanwege de zomertijd dan om 22.00 uur zal ingaan, meldt het ANP. Nu sluiten de supermarkten nog om 20.45 uur omdat de avondklok nog een uur vroeger ingaat.

  De latere avondklok heeft geen gevolgen voor de alcoholmaatregel. Zolang die van kracht is, verkopen de supermarkten geen alcohol na 20.00 uur.

  Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, vindt het logisch dat de supermarkten die normaal gesproken tot 22.00 uur open zijn, nu ook weer langer open blijven. Volgens het CBL zal het verruimen van de openingstijden ook bijdragen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus, omdat mensen nog meer verspreid over de dag naar de supermarkten kunnen.

 • 'Vaccineren gaat op idioot ingewikkelde bureaucratische manier'

  De programmamanager tijdens de Mexicaanse griep in 2009 vindt het "buitengewoon terecht" dat er kritiek is op de Nederlandse vaccinatiestrategie. "Het vaccineren gaat nu op een idioot ingewikkelde bureaucratische manier", zegt Herman van der Weide tegen De Telegraaf.

  Gisteren stelde Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg voor de strategie om te gooien en alle beschikbare vaccins in te zetten, om bij zo veel mogelijk mensen een eerste prik te zetten. Ook vaccinatie-expert Van der Weide vindt dat er sneller en meer geprikt moet worden. "De getallen lopen wat uiteen, maar er blijken zo'n 600.000 tot een miljoen vaccins op de plank te liggen. Ondertussen overlijden elke dag nog kwetsbare mensen. Dat krijg je toch niet uitgelegd?"

  Volgens het RIVM wordt een deel van de vaccins achtergehouden om een kwaliteitscontrole te ondergaan. Een ander deel dient als veiligheidsvoorraad (voor vijf dagen) voor eventuele toekomstige leveringen die niet komen. Minister De Jonge zei vandaag dat "er zo snel wordt geprikt als we kunnen en als de leveringen binnenkomen".

  Volgens Van der Weide moet in ieder geval de strategie op de schop, waarbij mensen niet meer op basis van doelgroep worden opgeroepen voor vaccinatie, maar op basis van postcode. "Jong en oud door elkaar en complete gezinnen in plaats van de een wel en de ander niet." Eind vorig jaar uitte Van der Weide ook al forse kritiek op het vaccinatieplan van het kabinet. Hij vond het "onvoorstelbaar" dat het zo lang heeft geduurd voordat er een draaiboek was.

 • 85-jarige toont dans-skills na te zijn ingeënt

  De 85-jarige Peruviaan José Luis Macedo danste van vreugde, nadat hij zijn eerste injectie met het Pfizer-vaccin had ontvangen. "We verlangen hiernaar om gezond te blijven. Me goed voelen, dat is het enige wat ik wil. Ik wil me vermaken, met vrienden praten, bij mijn familie zijn en naar een club gaan en dansen." Voordat dat allemaal weer kan, moet hij zijn tweede injectie krijgen.

  Macedo zegt dat hij nog kan dansen, omdat hij gezond eet, niet rook, niet drinkt en veel beweegt. Hij danst, rolschaatst en tafeltennist.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  85-jarige Peruviaan maakt dansje na coronavaccinatie
 • Songfestival-organisator en KNVB hoopvol na persconferentie kabinet

  Organisator Sietse Bakker van het Eurovisie Songfestival en de voetbalbond KNVB putten hoop uit de voornemens van kabinet. Dat wil de komende periode meer evenementen en activiteiten mogelijk maken door toegangstesten. Voordat een evenement of activiteit begint, moet een test zijn gedaan. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan.

  De finale van het Songfestival is op 22 mei in Rotterdam Ahoy. "Met toegangstesten (en zonder avondklok) zou het Eurovisie Songfestival 2021 met publiek mogelijk moeten zijn. Zou een fantastisch #OpenUp moment zijn voor Nederland, terwijl 180 miljoen mensen kijken", zegt Bakker op Twitter.

  "Vanavond heeft het kabinet bekendgemaakt dat in mei snel- of toegangstest bij events worden ingevoerd", schrijft de KNVB op zijn website. "Nog niet eerder werd er zo een concreet en positief perspectief geboden. Voor de competities in het betaald voetbal betekent dit in elk geval dat in de eredivisie dan nog vier en in de Keuken Kampioen-divisie nog drie speelrondes plus play-offs met (beperkt) publiek gespeeld kunnen worden dit seizoen."

 • Ondernemersorganisaties: steunpakketten uitbreiden en doortrekken

  VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de steunpakketten voor ondernemers worden uitgebreid, nu het het kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen vooralsnog niet te versoepelen. Ook willen ze dat de regelingen worden verlengd tot het einde van dit jaar.

  Verder willen ze dat er een herstelplan komt, dat ondernemers in staat stelt om schulden weg te werken.

 • Begrip en teleurstelling binnensporten over uitblijven versoepelingen

  Ook de komende drie weken blijven de sporthallen, zwembaden en fitnesscentra dicht voor alles wat niet met topsport te maken heeft. Dat is de conclusie nu het kabinet heeft besloten alle coronamaatregelen te handhaven, op het ingangstijdstip van de avondklok na.

  "De cijfers zijn slecht, dus is er geen tot onvoldoende ruimte om te denken over versoepelingen. Dat is wat het op dit moment is", zegt directeur Guido Davio van volleybalbond Nevobo. Hij had twee weken geleden goede hoop dat er misschien op korte termijn wat meer mogelijk zou zijn voor de binnensporten.

  "Gezien de huidige ontwikkelingen is dit beleid logisch, de volksgezondheid gaat voor", zegt Marieke van der Plas, directeur van turnbond KNGU. "We zullen dus nog even moeten volhouden."

  Op 16 maart riepen 31 binnensporten de politiek op de zalen zo snel mogelijk te heropenen, ook Gehandicaptensport Nederland. "Gehandicapte sporters hebben vaak ook minder alternatieven om een andere sport te beoefenen", zegt directeur Dos Engelaar. Een rondje fietsen of hardlopen in plaats van de gebruikelijke voetbaltraining zit er voor veel gehandicapten niet in. "Gehandicapte sporters zijn veel vaker afhankelijk van hulp, er moet meer georganiseerd worden. Die sociale contacten vallen nu ook weg."

 • Reisbranche en kabinet organiseren proefreis naar Rhodos

  Het kabinet begint samen met de reis- en vervoerssector met een proef met reizen naar het buitenland. Die moet inzicht geven in hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen. De reisorganisaties Sunweb en Transavia vliegen op 12 april met 189 mensen naar het Griekse eiland Rhodos.

  "Ik ben verheugd met het lichtpuntje van de vakantiepilot", zegt Sunweb-ceo Mattijs ten Brink. "De reisbranche snakt naar een concrete datum om weer te kunnen reizen." Ook zijn Transavia-collega Marcel de Nooijer is er blij mee. "We kunnen met deze pilot waardevolle data verzamelen, zodat we met elkaar snel veilig op vakantie gaan weer mogelijk maken."

  Mensen die aan de pilot meedoen, moeten voor de reis begint een negatieve test hebben gedaan. Ze zitten acht dagen op een resort dat ze niet mogen verlaten. Daar zijn verder geen andere gasten. Voor de terugreis worden ze opnieuw getest en bij thuiskomst moeten ze in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief testen, eindigt die quarantaine.

  Een tweede pakketreis, waar reizigers iets meer bewegingsvrijheid hebben, wordt momenteel uitgewerkt. TUI en Corendon organiseren deze reis samen met de overheid.

 • Wet in de maak voor verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

  Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waarin staat dat mensen die naar Nederland komen verplicht in quarantaine moeten. De wet moet in de eerste helft van mei van kracht worden. Mogelijk is er een boete aan gekoppeld. Hoe hoog die wordt, is niet bekend.

  Op dit moment geldt het advies om tien dagen in quarantaine te gaan, maar dat wordt niet goed nageleefd. Mensen die nu met het vliegtuig of de boot naar Nederland komen, moeten ook een verklaring overleggen waarin staat dat ze negatief zijn getest. Het kabinet wil dat ook invoeren voor automobilisten.

 • Mogelijk beperkt publiek bij bekerfinale

  Er bestaat een kans dat er publiek toegelaten kan worden bij de KNVB-Bekerfinale, zegt minister De Jonge. Die wedstrijd is op zondag 18 april tussen Ajax en Vitesse. "Het zou kunnen dat er tegen die tijd iets mogelijk is", zei De Jonge. "Maar ik ga hier geen toezeggingen doen."

 • Versoepelen kan snel gaan, zegt Rutte

  Als de besmettingscijfers de komende tijd opeens sterk dalen, dan kan er snel worden versoepeld, zei premier Rutte. "Bij een verruiming, gehoopt maar onverwacht, hoeven we niet te wachten tot een volgens beslismoment." Volgens Rutte hebben we dat zelf in de hand: "Voor ons allemaal blijft gelden: we kunnen deze tijd met z'n allen inkorten. We kunnen de prognoses verslaan en terug naar het normale leven: als we ons houden aan de basisregels. Ons eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepelingen."

  De volgende persconferentie staat nu gepland voor over drie weken.

 • De Jonge: tijdstip en hoogte derde golf niet te voorspellen

  Volgens demissionair minister De Jonge is de derde golf inmiddels behoorlijk zichtbaar. "Hoe hoog die golf gaat worden, is niet met zekerheid te zeggen. En wanneer die golf op zijn hoogst is, ook niet", zei hij tijdens de persconferentie.

  We hebben tijd gekocht, maar de derde golf komt eraan", zei De Jonge:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Derde golf begint nu helaas toch behoorlijk zichtbaar te worden'
 • Rutte: inkorten avondklok niet vanwege ramadan

  Premier Rutte stelt dat de ramadan, die ongeveer 13 april begint, niets te maken heeft met het inkorten van de avondklok. "We gaan niet de avondklok vanwege religieuze bijeenkomsten verlaten of vervroegen."

  Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei gisteren dat hij denkt de avondklok gehandhaafd kan worden, maar dat hij wel een probleem voorziet met de komst van de zomertijd. "Dat is een dingetje", zei hij. "Half april is het ramadan. Het vasten duurt ongeveer tot 21.30 uur. Dan zie je toch dat de drang bestaat om familiebezoek te plegen etcetera. Dan hebben we toch een miljoen mensen in Nederland die daaraan doen. Dat wordt voor een heleboel mensen ingewikkeld om je daaraan te houden. Laten we hopen dat de cijfers tegen die tijd verbeterd zijn, opdat misschien een aantal versoepelingen mogelijk zijn.

 • Hogescholen blij met toestaan een dag fysiek onderwijs

  "Het is goed dat het kabinet ambitie toont om per 26 april het fysieke onderwijs op het hbo verder open te stellen. Studenten snakken daarnaar. Als gebruik van zelftests daarbij kan helpen dan juichen we dat toe", zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH). De VH heeft er begrip voor dat de verdere openstelling afhankelijk is van de ontwikkeling van de epidemiologische situatie in de komende tijd.

  "We begrijpen dat het de bedoeling is dat er een service geboden gaat worden aan studenten en docenten als het gaat om zelftests die beschikbaar komen. Dat juichen we toe. We moedigen studenten aan om mee te werken aan het zelftesten; dit kan bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus en de verdere openstelling van het hoger onderwijs. We gaan in gesprek met OCW en VWS over hoe we dit allemaal precies gaan organiseren.

 • Kabinet wil zo snel mogelijk reisadvies voor zomervakantie geven

  Het negatieve reisadvies voor de hele wereld wordt zoals verwacht verlengd tot half mei. Voor de zomervakantie heeft het kabinet nog geen advies, dat volgt "zo snel mogelijk", zei Rutte. Hij zei goede hoop te hebben dat er tegen die tijd meer kan.